Hot Wheels aneb Kdo si hraje ....

Napadlo tě někdy, kde je hranice mezi hrou a něčím dalším? Kde končí dětská touha získat nový žihadlo a bořit rekordy v těch nejvýznamnějších soutěžích, driftovat vprostřed města a chlubit se kámošům?

Představujeme Hot Wheels, dětské sny i sběratelskou vášeň v jednom nablejskaným kabátě.

Jak to s Hot Wheels začalo?

První autíčko představila společnost Mattel 18. května 1968 na veletrhu hraček v New Yorku a vdechla tak život nápadu spoluzakladatele společnosti, Elliota Handlera. Ten byl pro vytvoření pod tlakem litých miniatur skutečných vozidel, které by v sobě snoubily chladný design s rychlostí a výkonem. A tak se stalo, že se zrodila značka Hot Wheels, která do řad automobilových nadšenců už více jak padesát let láká holky i kluky napříč všemi generacemi.

Vůbec prvním modelem Hot Wheels byl Chevrolet Camaro, modrý sporťáček, který jako kdyby předznamenal směr, kterým se celá značka v pozdějších letech vydá. Na rozdíl od své tehdejší anglické konkureční společnosti Matchbox, se Hot Wheels zaměřila právě na sporťáky, nejrůzněji vytuněná fára a závoďáky. Po Camaru vyjela z dílny týhle pidiautomobilky Corvette následovaná Cadillac Eldorado a dál to byl Pontiac Firebird nebo Ford Mustang. Hot Wheels postupně zaplavovala trh dalšími a dalšími modely vozidel, přičemž se jich v současnosti každou vteřinu vyrobí dalších 17 kusů a ročně se jejich nabídka rozroste přibližně o 130 nových modelů. Zajímavostí také je, že od roku 1968 vyrobila společnost Mattel víc než 6 miliard těhle zmenšených autíček, což je víc, než zatím zvládly všechny automobilky dohromady.

Hot Wheels - Chevrolet Camaro

Sbíráš, sbírám, sbíráme

Někteří sběratelé dostali svýho prvního angličáka už jako děti. Co na tom, že už je to pár desítek let zpátky... To, co začalo hrou, přerostlo ve sběratelskou vášeň, která za sebou v průběhu let nechala téměř všechny dětské hry. I o tom nám v rozhovoru vyprávěl Bruce Pascal, muž pyšnící se jednou z největších sbírek Hot Wheels na světě:

Bruce dostal své první autíčko jako sedmiletý chlapec. Bylo to právě v roce 1968 a jak sám říká: „Boom! Byl to úžasný úspěch a každý chlapec je hned měl! Čerpací stanice rozdávaly autíčka za nákup deseti galonů benzínu. Nemohu popsat národní mánii pro tuto hračku. Jen v prvním roce se jich prodaly miliony!

Možná by tě zajímalo, jakéže bylo Brucovo první autíčko (které mimochodem stále má). Překvapivě se nejednalo o žádné žihadlo. Bruce dostal svou oblíbenou pojízdnou dodávku, o které si vzpomíná, že: „přišla ve dvou částech a byla větší než ostatní auta.“ Jasně, protože co je větší, je lepší ;)

K prosinci 2020 obsahovala Brucova sbírka přibližně 4 000 autíček a nás zajímal jejich aktuální počet: „Pořád mám asi 4 000 aut. Zhruba padesát procent tvoří redlines - to znamená před rokem 1977. Asi třicet procent je z let 1978 - 1985 a zbytek po nich. V žádném případě moje sbírka není kompletní, mnoho autíček mi stále chybí. (Redlajny, o kterých se Bruce zmiňuje jsou autíčka vyrobená od roku 1968 do roku 1977. Charakteristický je pro ně červený pruh na pneumatikách.)

Takže existuje nějaké auto, které stále nemáš a které bys chtěl získat?

„Hledám ta nejvzácnější auta, raději bych měl místo 20 běžných automobilů jedno vzácné. S láskou se také věnuji hledání originálních uměleckých děl souvisejících s Hot Wheels. Vytvořil jsem web http://www.hotwheelsonline.com/, kde své kresby prezentuji.“ Ty kresby mimochodem vážně stojí za to. Kromě jiného obsahuje Brucova kolekce vzácná a originální umělecká díla od slavného nezávislého grafického designéra Hot Wheels Otta Kuhniho i dalších významných autorů.

