Popularita virtuální reality strmě stoupá

Virtuální realita dělí společnost stejně jako okurka v cheesburgeru nebo ananas na pizze. Na jedné straně najdete hráče, kteří VR miluji a už na ni nedají dopustit, na druhé straně to, co bylo dříve pouhým módním výstřelkem, se ale v současné době stává stále častějším vybavením fanoušků her. Virtuální realita je technologie vytvářející unikátní 3D simulaci prostředí. 

Je to vizuální, sluchová či hmatová iluze skutečného nebo fiktivního světa, která je vytvořena počítačem, herní konzolí či mobilním telefonem. Prostřednictvím VR se můžete přenést na nejvzdálenější místa na světě, zahrát si hry a prožít fantastická dobrodružství. Přemýšlíte o jejím pořízení? A víte, na co se při jejím výběru zaměřit? V článku jsme pro vás sepsali všechny důležité informace.

VR brýle nebo headsety

Do virtuální 3D světa se můžete přenést pomocí dvou odlišných typů zařízení - VR brýlí nebo headsetů.

VR brýle

VR brýle jsou tou nejjednodušší a ekonomicky nejpřijatelnější variantou zprostředkování virtuální reality. Stačí je jednoduše nasadit na hlavu. Bohužel nejsou vybaveny displejem, ale disponují pouze držákem, do něhož je potřeba umístit smartphone. Prostřednictvím obrazu z mobilního telefonu pak dochází k vytváření virtuální reality. VR brýle mají menší hardwarové nároky, jelikož jsou oproštěny od jakýchkoliv přídavných snímačů a senzorů.

Headsety

Druhou, daleko propracovanější variantou, jsou speciální headsety, často označované zkratkou HMD (Head Mounted Display). Uvnitř náhlavní soustavy se nachází dva samostatné displeje, každý před jedním okem. U propracovanějších modelů nechybí ani sluchátka, která vás maximálně vtáhnou do děje. Jelikož disponují i celou řadou různých senzorů a spínačů, mají výrazně větší hardwarové nároky, což se podepisuje na jejich ceně.

Hardware pro virtuální realitu

Jelikož jsou VR brýle a headsety pouze přenašeči výsledné virtuální reality, potřebujete pro její vytvoření dostatečně výkonný hardware. Brýle či headset lze propojit se třemi druhy hardwaru.

VR s mobilním telefonem

K propojení virtuální reality s mobilním telefonem je potřeba vlastnit dostatečně výkonný smartphone s vícejádrovými procesory, FullHD displejem a potřebnými senzory (např.: akcelerometr, gyroskop). S mobilním telefonem jsou používány především VR brýle, které disponují držákem, do nichž se smartphone jednoduše zasune.

VR s počítačem

Pro propojení virtuální reality se stolním počítačem nebo notebookem, je důležité klást důraz na výkon grafické karty (NVIDIA GTX 10. generace, AMD Radeon RX 5500 XT, apod.), silný procesor (Intel Core i5, AMD Ryzen 5, apod.) a operační paměť alespoň 8 GB. Pozornost věnujte také konektivitě s potřebnými komponenty. 

TIP: V případě propojení VR s počítačem se vám bude hodit také polohovací stůl, který si jednoduše upravíte do takové pozice, jaká vám bude maximálně vyhovovat.

VR s herní konzolí

VR brýle a headsety jsou kompatibilní také s herními konzolemi - př. PlayStation 4. Ty standardně disponují velmi dobrým výkonem. Při jejich výběru se zaměřte primárně na jejich kompatibilitu mezi headsetem a herní konzolí. 

Důležitý je především display

Jedním z hlavních parametrů, ke kterému je třeba přihlížet při výběru VR brýlí či headsetu, je displej. Protože právě displej je to, na co se budou vaše oči nejvíce soustředit. U VR brýlí, které se kombinují se smartphonem, bude displej i jeho parametry odpovídat technickým parametrům mobilního telefonu. 

