Fofrník ježek Sonic

Je nám přes třicet. Mně i jednomu malému hopsálkovi se sytě modrými bodlinami po těle. Řeč je samozřejmě o ježku Sonicovi, super rychlém hmyzožravci v červeno-bílých botkách se žlutými přezkami, na kterého si v rámci dnešního článku společně posvítíme (pokud to teda při té rychlosti stihnem).

Kde se vzal bodlináč Sonic

Ježek Sonic se nám poprvé představil v roce 1991, kdy si ho společnost SEGA vybrala za svého maskota, podobně jako to například udělala společnost Nintendo s postavičkou Maria. Zajímavé na věci je, že ačkoliv obě postavičky daly vzniknout celé řadě herních titulů, nedá se říct, že by jedna pro druhou představovala zvlášť výraznou konkurenci. Sonic i Mario tak nějak koexistovali vedle sebe a vlastně je tomu tak pořád.

Kdybys nicméně skutečně moc chtěl postavit tyhle dva pajduláky proti sobě, existuje způsob, jak toho docílit. Stačí omrknout nabídku her na Nintedo Switch nebo těch na konzoli Nintendo Wii a voilà :)

Sonic the Hedgehog – O čem to je

Princip hry je jednoduchý a opět velmi podobný tomu, co lze vidět u Mária. Obě postavičky se ve hře snaží projít skrz nejrůznější nástrahy až k vytouženému cíli. Na rozdíl od italského maníka se zakulacujícím se bříškem, oblečeného v modrých montérkách, to ale Sonic zvládá mnohem rychleji, a zatímco se jemu bude kouřit od pat, tobě se v tom fofru možná zavaří ovladač i s celou konzolí. První hra Sonic the Hedgehog vyšla pochopitelně pouze jako hra na PC a kritici se do ní stejně jako hráči zamilovali na první dobrou. Vyzdvihovaná přitom byla nejen její hratelnost (a že je kurňa chytlavá), ale taky zvuky a grafické zpracování.

Sonic the Hedgehog

Příběh her Sonic

Hra Sonic the Hedgehog se během tří dekád od svého vzniku dočkala mnohého přepracování i několika herních titulů, které vesměs spadají mezi skákačky a ty je rozjedeš jak na PlayStation 4, Xbox One, tak i starších strojích. Pokud jsi například majitelem PlayStationu 3, omrkni naši nabídku nových i bazarových her, kde se určitě tenhle Mr. bodlinka taky někde schovává :)  

Z novějších titulů je původní hře asi nejblíž Sonic Mania Plus, která tě vezme na nostalgický výlet do minulosti a nabídne ti příběh boje za znovuobnovení pořádku světa, který si podmanil (už z původní hry) známý záporák Dr. Eggman a jeho mocný společník, doposud neviděný a tajemný zlosyn.

Ačkoliv je Sonic spíš hrdinou dětských her, bavit se u něj budou i dospěláci (no, přiznejme si to – jak často se nám poštěstí vrátit se do dětství). Tahle pichlavě nakažlivá záležitost totiž představuje znovuzrození klasiky z počátku videoherní historie a až ji rozjedeš, tak rázem pochopíš, proč ani po třiceti letech hopsání neodložil Sonic své botky na věšák.

Sonic kam se podíváš

O oblíbenosti ježka Sonica kromě her svědčí i celá řada herních předmětů. Krom klasiky v podobě nejrůznějších hrnků, osušek a magnetků se sonicovskou tematikou taky najdeš i takový libůstky jako je například Batoh Sonic the Hedgehog Comic nebo jeho postavička ve stylu Funko POP. Naprostou nutností pro všechny fanoušky ježka Sonica je potom třeba tenhle Cabley Guys Sonic, který nejen, že udrží PS4 ovladače v pohotovostním režimu, ale ještě navíc nenechá nikoho na pochybách, která hra patří mezi tvé TOP10.

Dospělí ho znají, děti ho milují. Není proto asi velkým překvapením, že se ježek Sonic objevuje i mezi hračkami. Taky Sonic kraluje hlavně mezi plyšáky, ale najdeme ho i mezi figurkami nebo jako puzzle.

 Sonic the Hedgehog

 

Krom toho, že ježek Sonic vzal útokem všechny možné konzole, herní předměty i hračky, tak doběhl i na filmová plátna, která bere v posledních letech útokem. Už na konci března jde do českých kin další pokračování, dočkáme se tak filmu Ježek Sonic 2. Jak to tak vypadá, Sonica je prostě všude plno (a ruku na srdce, to je dobře).