FUNKO POP – hračky, sběratelství nebo investice?

Asi každý ve svém životě něco sbíral. V devadesátkách frčely postavičky z Kinder vajíček, nejrůznější kartičky, sbíraly se samolepky z čokoládek do alba se zvířátky a o generaci dřív to pro změnu byla céčka nebo angličáky. Sbírají se mince, známky, cedule, herní figurky, časopisy, knihy, a tak dále a tak dále. Prakticky cokoliv, co učarovalo našim srdcím se dá sbírat, kompletovat a uchovávat ve sbírce.

Jak je to s FUNKO

Společnost Funko je americká společnost působící na trhu od roku 1998. Tato společnost dala sběratelství docela jiný rozměr a za dobu svého více než dvacetiletého působení přináší na pulty produkty, mezi kterými najdeme například bobble head figurky, akční figurky, plyšáky nebo licencovanou elektroniku v podobě sluchátek, lampiček či flash disků. To, co však společnost Funko proslavilo a vyšvihlo ji na vrchol, jsou vinylové figurky POP.

Tyto postavičky bývají běžně deset centimetrů vysoké a jsou typické nepoměrně velkou hlavou ke zbytku těla. Funko POP zobrazují popkulturu a trendy celého světa a v současné době jich je k dostání více než devět tisíc.

FUNKO POP

Malý a velký Big Boy

Původní, mnohem větší Big Boy ze třicátých let minulého století je postavička tmavovlasého chlapce v bílo červených kostkovaných lacláčích držící sendvič a stojící před fastfoodovými restauracemi. Modelem pro tohoto původního Big Boye, z nějž společnost Funko při tvorbě své první figurky vycházela, byl Richard Woodruff. Kromě lehce pozměněného vzhledu původní postavičky převzala společnost Funko také její název. Zajímavostí zůstává, že původní záměr bylo vytvořit Big Boye jako bobble head, tedy postavičku s kývající hlavičkou. Teprve ale až pozdější vznik první FUNKO POP odstartoval neuvěřitelnou jízdu sběratelského šílenství a postavička zavalitého chlapíka v pracovních hadrech je dnes beznadějně nedostupným zbožím.

V roce 2018 k příležitosti svého dvacátého výročí fungování ohlásila společnost Funko vydání „nového“ Big Boye, u kterého ovšem oproti tomu prvnímu došlo k malé změně - sendvič na talíři ležící na dlani jedné ruky nahradila uvolněná póza a obě ruce usazené na přezkách laclů. Tím shořely naděje fanoušků na pořízení postavičky „numero uno“ na seznamu nejžádanějších FUNKO POPs.

FUNKO POP - Big Boy

Je libo Funko POP Avengers, Statr Wars nebo snad Harry Potter?

Témat, která Popky svým vzhledem pokrývají je bezpočet a na své si tak přijdou milovníci počítačových a konzolových her stejně jako filmoví nadšenci. Mezi nejvyhledávanější herní FUNKO Popíky patří Assassin's creed Valhala, nesmrtelný Mortal Combat Scorpion nebo například Marvel Spider-Man se svými mnohými proměnami.

Pokud jde o filmy a televizní seriály, tak těm vévodí postavičky z funko pop Stranger Things, Harry Potter nebo třeba funko pop Game of Thrones a La Casa de Papel. Z posledně zmiňované značky u nás seženeš třeba POP 916 v podobě krásky v červené kombinéze, steampunkového frajera ukrývajícího se pod číslem POP 915 nebo postavičku profesora nesoucí označení POP 744.

Samozřejmě, že bychom takhle mohli pokračovat ještě dlouho, protože postaviček je, jak už bylo řečeno, obrovské množství a v současnosti najdeš zpracované Funko postavičky skoro čehokoliv. Nezáleží na tom, kolik ti je, podstatná je jen tvá vášeň pro věc a přirozeně…

Peníze

Nejběžněji se cena za jednu postavičku pohybuje kolem čtyř stovek, ale cena těch nejvzácnějších se může bez problémů vyšplhat až k neuvěřitelným 140.000 korun, což je mimochodem částka, za kterou byla vydražena Funko POP figurka slona Dumbo ze sběratelské edice funko POP Disney. Z toho jasně vyplývá, že to, co se pro jednoho může na první pohled jevit jako zbytečně vyhozené peníze za hračku, která ve většině případů jen nehybně stojí, může být pro jiného docela zajímavou investicí.

Než začneš utrácet za FUNKO POP

Měl bys vědět, že ze sbírání Popek se může stát a pravděpodobně časem stane něco jako závislost. Můžeš namítnout, že se jedná o koníček, ale ruku na srdce – koupíš jednu, pak další a rázem jich máš padesát. Možná si stanovíš hranici, za kterou nechceš jít, počet kusů, které ti budou stačit. Ale i tady je to ošemetný; ne nadarmo se říká, že s jídlem roste chuť.

Své by o tom mohl vyprávět Paul Scardino z amerického Ohia, který je se svou sbírkou více než pěti tisíc různých Popek uveden v Guinessově knize rekordů jako největší sběratel Funko POPs na světě (2020). Mrkněte na Paulovu sbírku, kterou sám naprosto bez obalu označuje za „mé šílenství“:

A jestli ti takováhle sbírka skutečně připadá šílená, tak tě do kolen stoprocentně srazí fakt, že Paulův rekord byl v dubnu tohoto roku překonán. Současným držitelem titulu „největší sběratel Funko Pops světa“ je David Mebane z amerického města Knoxville, který se v době pokoření předchozího rekordu vlastnil neuvěřitelných 7095 těhle roztomilejch postaviček.

FUNKO POP - Sběratel

Ať už svého prvního Popíka koupíš nebo ho jako Paul dostaneš coby nápaditý dárek k narozeninám, měl bys zvážit, jestli ho necháš v původním obalu nebo jestli ho vystavíš jen tak ve skleněné vitríně. První možnost je rozhodně praktičtější, a to z několika důvodů: Jednak z figurky nemusíš obden utírat prach, její případné přemisťování je mnohem jednodušší a navíc, uzavřená v původním obalu neztratí po letech na sběratelské hodnotě. To se vyplatí vědět zejména tehdy, pokud figurky nakoupíš do zásoby se záměrem jejich pozdějšího prodeje. Na druhou stranu, na sólo Popku si můžeš koupit speciální kryt, který postavičku chrání jak proti prachu, tak proti vodě. Takže jde asi jenom o to, jak rozsáhlou sbírku plánuješ.

Na co dát majzla

Vedle toho, že někteří obchodníci si říkají za Popky doslova majlant, bys měl zvážit, jestli Funko POP koupit na netu nebo v kamenném obchodě. Narovinu – nákupem v kamenném obchodě předejdeš možnému poškození během přepravy. U internetových obchodů se vyplatí kupovat POPs od ověřených firem, které dbají na kvalitní zabalení zboží a není úplně od věci trochu si připlatit za dobrou kurýrní službu.

Závěrem

Možná už teď přemýšlíš, jaká figurka z početné rodiny Popíků by se nejlíp vyjímala na tvém pracovním stole. Možná řešíš, jakou prvotinu vybrat pro svýho kámoše, kterej je čistokrevnej geek nebo jaká Popka bude nejlepší z hlediska investování; a dost možná už sis prošel naši nabídku FUNKO POP a zčeknul možnosti dopravy.

Už sis vybral? Tak nezapomeň, my jsme tě varovali ;)