Pokémon TCG

Jednu vlnu fanouškovského šílenství kolem Pokémonů jsme už v minulých desetiletích zažili a teď se tenhle víc jak dvacet let starý fenomén znovu vrací. A je nadupanější a obsáhlejší víc jak dřív.

Pokud jde o Pokémon herní předměty všeobecně, tak tohle téma jsme v širší rovině probrali už v jiném článku na našem herním blogu. Dneska se ale zaměříme výhradně na Pokémon Trading Card Game (dále také Pokémon TCG) a řekneme si všechno o tom, jak se Pokémon karty hrají, za kolik se dají pořídit, kdo je jejich největším sběratelem a prozradíme i to, jaká je v současnosti nejdražší karta vůbec.  

Pokud tedy i ty patříš mezi nadšené fanoušky Pokémonů a všeho, co k nim patří, pokud jsi skalní fanoušek společenských her a Pokémon kartičky neunikly tvému zájmu, tohle čtení je přesně to pravé k odpolední kávě.

Pokémon TCG kartičkyZdroj: cmus.cz

Pokémon TCG – historie a sběratelství

Když se řekne sběratelství, tak si asi většina z nás spíš než Pokémon kartičky představí police plné sběratelských modelů Hot Wheels nebo autíček Matchbox, vitríny s postavičkami Funko POP nebo desky nadité mincemi. Jenže v dnešní době lze sbírat prakticky cokoliv a co se Pokémon TCG týče, tak tady do hry vstupuje i poměrně dlouhá historie.

První sada Pokémon kartiček spadající samo sebou pod první generaci a nesoucí název Base Set, vyšla už v roce 1998 a vyvolala nadšení po celém světě. Z Pokémon karet se během chvíle stal fenomén a i díky seriálu Pokémon, který sledoval dobrodružství sympatického trenéra Pokémonů, nebylo na světě nejspíš jedniné dítě, které by neznalo Charizarda nebo pokémona Pikachu (ty se ostatně z povědomí Pokémon lovců všeho věku neztratily ani teď a najdeme je jak mezi plyšovými hračkami, tak například na potiscích batohů).

Po edici Base Set vyšla Pokémon edice Base Set 2, následně edice Team Rocket a Gym Heroes a předtím, než se na trh vyřítila Druhá generace Pokémon karet, tak v rámci té první byla vydaná ještě Pokémon edice Gym Challenge. Tak to zvesela pokračovalo po celou dobu víc jak dvaceti let existence Pokémon TCG a v tuto chvíli je k dispozici takových karet, že se by se až jednomu zatočila hlava.

Pokémon TCG kartičkyPokémon TCG Kanto generace - Zdroj: pokemon-guru.cz

Většina karet ze prvních edic už navíc není prakticky k dostání a pokud se nabízí k prodeji (což sakra fakt nenabízí), šplhá se jejich cena skutečně vysoko. Částky, za které jsou k dostání běžně obchodovatelné karty, můžeš sledovat například na stránkách cardmarket.com a jestli nevíš, co s prachama a uvažuješ o koupi některé ze vzácnějších Pokémon kartiček, možná bys ocenil info o tom, který jsou ty nejvíc TOP. No, nebudeme tě napínat a za všechny vybereme dvě, které se shodou okolností jako součást exhibice pohupovaly (každá sólo a v jinou dobu) na krku Logana Paula.

První z nich je karta Charizarda (kterou můžeš vidět taky v následujícím videu) a druhou je ultra vzácná pokémon karta Pikachu. Obě tyto karty nesou nejvyšší hodnocení deset, přičemž za druhou zmíněnou kartu Pikache zaplatil její současný majitel (YouTuber Logan Paul) přes pět milionů dolarů.

Pokémon TCG kartičky

Logan Paul je majitelem té nejdražší Pokémon kartičky světa, ale rozhodně není největším sběratelem Pokémon TCG. Tím je totiž šedesáti osmi letý Gary Haase (na jeho instagram můžeš mrknout tady), hodnota jehož sbírky Pokémon karet se odhaduje na deset milionů dolarů. Oba tito pánové, jak asi tušíš, se setkali za účelem obchodní transakce. Mrkni na video a seznam se s oběma do Pokémonů zblázněnými sympaťáky.   

Pokémon kartičky – rozdělení karet

Pokémoňácký karty se vydávají kvartálně po jednotlivých edicích a těch je vzhledem k dlouhodobé existenci PTCG fakt požehnaně. V jejich počtu se začátečník ztratí jak nic a i ostřílený sběratel a fanoušek Pokémon TCG bude mít jistě karetní prvotiny zahaleny mlžným oparem. Tak se bez nějakých vytáček pustíme do rychlého (a snad srozumitelného) rozdělení doposud vydaných edic (a s trochou štěstí na nic nezapomeneme :D).

