Dying light 2: Stay Human

Kdybys náhodou za letošek neměl těch zombie sekaček už dost, tak si buď jistej, že se v téhle střílečce z dílny polského studia Techland vyřádíš až až. Dying light 2: Stay Human se vyřítí na pulty už sedmého prosince a s ní i hordy krvelačných zombíků, který po tobě půjdou hlava nehlava.

Dying light 2: Stay Human – předcházející události

Kdysi dávno, tedy přesněji před dvaceti lety, byl jeden agresivní virus. Ten si nerušeně bujel, množil se a mutoval uvnitř laboratoře, kde na něm vědci, hnáni touhou po poznání, pracovali. A pak se něco zvrtlo.

Ošklivě zvrtlo.

Turecká metropole Harran byla jedním z prvních míst, kde se nákaza začala šířit a série následných špatných rozhodnutí později znamenala pro lidstvo totální zkázu.
Lidi prohráli boj proti viru, který proměňuje infikované jedince v monstra a lidský rod téměř vymizel. Hrstka přeživších se nyní snaží chránit pár zbylých, životem stále ještě pulsujících měst, která představují poslední baštu lidstva.

Největším z těchto měst je Villedor, kde se příběh očekávané survival střílečky z pohledu první osoby odehrává.

Dying light 2: Stay Human

Zdroj: Techland

Otevřený svět Dying Light 2

Dying light 2 je open world hra s prvky akční adventury, která na rozdíl od jiných her s otevřeným světem nenabízí krajinky ani srdcervoucí scenérie při západu slunce. Tahleta zavirovaná řežba se soustředí výhradně na městské prostředí již zmíněné metropole, která tě ovšem nebude limitovat v pohybu ani v rozhodnutích.

V kůži tajemného mladíka Aidena Caldwella, můžeš procházet ruiny města a pátrat tam po odpovědích na otázky, které vzbuzují jeho vracející se vzpomínky. Prostoru pro hledání budeš mít víc než dost – město by totiž mělo mít rozlohu sedmi kilometrů čtverečních a v jeho nitru krom temných zákoutí můžeš prozkoumat taky desítky jedinečných budov, různých cest, městských částí a skrytých průchodů, přičemž v rozvaleninách Villedoru narazíš i na pochybné lidské existence.

Působivé je pak střídání dne a noci. Když během dne narazíš při svých výpravách na zombíky nebo jiné nepřátelsky vyhlížející entity, pár kopanců nebo úprk po střechách v rámci parkouru by to měly spravit.
V noci je to horší, protože při sníženém osvětlení dokážou jinak celkem klidně vyhlížející lokace působit až znepokojivě děsivým dojmem. Nehledě na to, že tak jenom nepůsobí, ale děsivé skutečně jsou. Noc totiž patří kreaturám a alespoň ze začátku než na sobě trochu zamakáš, vypiluješ svý schopnosti a získáš spojence, bychom ti moc neradili pouštět se za hranice lidmi střeženého prostoru.
Nicméně, tohle je open world, že jo…

Takže si dělej, co chceš :D

Jen si pamatuj, že jak už se to v případě dobrých open world her stalo zvykem, stěžejní jsou pro hru právě tvá vlastní rozhodnutí. Ta mají totiž moc ovlivnit další vývoj příběhu a krom jiného taky to, jestli se ti z celého tohodle zombie průšvihu podaří vyváznout.    

Dying light 2: Stay Human

Zdroj: Techland

Stay human

Když je řeč o zombíkách, asi by nebylo na škodu zmínit, že Aiden Caldwell není tak úplně obyčejný člověk. Vývojáři sice nic konkrétního neprozradili, ale prezentují ho jako postavu mající moc změnit osud Města. Jenže jak to tak bývá, každá sranda něco stojí.
Takže krom starostí s vlastním přežitím zahrnujícím vše od rozpadávajících se zbraní, nedostatku munice a snahou zvítězit v kontaktních bojích, budeš muset řešit i drobnou nepříjemnost v podobě viru, který tak trochu koluje Aidenovým tělem. S tím ti ale můžou pomoct nejrůznější vylepšovací séra, takže nakonec snad nebude tak zle :D

Nicméně, kdyby na tebe sled nepříznivých událostí byl přeci jen moc, neboj se upustit páru a pěkně si zanadávej tak, jako Aiden v tohle traileru: „Oh shit!“

Multiplayer a čeština v Dying Light 2

Jestli máš dojem, že by se ti bahnem problémů přeživší společnosti brodilo líp v rámci kooperativního hraní, tak máš kliku. Dying light 2: Stay Human totiž k velké radosti všech milovníků her pro dva a více hráčů nabízí možnost multiplayeru až pro čtyři zombíkobíjce. Můžeš přitom hostovat svou vlastní hru anebo se přidat k ostatním.
Nejzajímavějším počinem v rámci multiplayeru je možnost sledovat, jaký dopad na Město mají rozhodnutí, která učinili ti, v jejichž světě se ocitneš. Svá vlastní rozhodnutí totiž do jejich světa nepřenášíš, takže jejich svět je jejich kompletně!

Jestli Dying Light 2 bude patřit mezi hry s českým dabingem nebo to alespoň dotáhne na hru s českými titulky, o tom zatím můžeme jenom spekulovat. Počítačová verze původního Dying Light se po čase češtiny dočkala, takže by podobný osud mohl teoreticky potkat i Dying Light 2. Oficiálního potvrzení jsme se však zatím nedočkali, stejně jako není jasné, zda budou radost z případné české lokalizace sdílet i majitelé konzolí.  

Na čem to šlape a co hrát, když ne Dying light 2: Stay Human

Jak už bylo řečeno, Dying Light 2 se neomylně zařadí mezi hry na PC a tohle postapokalyptické dobrodružství si užijí také majitelé PlayStation 4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/S a dalších platforem. Pokud se ti nechce čekat na začátek prosince, nebo pokud sis o hru napsal Ježíškovi a dostaneš ji až pod stromečkem, zkus si zkrátit čekání třeba u některého z dílů legendární série Resident Evil anebo si zaskotač v zombie titulu The Last of Us Part II.