Pán prstenů: Prsteny moci - seroš a merch

Prsten moci, Sauron, Frodo, Středozem a úžasná dobrodruství v dechberoucí krajině dávají dohromady příběhy vzniklé zpod pera Johna Ronalda Reuela Tolkiena. Ano, řeč je samozřejmě o Pánu prstenů a všech dalších dílech navázaných na původní dílo slavného autora fantazy.

Vedle knižního zpracování se Pán Prstenů dočkal i filmové adaptace, čímž se řady jeho fanoušků ještě víc rozšířily. Od filmových pláten byl jen krůček k počítačovým a konzolovým hrám a teď se na nadšené publikum lačnící po dalších  příbězích hobitů, čarodějů a skřetů na službě Amazon Prime řítí seriál, na který se většinové publikum třepe jako vosáci na bombon.

Pán prstenů: Prsteny mociPán prstenů: Prsteny moci - Zdroj: aboutamazon.com

Pán prstenů: Prsteny moci – Kolik to vyjde, prvotní reakce

Seriál Pán prstenů: Prsteny moci vypustí jeho tvůrci do světa už druhého září a nad částkou, kterou za něj byli ochotni vytáhnout z kapes, se protáčí panenky. Jen první z jeho pěti sérií vyšla na 10 miliard korun (ne, neupsali jsme se) a tenhle balík zahučel do přípravy seroše i přesto, že ne všichni fanoušci původního Tolkienova díla vnímají nově vznikající seriál zrovna pozitivně (ale o fanoušky a jejich názor asi zrovna nejde, nebo? Protože jak jinak si vysvětlit, že krom té první byla schválena i druhá řada, a to ve chvíli, kdy není známá úspěškos té první. Aha?!).

Jedna z hlavních obav fanouškovské základny je navíc podle nás vážně oprávněná – jde o možnou odchylku od původní knižní předlohy, hlavně od knihy Silmarillion. Ta totiž představuje něco jako „výkladový slovník“, ve kterém je Tolkienův svět vykreslený do těch nejmenších detailů. Autoři na ni nedostali práva a mohli čerpat „pouze“ z takzvaných Dodatků, takže nám nezbývá než doufat, že z toho, co si z nich odnesou, nevznikne totální spatlanina (a že už jsme podobný situace nejednou zažili, což?) Každý zanícený fanoušek Pána Prstenů totiž sebemenší rozpor asi ihned uvidí a bude nad ním prskat vzteky (nebo bulet zklamáním, jak je komu libo :D).

Na to, aby seriál příliš nerozporoval původní dílo Tolkiena měl údajně dohlížet Tom Shippey, který se už zhostil role konzultanta při produkci Pána prstenů i Hobita, ale je otázka, jak moc se mu to povedlo. Zatím tvůrci pustili na světlo jen jedinou upoutávku, ve který toho jednak moc k vidění není a navíc má jen necelou minutu dýlky (ááách jo).

Pán prstenů: Prsteny moci – děj

Děj seriálu nás vezme do Druhého věku v němž byl ukován Sauronův prsten i Prsteny moci. Ocitáme se tisíce let před událostmi filmové a knižní trilogie a přesto v seriálu Pán prstenů: Prsteny moci narazíme na známé postavy. Konkrétně jde o Galadriel, do jejíž role v seriálu obsadili tvůrci Morfydd Clark a postavu Elronda, kterého ztvární Robert Aramayo. Vedle zmíněných dvou charakterů se můžeš těšit třeba i na Isildura, zakladatele království Gondor, kterého si zahraje Maxim Baldry.

The Lord of the Rings: The Rings of PowerThe Lord of the Rings: The Rings of Power - Zdroj: respawnpoint.cz

Pán prstenů – merch

Tématika Středozemě se vším, co k tomu patří ale nezajímá jenom filmaře. Solidně z ní těží i výrobci herních předmětů i videoher, což si ukážeme na následujících případech:

Pán prstenů – hry

Začneme zlehka. Ono totiž v kategorii her na PC a další platformy zase není moc o čem. Her s tematikou Pána prstenů překvapivě není zase až tak moc, takže se nám z her na PlayStation 4 nabízí asi jenom Middle Earth Shadow of Mordor nebo Middle Earth Shadow of Mordor GOTY Edition. Vedle těhle dvou her, které můžeš směle zařadit mezi akční adventury i RPG se pak samozřejmě (ach, jaké překvapení) nabízí hráčům ještě i LEGO hra nesoucí (zcela šokující) název Lord of the Rings a zahrát si ji společně s xboxovýma maniakama můžou i ti, kdo vybírají z her na PS Vita. Majitelé Xbox 360 můžou sáhnout po The Lord of the Rings The Battle for Middle-Earth 2 a o parádní špičatouchou gamesu nepřijdou ani tvrdošíjní pařmeni na retro konzolích PlayStation 3, na které vyšla například The Lord of the Rings Conquest.

Pán prstenů – Funko POP a další figurky

Zato tady je z čeho vybírat. V současnou chvíli je v nabídce něco málo přes třicet originálních sběratelských figurek Funko POP, které vznikly na motivy známé filmové série. U nás na shopu jich sice neseženeš tolik, ale zato si jich díky jejich příznivým cenám můžeš pořídit víc. Mrkni se třeba na Funko POP 628 Lord of the Rings Legolas nebo sáhni po Funko POP Gandalf nesoucí číselné označení 443.

Jestli vinylové postavičky Funko POP nejsou zrovna to, co by tě lákalo, můžeš zabrousit i do nabídky herních figurek. Mezi nimi se totiž taky ukrývá celá řada parádních tematicky laděných kousků. Dopřej si třeba detailně propracovanou figurku Sarumana, figurku krásné Galadriel nebo modrookou figurku Froda, která se od dvou předešlých liší jak velikostí (jejda, to je ale divný), tak provedením.

Funko POP: The Lord of the Rings - Zdroj: media.karousell.com

Pán prstenů – zbývající merch

Poslední námi zmíněná skupina je taková obří všehochuť a vypisovat se se vším tím merchem by bylo bláznovství. Pokrývá totiž prakticky všechno, co si jen zvládneš představit. Najdeš tu kuchyňské potřeby, mezi kterými jednoznačně vyniká snídaňový set Pán Prstenů, máme celou řadu hrnků i nejrůznějších sklenic. Z dalšího zboží jsou žádané puzzle Lord of the Rings, parádu nadělají tematicky laděné rohožky i dekorace na zeď. No a pokud nic z toho nevzbudilo tvůj zájem, pak už zbývá jen pár posledních tahounů, mezi kterými jsou společenské hry v čele s hracími kartami The Lord Of The Rings Waddingtons nebo ultimátní gumová kachnička Aragorn.

Zdroj: prokonzole.cz

Ať už hltáš knižní předlohu, ulítáváš na filmovém zpracování nebo prostě jen hromadíš merch Pán prstenů, uvedení seriálu Pán prstenů: Prsteny moci by sis neměl nechat ujít. Pro jedny to bude jedinečný zážitek, pro další dobré téma k hovoru. Tak či onak je jisté, že se společně se zmíněným seriálem rozšíří taky řady diváků i herních předmětů. A to je dobré pro všechny :)