Žhavé novinky z oblasti konzolí

Pokud patříte mezi milovníky her a herních konzolí, je tento článek přesně pro vás. V článku vám přinášíme několik očekávaných novinek z oblasti PS, virtuální reality i dalších konzolí. Vězte, že se opravdu máte na co těšit.

PlayStation VR2

Počátkem roku 2023 dorazí na pulty obchodů dlouho očekávaná druhá generace virtuální reality pro PlayStation. Ta má posunout hraní ve virtuální realitě na zcela novou úroveň. Server Bloomberg navíc přinesl informace, že už v září započala sériová výroba. Ta pravděpodobně poběží do konce března 2023, kdy by mělo být připraveno až dva miliony kusů tohoto špičkového VR headsetu. 

Technické specifikace

PlayStation VR2 nabízí rozlišení 4K s HDR OLED. Konkrétně se jedná o rozlišení 2000 × 2040 pixelů pro každé oko. Herní seance si vychutnáte ještě o něco víc díky zornému 100° poli a lehkým, dobře vyváženým Fresnelovým čočkám. Nechybí ani Eye Tracking, technologie sledování pohybu očí, která slouží k vykreslování a zaostřování obrazu. Využít ale půjde i k ovládání některých prvků ve hře nebo dokonce k míření samotným pohledem.

Headset bude sledovat vaše chování i pohyby prostřednictvím infračerveného senzoru a čtyř kamer zabudovaných v soupravě. Navíc bude schopen varovat vás před případnými střety s vaším okolím. PS VR2 nabídne vestavěný mikrofon, vstup pro sluchátka a s PS5 bude Headset komunikovat pomocí USB Type-C.

Ovladače Sense Controllers

Původní PS Move nahrazují nové ovladače s názvem Sense Controllers, které svým designem připomínají orb. Už samotný název ovladačů nám naznačuje, že převzaly to nejlepší z DualSense gamepadu. Díky haptické odezvě, adaptivním spouštím, přesnému sledování a detekci dotyku prstu se můžete ještě více ponořit do hry. 

Více než 20 her

Společnost Sony se pochlubila také počtem her, které si budete moci vychutnat už v den vydání PS VR2. Připraveno jich bude více než 20. Mezi potvrzené tituly patří například Horizon Call of the Mountain, No Man's Sky, Resident Evil Village nebo The Walking Dead: Saints and Sinners Ch2. 

PS5 Pro a PS5 Slim

Ačkoli Playstation 5, která patří mezi nejlepší herní konzole, oslaví 19. listopadu teprve své druhé narozeniny, řada hráčů už vyhlíží výkonnější variantu PS5 Pro. Ačkoli ještě nedorazily žádné oficiální informace, už se začínají objevovat spekulace o budoucím vydání nové konzole Playstation 5 Pro. Jedny z prvních informaci přinesl insider s pseudonymem Tom N/A, a to už v roce 2021. Podle něj se na PS5 Pro již pracuje a na pulty obchodů by konzole mohla dorazit v průběhu roku 2024. Se stejnou informací přišel i YouTube kanál RedGamingTech.

Pokud jde o výkon nebo technické parametry potenciálního PS5 Pro, je vše stále ještě ve hvězdách a všechny zveřejněné informace jsou pouhé spekulace. V březnu 2022 přinesl YouTube kanál RedGamingTech informace o výkonu této konzole. PS5 Pro by měl údajně nabídnout procesor s 4nm technologií využívající Zen 4 jádra od AMD. Pokud jde tedy o výkon nového Playstationu 5 Pro, měl by být v porovnání se standardní PS5 zhruba dvojnásobný. 

Dříve než PS5 Pro by ovšem mohla dorazit odlehčená verze PS5 Slim, což naznačuje i nedávné vyjádření Sony. PS5 Slim by mohl vyřešit nepříjemný problém s nedostatkem čipů, jelikož by došlo k výměně za novější model čipů. Současně by mohlo dojít k výměně aktuální 7nm technologie u CPU za novější 6nm, či dokonce za 5nm technologii. 

Logitech G Gaming Handheld

Společnost Logitech se rozhodla uvést na trh vlastní přenosnou herní konzoli G CLOUD Gaming Handheld. Konzole je zaměřena na cloudové hraní prostřednictvím služeb Nvidia Geforce Now a také Xbox Cloud Gaming od Microsoftu. Na pomoc si společnost přizvala obří čínský herní konglomerát Tencent. Ten se zaměří na softwarovou stránku produktu a společnost Logitech bude mít na starost hardware. 

Design či parametry konzole nejsou ještě úplně potvrzené, ale nepochybně nebude chybět řada propracovaných ovládacích prvků. 7 palcový dotykový displej by měl mít Full HD+ rozlišení. Jako procesor byl použit Qualcomm Snapdragon 720G, který by měl být vzhledem ke cloudovému hraní, plně dostačující. Konzole by měla poskytnout přes 12 hodin hraní.