Ark 2 - dobrodružství pokračuje

Vydej se s námi do počátku věků, užij si střety s nepřátelskými kmeny i bájnými tvory, kteří dříve obývali planetu a nech se vtáhnout do dechberoucího dobrodružství, které se na nás vyřítí už v průběhu letošního roku. Řeč je o Ark 2 a to, co o něm zatím víme, ti práskneme v dnešním článku.

Ark 2 - Zdroj: imdb.com

Ark 2 – kdy a na co

Původně mělo tohle RPG s prvky akční adventury dorazit na naše stroje už před dvěma lety, nicméně vývojáři se rozhodli pro přechod svého veledíla na Unreal Engine 5, což jak vidno zabere trochu času. Pro hráče je to nicméně skvělá zpráva, protože tohle rozhodnutí posune nejen grafické možnosti hry na zcela jinou úroveň. Co už tak super není, je, že konečné datum vydání Ark 2 je zatím ve hvězdách.

Ark 2 by nejprve měla vyjít jako exkluzivka pro konzole Xbox Series X/S a pro PC a později se připojí i do péeskové rodinky v podobě hry na PlayStation 5.

Ark 2 - Zdroj: imdb.com

Ark 2 – o co jde

Jak už název napovídá, Ark 2 je druhý pokračováním veleúspěšného ARK: Survival Evolved, nicméně podle prvotních informací se zdá, že dvojka nebude na jedničku příběhově navazovat. Tedy alespoň co se místa děje týče. V Ark 2 se znovu postavíme rozmanitým výzvám, které nám dají mnohdy skutečně zabrat, ale vypadá to, že naše snaha přežít a udržet lidský rod „v chodu“ bude zasazena do zcela jiného místa. I tady budeme mít nicméně plné ruce práce se sháněním potravy, zajištěním bezpečí, craftěním předmětů a nejspíš i ochočováním zvířat.

O příběhu jako takovém toho moc nevíme, ale z traileru (ve kterém mimochodem exceluje Vin Diesel v kůži hrdinské postavy Ark Santiago) si přeci jen můžeme poskládat alespoň malé střípky dějové hádanky, ve které nám v kůži zmíněného hrdiny půjde především o bezpečí vlastní dcery.

Abychom si mohli Ark 2 vychutnat opravdu naplno, autoři nám do hry přihodili několik novinek. Krom toho, že veškeré dění budeme vnímat z pohledu třetí osoby, budeme jako mávnutím kouzelného proutku disponovat mnohem lepšími pohybovými dovednostmi, které krom klasických přesunů z bodu A do bodu B využijeme i v boji. Soubojový systém totiž počítá s úskoky, speciálními chvaty, zámkem cíle a dalšími vychytávkami.

Ark 2 – čeština a multiplayer

Ačkoliv by se nám to líbilo, zatím to moc nevypadá, že by hra Ark 2 disponovala českou lokalizací. Bohužel se asi podobně jako předchozí titul nezařadí mezi hry s českými titulky a o tom, že by Ark 2 patřil mezi hry s českým dabingem se nám nezdá ani v těch nejdivočejších herních snech. Ve hře tak zůstává alespoň naděje na fanouškovský překlad a svou šanci by zde mohl za pačesy chytit třeba i vymazlený PC prográmek MORT, který dokáže „za pochodu“ překládat hry v reálném čase a nedělá mu problémy ani taková pecka, jakou je Diablo IV

Ark 2 by podle všeho měl být stejně jako jeho předchůdce online multiplayer sandbox, takže žádný strachy, že bys na tuhle survival srandu musel být nutně sám. Podobně jako u předchozího dílu si pravděpodobně i u Ark 2 budeš moct vybrat mezi PvE a PvP režimem hry, což posouvá Ark 2 ještě o trochu výš nad ostatní tituly z kategorie her pro dva hráče.

Ark 2 – alternativy a závěr

Podle toho, jak Ark 2 zatím vypadá, se jako vhodná alternativa nabízí o chlup starší Ark Ultimate Survivor Edition zahrnující i zmíněný předchozí titul ARK: Survival Evolved. S podobně divokým světem jako ten, kterým disponuje Ark 2, si potykáš například v Horizon Forbidden West a pro pohybové možnosti hlavního hrdiny hry, se hodí zmínit i herní sérii Tomb Raider

Ark 2 - Zdroj: imdb.com

Pokud bychom to měli shrnout, tak asi takhle – jestli jsi propadl MMO survival žánru a jednička tě uchvátila, z dvojky si s velkou pravděpodobností sedneš na zadek. Ark 2 si napiš na seznam „must have“ a až se konečně vyškrábe nad horizont prodejních pultů, vem si v práci pár dnů volna – budeš je potřebovat.