Internetové stránky pokemon-guru.cz k tématu uvádějí, že jedna pokémonská generace obvykle trvá tři roky a většinou se skládá ze tří menších generací podle toho, jaká hra je zrovna vydána. Podle autora článku spadá na jednu generaci dvanáct až třináct plnohodnotných Pokémon edic, ve kterých se objevují typičtí Pokémoni a trenéři, čímž si generace drží tvé dané téma. Karty jsou potom sjednocené názvem a vlajkou konkrétní generace. No a ty generace jsou zase číslovaný podle toho, jak vyšly za sebou, takže ačkoliv se to možná na první dobrou nezdá, to jejich značení je vlastně docela přehledný a logický.  

Vedle zmíněných karet jsou pak k dostání i tzv. boostery, tedy podpůrné typy karet jako například: energie, předměty, stadiony a pomocníci.

Pokémon TCG kartičky

Pokémon Trading Card Game – jak na to

Nejmladší hráči (sběratelé) Pokémon TCG berou Pokémon karty většinou prostě jako kartičky s pěknými obrázky. O něco starší (nebo znalejší) fanoušci Pokémon karet pak už vědí, že každý Pokémon má své vlastnosti, slabiny i schopnosti a toho jednotliví hráči musí vhodně využít k poražení  šesti soupeřových Pokémonů. Prakticky jde o ten samý souboj, na který jsme zvyklí například z mobilní verze hry, známou pod názvem Pokémon Go, lehce upravený pro karetní hru. Čistě jako poznámku pod čarou uveďme, že vedle již zmíněné Pokémon hry pro mobilní zařízení jsou k dostání i Pokémon hry pro konzole. Jedná se výlučně o hry na Nintendo Switch a k dostání je například titul Pokemon Shining Pearl nebo Pokémon Lets Go Pikachu. Co se počítačových her týče, tak je možné hrát Pokémon Trading Card Game Online.

Ale zpátky k Pokémon TCG. Pro hru jako takovou každý hráč potřebuje samozřejmě karty, dál hrací žetony pro označení zranění a kostku nebo házecí minci. Není na škodu sáhnout po vychytávkách z řady Pokémon herních předmětů a pořídit si krabičku nebo obaly na karty, aby nedošlo k jejich poškození.

Začínající hráči obvykle sáhnou po některém z tzv. Trainer Boxů, které obvykle obsahují výše zmíněné nezbytnosti k hraní. U nás na shopu je hned několik těchto balíčků, takže můžeš směle vybírat mezi Pokémon TCG Sword Shield Astral Radiance Elite Trainer Box, Pokémon Sword and Shield Brilliant Stars Elite Trainer Box nebo třeba Pokémon Sword and Shield 8 Fusion Strike Elite Trainer Box.

Pokémon TCG obalyZdroj: pokemon-guru.cz

Pokémon TCG – Pravidla z rychlíku

Stejně jako jakákoliv jiná společenská hra, má i hraní Pokémon kartiček svá pravidla. Ty se dají shrnout do několika na sobě navazujících kroků, přičemž hra samotná vyžaduje znalost jednotlivých hracích karet. Ve hře jsou tři základní typy karet, a to sice karta Pokémona, karta Energie a Trenérská karta.

Hráči nejprve hodem určí, kdo bude začínat a rozdají se karty. Ve zkratce jde o to, aby každý z hráčů měl jednoho základního Pokémona a šest karet v zóně odměn na herní ploše a teprve poté se přistoupí k samotné hře. Hráči se střídají v sesílání útoků na protivníkovy Pokémony, přičemž samotné zahrání tahu probíhá vždy ve třech krocích přes líznutí karty, výběr vhodné akce (modifikace, stáhnutí Pokémona, přiřazení energie, apod.) až po závěrečný útok na soupeřova Pokémona.

Hra končí čtyřmi základními způsoby, o kterých si společně s detailním vysvětlením pravidel můžeš víc přečíst třeba tady.

Hrací Hrací deska Pokémon TCG - Zdroj: pokemon-guru.cz

Pokémon závěrem

Pokémoni jsou fenomén a ať už jsi propadl kresleným dobrodružstvím televizních pořadů, zlákalo tě kouzlo venkovní nebo konzolové hry, mazlíš plyšáky, nosíš Pokémon kšiltovky nebo frčíš v Pokémon TCG kartičkách, jsi součástí něčeho, z čeho se stala legenda. Fajn pocit, což? :)