LEGO - král hraček

Psaním o nesplněných dětských snech, které si kompenzujeme v dospělosti, by se daly strávit dlouhé hodiny. Asi každý z nás ten příběh zná a ten můj má název LEGO.

Když jsem byla malá holka, měly jsme doma obrovskou kartonovou krabici, která byla plná kostiček ze stavebnice Cheva. Nevím, kolik z vás si vybaví její sytě červené, žluté, modré a bílé barvy. Přeci jen se bavíme o dobách, kdy si ještě děti hrály venku a o něčem jako jsou hry na PC nebo konzole, se nám tehdy ani nesnilo.

Matně si vybavuji, že občas mohl člověk narazit i na zelenou kostku, ale to byl už naprostý vrchol barevné alchymie, kterou zmíněná stavebnice nabízela. Cheva byla levnější česká alternativa stavebnice LEGO, se kterým jsem si mohla chodit hrát ke své kamarádce. V hloubi duši jsem po něm vždy toužila a upřímně, po LEGU toužím doteď.

LEGO – kde se zrodila legenda

Plastové kostky LEGO tak jak je zná celý svět, se začaly vyrábět v roce 1947, ale historie firmy, která s jejich masivní výrobou přišla, sahá ještě trošku dál do minulosti. Všechno začalo před válkou, v roce 1932. V létě toho roku si totiž dánský podnikatel Ole Kirk Christiansen otevřel firmu, ve které vyráběl žebříky, žehlicí prkna a dřevěné hračky z březového dřeva. Jasně, chápu tvé zmatení. Od žebříku ke kostičkám je zdánlivě daleko.

Jenže pan Christiansen neusnul na vavřínech, začal vyrábět dřevěné kostky a ty od roku 1947 označoval logem LEGO. Tah to byl naprosto geniální, protože LEGO je vlastně kombinace dvou dánských slov - leg gotd, což znamená hraj si dobře. Navíc budoucí koupě vstřikovacího lisu na jednolitý plast, pro kterou se zakladatel společnosti v roce 1947 rozhodl, vystřelila značku k vrcholu. Kostičky LEGO zná dnes celý svět a společnost LEGO tvrdě svírá ve svých dlaních žezlo na pomyslném trůnu v království hraček.

LEGO – jednotlivé kostičky a sady

Genialita kostiček lego spočívá v jejich kompatibilitě. Jednotlivé kostičky LEGO a tím pádem i všechny LEGO sady je možné mezi sebou dle libosti propojit. Kreativitě a hlavně fantazii se rozhodně meze nekladou!

Pro nadšence do techniky je tu stejnojmenné LEGO technik, které nabídne takové lahůdky, jako je třeba LEGO Monster Jam Monster Mutt Dalmatian nebo LEGO Monster Jam Dragon. Milovníky adrenalinové zábavy a pouličních honiček z Rychle a zběsile zcela jistě potěší LEGO Speed Champions 2 Fast 2 Furious Nissan Skyline GTR R34, pařmeny všeho věku se zápalem pro Minecraft zcela určitě nadchne LEGO Minecraft Dobrodružství v bažinách a marvelovské fanoušky se zálibou v „kostičkobraní“ by neměla minout nabídka Marvel Studios Minifigurek.

Pro nejmenší je tu LEGO Duplo, pro holčičky LEGO Friends. Neúnavným tvořílkům udělá radost LEGO Creator, kluky potěší LEGO Spider-man. Exituje LEGO Disney, sady obsahující jen pár kostek i takové, které tě zaměstnají na desítky hodin. Věděl jsi, že největší LEGO světa - Mapa světa z kolekce LEGO Art: má přes 11 000 díků, nebo že nejvyšší stavba z LEGA, kterou je v současné době nová replika Eiffelovy věže z roku 2022, měří po dokončení neuvěřitelných 149 cm?

Ať už sáhneš po jakékoliv stavebnici LEGO, nepřeberné množství figurek, jednotlivých kostiček i sad stavebnic LEGO tě uvalí do světa nekončící zábavy i sběratelského šílenství.

LEGO – merch a hry

Když je řeč o sběratelském šílenství, pak je fér zmínit, že to myslíme vážně a měl by ses mít na pozoru. Krom nejrůznějších batohů, hrknů, poliček a dalších vychytávek do interiéru, můžeš mít doma třeba i osušku s motivem LEGA.

K dostání jsou ale i nejrůznější fotorámečky a teď se něčeho podrž, dokonce i LEGO boty. Ne, fakt. Neděláme si prču – Adidas se dohodla se společností LEGO a hodila na trh limitku hezky vybarvených botek, ve kterých tě rozhodně nikdo nepřehlídne.

Pokud jde o LEGO hry, tak tohle je na hoooodně dlouho. Jen u nás na shopu seženeš v tuto chvíli krásných osmdesát kousků legoherní zábavy, která potěší jak dětičky, tak dospělé (ty možná ještě víc). Lego hry navíc patří mezi hry pro dva hráče a jako takové mají potenciál rozproudit zábavu i v jinak nudné dny. Skvělé je, že z Lego her se můžou těšit prakticky všichni hráči, protože LEGO frčí jak na starších, tak novějších strojích (samozřejmě v závislosti na konkrétním titulu). V klanu péeskových maniaků se z něj můžou radovat hráči her na PlayStation 5, majitelé konzolí PlayStation 4, ale i ti, kdo hledají herní lahůdky na PlayStation 3. V tomhle směru se pak vyplatí omkrnout naši bazarovou nabídku, kde se se mezi hrami na PlayStation 3 zcela určitě nějaký ten LEGO titul taky najde.

Xboxoví nadšenci určitě uvítají možnost zahrát si LEGO hry na Xbox 360 nebo Xbox One a stejně jako pro vyznavače PS strojů platí možnost omrknout náš bazoš.

Jak vidíš, LEGO dost slušně opanovalo trh (i moji poličku). A teď už mě omluv, musím jít… protože, kdo si hraje, nezlobí!