V případě headsetů je potřeba věnovat zvýšenou pozornost informacím ohledně displeje. Zajímejte se především o technologii výroby - u levnějších modelů se nejčastěji setkáte s AMOLED displejem, dražší přístroje disponují OLED displeji. Pozornost věnujte také rozlišení displeje. Ověřte si, zda není uveden součet rozlišení pro každé oko zvlášť. Nejčastější je rozlišení 1 920 x 1 080 až 2 560 x 1 440 pixelů. Na lepší zobrazení má vliv i frekvence displeje, která by měla být minimálně 60 Hz. 

Senzory (snímače)

Dalším parametrem, na který je třeba se zaměřit, jsou různé typy externích a interních senzorů či snímačů. U brýlí pro virtuální realitu jste limitováni senzory smartphonu, kdežto v případě headsetů si můžete vybírat.

  • Snímače pozice - dokáže rozpoznat, kam máte otočenou hlavu. Sofistikovanější snímače jsou i 360°. 
  • G-senzor neboli Akcelometr - jedná se o klasický snímač zrychlení.
  • Gyroskop - stará se o indikaci správné polohy zařízení.
  • Magnetometr - umožňuje měřit magnetické pole, což se využívá především u kompasů.
  • Laserové senzory - starají se o podporu snímačů pozic a dokáží určit vaši pozici s vyšší přesností
  • Pro Eye senzory - vnitřní senzory brýlí, které snímají pohyb očí a dle toho upraví obraz.
  • Proximity senzor - senzor , díky kterému brýle rozeznají, zda je máte nasazené či nikoliv.

Tipy na brýle a headsety pro virtuální realitu

Oculus Quest 2

Headset pro virtuální realitu Oculus Quest 2 se špičkovým procesorem, grafickou kartou nové generace, 128 GB úložištěm a integrovanými reproduktory s 3D zvukem vás vtáhne do zcela nového a vzrušujícího světa zábavy. Užít si na něm můžete simulátory, závodní i strategické hry, fitness a mnoho dalšího. Součástí jsou i dva propracované ovladače Oculus Touch, které maximálně přesně registrují každý váš pohyb.

HTC Vive Pro 2

V polovině roku 2021 představila společnost HTC nový špičkový headset pro virtuální realitu. HTC Vive Pro 2 disponuje dvěma samostatnými AMOLED displeji, každý s rozlišením 2448 x 2448 px na oko, a 120 Hz pro co nejplynulejší obraz. 120° zorné pole přispívá k maximálnímu zážitku. K dispozici jsou také vestavěná sluchátka s 3D prostorovým zvukem a zabudovaným zesilovačem nebo duální kamera se dvěma mikrofony. 

Sony PlayStation VR V2

Společnost Sony oznámila příchod dlouho očekávaná druhá generace virtuální reality pro PlayStation, která dorazí do obchodů počátkem roku 2023. Helma s 4K HDR OLED displeji, 100° zorným polem, Eye Trackingem, infračerveným senzorem nebo čtyřmi zabudovanými kamerami posune hraní ve virtuální realitě na zcela novou úroveň. Playstation VR2 nabídne také vestavěný mikrofon, vstup pro sluchátka a s PS5 bude komunikovat pomocí USB Type-C.

HP Reverb VR3000 G2 Headset

Headset pro virtuální realitu HP Reverb VR3000 G2 vám poskytne naprosto dokonalý audiovizuální prožitek. Náhlavní souprava je vybavena LCD panely s rozlišením 2160 x 2160 px na jedno oko a konzistentním zobrazením jasu a kontrastu. Nechybí ani působivý prostorový zvuk nebo čtyři kamery zabudované přímo v soupravě. VR souprava HP Reverb G2 se vám dokonale přizpůsobí, a to díky díky flexibilnímu materiálu, zvětšené velikosti polstrování nebo čočkám, které lze nastavit na různé vzdálenosti očí.

VR headset alias Project Cambria

Také společnost Meta oznámila vydání nové helmy pro virtuální realitu. To nese kódové označení Project Cambria. Ačkoliv se o hardwaru prozatím téměř nic neví, očekávání jsou veliká. Předpokládá se, že Project Cambria bude vybaven 4K displejem a bude podporovat snímání pohybu očí, mimiky i například barvy kůže. Ve srovnání se stávající řadou Quest, která původně mířila na méně náročné zákazníky, bude tato novinka svou výbavou i cenou mířit na podstatně náročnější uživatele.