Diablo 4 - Legenda se vrací

Dámy a pánové, pařmeni všeho věku, dočkali jsme se. Čtvrté pokračování legendární herní série Diablo se už za několik málo dnů vyhoupne na pulty a zcela jistě atakuje přední příčky prodejnosti RPG her. O co v téhle kultovce půjde a na co se můžeme těšit, to probereme v dnešním článku.

Zdroj: global-esports.news

Diablo 4 – Kdy, na co a s kým

Oficiální termín vydání Diabla 4 byl stanoven na šestého června tohoto roku a temnotu, která znovu padne na Sanctuary si v podání nového dílu krom milovníků her na PC užijí i majitelé konzolí. Konkrétně se zaradují nadšenci do PlayStation 4 a ti, kdo investují do her na PlayStation 5. Vedle péeskových pařmenů si na své přijdou i majitelé Xbox Series X/S a vyznavači her na Xbox One.

Navíc můžeš počítat taky s cross-play a dokonce i cross-save, což je senzační zpráva hlavně pro kooperatvní hráče. Diablo 4 zkrátka s podporou multiplayeru počítá ve všech možných směrech, takže si tohle temný RPG můžeš užít i v partě. Co je naprostá novinka v oblasti diablovek, je hraní v jakémsi online světě, který je částečně sdílený s dalšími hráči. Ty na své „misi na záchranu světa“ budeš náhodně potkávat a můžeš se k nim připojit ke společnému plnění world eventů.

Jestli ale teď valíš oči při šílené představě přeplněných světů, kde se na skolení hlavních padouchů stojí fronty, tak se hoď zase pěkně do klidu. Tohle autoři totiž vyřešili tak, že na hlavní příběhovou linku budeš jen ty sám, případně se svou partou. Takže klid, záporáků máme dost pro všechny :D Nicméně, kdybys přeci jen nabyl dojmu, že ten či onen hráč je – jak to jen říct – osina v zadku, tak můžeš zavítat do některé ze speciálních zón a poměřit tu kvalitu svého buildu s ostatními hráči. Jasně, už to nemá to kouzlo, jako v Diablu 2, kde jsme nepohodlným otravným lamám mohli uřezat uši a nosit je jako trofej, ale lepší něco než nic.

Diablo 4 – Děj

Příběhově se Diablo 4 zase až tolik neliší od předešlých dílů. Klasiky jde o to zabránit zlu v podobě Diabla ovládnout svět. Ten se ponoří do temných vod děsu a úzkosti hlavně díky Mephistově dceři Lilith a i když není zatím úplně jasné, jakou roli tato charismatická démonická dáma konkrétně zaujme, rozhodně to nebude místo na straně bojovníků za mír a lásku.

Celým příběhem hry, která má podle dosavadních trailerů i vydané beta verze rozhodně pěkně nakročeno stát se tím nejlepším, co nás za letošek potká, nás budou provázet všemi milované animace, kde půjde hlavně o rozhovory hlavní tebou hrané postavy s dalšími charaktery. A když už jsme u těch charakterů, tak těch bude celkem pět (protože to se osvědčilo). Představí se nám důvěrně známý barbar, kouzelník, druid, nekromancer a pak rogue, což je takový mix postav z předešlých Diablíček. Konkrétně jde o kombinaci stejnojmenné postavy z jedničky, assassinky z druhého dílu a demon Huntera z Diabla 3. Ne, vážně nás neštve absence amazonky... ale třeba se jí dočkáme v nějakém doplňujícím balíčku. 

Zdroj: images.pushsquare.com

Diablo 4 – Tvorba postavy

Až učiníš ono zásadní rozhodnutí (jak budeš likvidovat všechny ty pekelný bastardy) a zvolíš jeden z nabízených charakterů, vlítneš do hry. No a pak následuje část, kterou všichni milovníci RPG her důvěrně znají – začneš sbírat expy. Prostě to tam sekej hlava nehlava a plň úkoly, abys mohl získané dovednostní body rozdělit mezi jednotlivé skilly a ty pak postupem času posilovat. Systém rozdělení dovednostních bodů v Diablo 4 vychází ze dvojky, takže zapomeň na přiblblé aktivování run a opraš starou klasiku.

Návrat oslaví i systém paragonů, které po dosažení maximální dovednostní úrovně odemykají další bonusy, takže se ve výsledku můžeš těšit na skutečně propracovaný systém tvorby postavy, kterou můžeš vymazlit až do posledního detailu. A když říkáme do posledního detailu, tak nemáme na mysli jenom tvorbu vlastního buildu, ale i ladění vzhledu zvolené postavy. Tvůrci na možnosti personifikace postavy opravdu zamakali a ty se tak můžeš těšit na takový libůstky jako je volba barvy a úpravy vlasů, tetování, piersingu nebo třeba tvaru obličeje.

Zdroj: planetdiablo.eu // imageio.forbes.com

Diablo 4 – Lokace

Nejnovější Diablo nabídne možnost prohánět se napříč doposud potvrzenými pěti lokacemi, které se od sebe vizuálně zásadně liší. Cílem autorů bylo umocnit temnou podstatu jednotlivých míst a také pocit nepříjemné frustrace a úzkosti v samotných hráčích. Nutno říct, že podle prvotních dojmů se jim oboje docela daří. Nečekej reálné prostředí, ale připrav se na všestrannou rozmanitost herního prostředí, kterou nabídne jak různorodá historie jednotlivých herních míst, tak povětrnostní podmínky, které v různých lokacích vládnou. Vedle příběhových questů by v otevřeném světě Diabla 4 měla být navíc i možnost prozkoumat víc než sto padesát náhodně generovaných dungeonů, takže se rozhodně nudit nebudeš.

Zdroj: media.altchar.com

Diablo 4 – Závěrem

Když bylo posledně ohlášené Diablo 4, tak se z toho vyklubal akorát pořádnej průšvih. Blizzardu se prostě posledně moc nedařilo a tak je jasné, že se teď budou autoři setsakra snažit, aby si svou pochroumanou reputaci u hráčů napravili. Herní série Diablo konec konců patří k vlajkovým lodím Blizzardu a podruhé zklamat její fanoušky, to by znamenalo vysekat do její paluby díru a poslat ke dnu nejen jí, ale nejspíš i celej Blizzard. Naštěstí to zatím vypadá na bezpečnou dobrodružnou plavbu a nám nezbývá než zvolat: Vítr do plachet!