Returnal - kolikrát umřeš, než opustíš planetu Atropos?

Vesmír. Jak vypadá… co nás tam čeká? Konec? Jenže co když se tam vydáš, umřeš a znovu se zhmotníš? Co když znovu a znovu budeš nucen stanout tváří v tvář nebezpečí, které tě zas a znovu uvrhne v bolest, a nakonec tě rozdrtí. Umřeš. Probereš se. Umřeš. A tak pořád dokola, dokud nepřekonáš nástrahy dalekého světa tam… v kosmu.

Returnal - Vítej, časová smyčko

Pokud pro vyzrazení zápletky týhle exklusivní hry na Playstation 5 nestačil úvod (ano, cena za největší slepičí prdelku patří nám), tak si teď posvítíme na to, oč v téhle potemnělé vesmírné záležitosti vlastně jde.

Returnal celou dobu aspiruje na hru roku a díky skvělému zvuku, příběhu a adrenalinovým momentům má k tomuhle cíli jednoznačně nakročeno tou správnou nohou.

Returnal

Zdroj: Housemarque

Jenže pozor!

Tahle libová roguelike záležitost není pro každého a my ti garantujem, že pokaždý, když tvá milovaná hrdinka zařve (a jakože díky množství vesmírných nepřátel zařve), tak tě časová smyčka prskne znovu na začátek hry. Když jsi mrtvej, tak jsi prostě mrtvej a ještě navíc téměř s holým zadkem (Pokud teda nepočítáme to, co během svých dosavadních pokusů o opuštění planety po cestě posbíráš. Nalezená mimozemská technologie se totiž okamžitě po jejím objevení spojí s tvou postavou, takže o ni naštěstí nepřijdeš.). 
Znovu tedy začneš u ztroskotaného raketoplánu a ano, hádáš správně, s opět obnovenou sortou zbrusu nových (ještě nepoužitých) nepřátel přesně tam, co byli prve. Vysoká psychická náročnost ovšem není jediná věc, díky které se Returnal řadí mezi PS hry s vysokou obtížností.

Vedle již zmíněného faktoru jaksi definitivní smrti tě temné sci-fi z dílny finského studia Housemarque potrápí rozmanitou vesmírnou havětí, nepříjemnými skákacími pasážemi, a ještě dalšíma super zabijáckejma vychytávkama, o kterých v zájmu zachování špetky tajemství raději pomlčíme.

Returnal

Zdroj: Android Central

Příběh Returnalu

Sice jsme si tu už trochu zaspoilovali, ale co už. Ono je to totiž v Returnalu jednoduchý jak facka. Coby Selene, hlavní hrdinka celé vesmírné story, sedíš v průzkumném raketoplánu Helios a dřív, než se stihneš rozkoukat, řítíš se na planetu Atropos. Raketa je v plamenech a naděje na to, že se z celý šlamastiky dostaneš celej jsou mizivé (Houstone, máme problém).
Tak jasně, že to jde. Ale bude to chtít trpělivost. Hodně trpělivosti (a asi i životů a nových DualSense ovladačů, pokud se neudržíš a stávající vzteky rozflákáš).

Nicméně pobyt na neprobádané planetě s sebou nese i spoustu zajímavých faktorů. Jak se budeš prokousávat dalšími a dalšími životními cykly sebe sama, nabídne se ti možnost poznat historii zaniklé mimozemské civilizace, promítnou se ti Seleniny vzpomínky a koktejl možností nám klasicky uzavírá příšerobraní v podobě boje s místními krvežíznivými kreaturami. K tomu ti poslouží rozmanité zbraně a tvé vlastní pozorovací schopnosti, přičemž obojí během hraní projde až neuvěřitelným upgradem. Fakt!

Omrkni trailer, ať víš, do čeho jdeš :)

Alternativa k Returnalu

Tak tohle bude složitý. Returnal se totiž krom jedinečného příběhu pyšní taky zcela unikátní kombinací žánrů. Díky nutnosti vyhladit vše, co se ti postaví do cesty patří Returnal ke střílečkám, částečně pokrývá kategorii RPG her na PlayStation a o tom, jak moc se tě v tomhle titulu dotkne Roguelike styl hry, už jsme mluvili taky.
Trojí kombo děsuplné vesmírné sci-fi prostě jen tak nějaká hra nenabídne a Returnalu by tak v tomto ohledu mohla konkurovat snad jen Everspace Stellar Edition šlapající krom PlayStation 4 taky na Xbox One.

Závěr - Returnalu se jen tak nenabažíš

Z toho všeho, co zatím o Returnal víme, nás jímá vzrušení i hrůza. A právě tahle zvláštní kombinace pocitů bude nejspíš tím, co tě znovu a znovu napumpuje k dalším výpravám do nejrůznějších lokací (arén) na planetě Atropos. Pokaždé když se pohneš dál, když skolíš bosse nebo překonáš obtížný úsek hry, zachvátí tě euforie a pocit, že už tě tahle střílečka na PlayStation nemůže ničím překvapit.

No, jak to říct kulantně… může a překvapí (Jupí?).

Ačkoliv žánr hry s velkou pravděpodobností předurčuje Returnal pouze pro úzkou skupinu hráčů, my tleskáme nadšením a ty budeš taky, až si načteš veškerý dostupný info, který najdeš třeba na oficiálních stránkách hry.
Dle našeho názoru momentálně větší riziko pro prodejnost Returnalu spíš než nedostatek statečných a psychicky odolných hráčů představuje nedostupnost konzole PlayStation 5 a s tím celkem logicky spojená neochota utratit přes litr za hru, kterou rozjedeš bůhvíkdy.