Dětské hry na PlayStation – 1. část

V jednom z předešlých článků jsme ti představili hry na péeska s českou lokalizací a mimo jiné jsme zmínili i dětské hry, kterým se dnes budeme věnovat trochu podrobněji. Připravili jsme si pro tebe seznam toho nejlepšího, co můžeš z kategorie dětských her na Playstation vytěžit a taky toho, na čem jsi možná frčel v devadesátkách.

Ačkoliv se to může zdát neuvěřitelný, za tři roky existence první PlayStation konzole až do roku 2000, kdy byla na trh uvedená dvojka, zvládli vývojáři zaplavit hráčský svět zhruba 1300 kusy her na PS1. Pravda, nebyly to vždy zrovna kultovní kousky, nicméně výběr her byl obrovský a hráčské zkušenosti nejednoho z nás by nejspíš nepokryly ani jednu desetinu jejich celkového počtu.

Pokud jde o dětské hry prvního péeska, tak v srpnu roku 1996 spatřil světlo světa Crash Bandicoot a od té doby jsme se ho už nezbavili :D

Crash, ta liška podšitá

Dneska už ikonická postavička Crashe v 3D skákačce původně vyvinuté exklusivně pro PlayStation1 nabízí svým milovníkům už od svého prvního dílu propracované ovládání hry a čtyři různé úrovně, ze kterých je možné Crashe ovládat. Ačkoliv se jedná o pohodovou hru, která v konečném důsledku bude bavit jak prťata, tak dospělé, tu a tam budeš potřebovat postřeh i rychlé reakce. Náš lišáček totiž není úplně nesmrtelný a hopnutí do džuzny nebo vody tě může pěkně zdržet i potrápit.

Crash Bandicoot

Crash ale není jen skvělá pařba a hora zábavy, tenhle hopsálek má taky slušnou základnu sběratelských vychytávek v podobě herních předmětů. Jeho fanoušci si tak můžou udělat ranní kafčo do hrnku v podobě Crashovy tlapy a ti nejmenší se pro změnu můžou tulit k jeho plyšovému provedení.

Mimochodem, my dříve narození, kdo jsme ve společnosti Crashe propařili dny a probděli noci (než náš vychmátli rodiče), jsme měli tohodle chlupáče vždycky spíš za lišku než za vačnatce. Jenže chyba lávky - předlohou pro tohodle roztomilého panďuláka byli bandikuti, skutečná zvířata žijící v Austrálii. Jestli to vývojáři s tou podobou tak trochu nepokopali, na to si udělej názor sám, třeba právě v posledním pokračování téhle skvělé plošinovky na PS4 nazvané Crash Bandicoot 4 Its About Time.

Dodejme, že ani majitelé starších strojů nemusí plakat, Crash totiž frčí i na PS2 a najdeš ho pod názvem Crash Twinsanity Platinum.

Nejsou bradavice jako Bradavice

Pořádnou díru do světla udělalo taky jméno malého čaroděje s charakteristickou jizvou nad obočím. Harry Potter naskočil do vlaku dětských PS her už s první konzolí a jen tak z tohodle expresu nevystoupí. Dokladem toho je celá škála her s tématikou bradavického studenta, vydaných převážně na druhou a třetí konzoli PlayStationu, široká nabídka merchů, ale také jeho jméno objevující se na některých PS hrách LEGO, ke kterým se vrátíme ve druhé části tohoto článku.

Fialová barva, velký žlutý rohy a křídla

Co se dalších klasik playstationové rodinky týče, mělo by tu zaznít Spyro the Dragon. O tomhle miloučkým dráčkovi jen krátce, abychom nepropadli sentimentu. Ono totiž celá herní sérka o Spyrovi je na tom dost podobně jako Crash. Jak tě jednou lapí, těžko na něj zapomenout. A přesně toho si musí být vývojáři společnosti Toys for Bob plně vědomi, protože jak jinak si vysvětlit, že Spyro frčí napříč konzolema i rokama jako neřízená fialová střela?

Spyro the Dragon

Jiná barva, bodliny místo křídel

Že nevíš, o kom bude řeč? Ale no ták :) Modrý ježek Sonic je hlavním hrdinou série akčních her a plošinovek od japonské společnosti Sonic Team a playstationové fanoušky baví už od roku 2008. Od tý doby se prohopsal k několika herním titulům, z nichž stojí za zmínku Sonic Mania Plus, který tě v podobě povedenýho remaku původní hry z roku 2017 potěší klasickým herním zážitkem a nostalgickou pixelovou grafikou.

Z dalších oblíbených dětských her na Playstation jmenujme například: Rayman Origins, Playstation Move Heroes, LittleBigPlanet nebo Disney Universe, který nás krom jiného válcuje i celou řadou parádních merchů.

Ve druhé části našeho článku se podíváme na zoubek hrám, které si podmanily hráčský i sběratelský svět natolik, že tvoří kapitolu samy za sebe; a zmíníme i hry, které tě potěší českou lokalizací.

Takže pro dnešek „Neplecha ukončena“ ;)