VR pro PlayStation 4

Virtuální realita (VR) je pojem, který jsi určitě slyšel už nejmíň tisíckrát. VR je s námi víc než padesát let, ale teprve nyní se vydrápala na svůj vrchol a firmy stejně jako jednotlivci ji konečně začínají využívat naplno. Analytická společnost ARtillery Intelligence dokonce ve svých prognózách pro rok 2022 předpovídá až 240 % míru růstu spotřebitelského trhu oproti letošnímu roku, což krom jiného poukazuje na stále více využívané technologie virtuální reality a její celkovou stále vzrůstající oblibu.

Co to ta VR vlastně je?

Ve zkratce lze říct, že se jedná o headset, který může fungovat samostatně nebo ho lze připojit k hardwarově silnému počítači nebo například k herní konzoli PlayStation 4. Cílem virtuální reality je prezentovat fiktivní digitální svět v pokročilé simulaci, a to včetně snímání tvého pohybu. Díky tomu ti umožní nahlédnout do vzdálených míst naší planety, můžeš okusit extrémní zážitky nebo si zahrát hry tak intenzivním způsobem, jako doposud nikdy. Třešničkou na dortu využití virtuální reality je potom možnost shlédnutí prostorových filmů, což se jeví jako bezvadný způsob oddechu po propařených hodinách.

PlayStation 4 VR

Na vlastní oči

Co do výběru příslušenství se musíš orientovat podle toho, jestli holduješ počítačům nebo konzolím. Jasně, počítačový nadšenci to budou mít těžší, protože tam se k virtuální realitě nabízí celá škála produktů. Oproti tomu milovníkům konzolí se v tomto bodě rozhodovací proces zúží na (téměř Hamletovskou) otázku koupit či nekoupit, přičemž za nás je to jednoznačně ta první možnost.

Jestli to i ty vidíš stejně, rozhodně by ti neměla uniknout PS4 Sony PlayStation VR V2, která ti po jejím nasazení okamžitě začne před očima vynořovat impozantní virtuální svět. Při pootočení hlavy se ti v reálném čase přirozeně a intuitivně otočí i obraz virtuálního světa a při využití zvukové 3D technologie vyvinuté speciálně společností Sony se zároveň v reálném čase v závislosti na poloze hlavy v 360stupňovém virtuálním prostoru změní i zvuky.

Navrch toho ti potom pro hraní některých VR her postačí pár dalších vychytávek v podobě herního příslušenství. Mrkni třeba na výhodné balení dvou ovladačů pro Playstation Move Twin Pack a hurá, jde se na to.  

VR je jen o hrách

Tak to ani omylem! Virtuální realita našla využití v mnoha odvětvích a pro školení svých zaměstnanců ji využívá také například americká armáda, o čemž se můžeš přesvědčit v tomhle videu. Vedle armády se virtuální realita parádně hodí pro trénování požární bezpečnosti, sportovnímu tréningu, k obnově paměti i jiným lékařským úkonům, výuce apod.

Škála využití virtuální reality je skutečně obrovská, a ačkoliv témat, kterým bychom se mohli v souvislosti s VR věnovat, je bezpočet, nás celkem logicky nejvíc zajímá právě ta související s prostředím videoher.

PlayStation 4 VR hra

VR hry na PlayStation 4

Podobně jako je široká škála využití virtuální reality mimo herní průmysl, je obsáhlá i nabídka her, ve kterých díky virtuální realitě můžeš zažít zcela novým způsobem. Mezi VR hrami na PS4, které máme skladem, najdeš zástupce závodních her, na jejichž špici se stejně jako v případě klasických her na PS4 vydrápala kultovka Gran Turismo Sport.

Na stupni vítězů bojových her stanul nesmrtelný Tekken a nekorunovanou královnou akčních adventur na PS4 se v případě PS4 VR her stala Lara Croft ve výročním pokračování světoznámé série nazvaném Rise of The Tomb Raider 20 Year Celebration. V neposlední řadě stojí za zmínku taky párty hry, zvláště pak ty, ve kterých se budeš ohánět šavlí (naše oblíbené), abys naporcoval letící ovoce. Přesně to tě čeká například v PS4 hře Fruit Ninja, která by rozhodně neměla chybět ve tvé sbírce her na PlayStation 4.

Virtuální realita dokáže rozdělit hráče podobně jako spor o nejlepší konzoli do neslučitelných táborů. Někdo na VR brýle nedá dopustit, jiný je nenávidí. Tak či tak, dokud virtuální realitu neokusíš a nenecháš se alespoň na chvíli zlákat jejími možnostmi, nemůžeš si na tohle téma udělat ucelený názor. Pokud váháš, po kterých VR hrách na PS4 sáhnout, sleduj náš blog. V některém z dalších článků se za tebe zkusíme prokousat desítkami více či méně dobrých VR her na PlayStation 4 a zkusíme najít a blíže představit ty, které podle nás stojí za to.