O tom, že je Brucova sbírka naprosto jedinečná, nemůže být pochyb. Není to jen její rozsah či celková hodnota přesahující jeden milion dolarů - jsou to právě vzácné modely, na které Bruce zaměřuje svou pozornost. Mezi skvosty Brucovy sbírky vévodí legendární Volkswagen T1 v růžovém provedení, nazvaný „Pink Rear Loader Beach Bomb“. Tenhle plážový model má dva surfy trčící zadním oknem ven a byl prvním, v danou chvíli neúspěšným pokusem značky Hot Wheels udělat model VW T1. V růžovém provedení (které z poměrně jasných důvodů příliš nelahodí vkusu chlapců), by měly existovat jen dva kousky. Nic vzácnějšího není! I proto jsme se zeptali, jak obtížné bylo tuhle raritu získat. „V roce 1999 jsem viděl inzerát a koupil jsem ho. Pak jsem se začal zajímat o historii společnosti,“ odpovídá skromě Bruce, který mimochodem zatím v žádném z rozhovorů neprozradil, za jakou částku se mu zmíněné autíčko podařilo koupit. Jeho současná hodnota se ale pohybuje okolo 150.000 dolarů, což je zhruba  3,1 milionu korun. Celkem logicky pak Bruce na otázku, které je jeho oblíbené autíčko, odpovídá, že je to právě zmíněný pink rear loader z poloviny sedmdesátých let.

Vlastníš i další vzácné modely Hot Wheels?

„Mám mnoho vzácných automobilů – některým říkám „over chrom“, protože jsou naleštěné a byly používáné pro komerční účely. Také mám některá super vzácná auta, která se označují jako „prototypy“ - nikdy nebyla zveřejněna. Mnoho z nich je zobrazeno na tomto webu: http://www.redlineprotos.com/. “

Přemýšlel jsi někdy o zápisu do Guinnessovy knihy rekordů?

„Můj sen je jednoho dne prodat „růžovou plážovou bombu“ za milion dolarů a pak se  zapsat do knihy.“

Bruce působí jako veselá kopa a nebrání se předvést svou sbírku případným zájemcům. „Vytvořil jsem soukromé muzeum ve skladu o rozloze 4.000 stop. Po domluvě je možná prohlídka, obvykle v neděli večer. Ozvi se, když budeš tady.“

Pokud ale zrovna nemáš cestu, nezoufej. Bruce ti svou sbírku, designově vymazlenou kancelář i „růžovou bombu“ přiblíží taky v tomhle videu z roku 2016, ve kterém o zbudování vlastního muzea teprve sní:

A co na Brucovu vášeň říká jeho rodina?

„Moje dvě dcery nikdy nebyly z toho koníčku nadšené - a moje žena mě podporuje a umožňuje mi věnovat se mým vášním. Trávím spoustu času svým koníčkem a ona ví, že mi přináší radost. “

Pakliže patříš mezi sběratele Hot Wheels a chtěl bys Bruce v týhle věci kontaktovat, můžeš mu napsat na email: alpascal@aol.com nebo ho sledovat na instagramu #pinkbeachbomb. Jak ale sám říká: „Obchodovat nebo prodávat ze země je složité kvůli přepravě. Přál bych si, aby to bylo snadné, pak bych to udělal (obchodoval nebo měnil se sběrateli Hot Wheels v ČR) .“

Jak to funguje s Hot Wheels? Je nutné je nechat v původní krabici, nebo můžeš krabici otevřít a nechat je jen na stole?

„Se staršími Hot Wheels je to tak, že pokud se krabice nikdy neotevře, mají modely obvykle dvojnásobnou hodnotu. Já to mám tak i tak, ale víc mám těch otevřených.“

Hot Wheels - sběratel Bruce Pascal

Co Hot Wheels v „životní velikosti“ - máš nějaké? :)

„Ano, miluji skutečná auta. Mám kabriolet Maserati, alfa Romeo a Chevy 1962. Auta mám v krvi!“

Bruce mluvil o skutečných autech – překvapivě i tomuto počinu společnost Hot Wheels sáhla, když v roce 2001 vyrobila své vůbec první vozidlo v životní velikosti. Byl jím Twin Mill, který byl představen na autosalonu SEMA v Las Vegas. V současné době je více než dvacet Hot Wheels v životní velikosti „ustájeno“ v Hot Wheels Garage of Legends.

Pro malé i velké

Až doteď jsme se bavili hlavně o sběratelských kusech z první éry fungování týhle celosvětově známý značky. To ale neznamená, že se na nich společnost Hot Wheels zasekla, ba naopak. Ve své široké nabídce produktů nabízí i vozidla mnohem modernější a tématicky pokryla vše od filmů až po hráčský svět. Můžeš tak mít skvělej model ze SpiderMan Maximum Venom kolekce nebo dráhu, na které řídí své vlastní autíčko Super Mario, kterou najdeš v Mario Kart. Tahače, monster trucky, letadla, Hot Wheels s motivem Disney nebo NASCAR i celou škálu motorek – tohle všechno a mnoho dalšího servíruje společnost Hot Wheels svým fanouškům a i nadále tak stoupá její obliba u těch nejmenších i zkušenějších z nás.

Na tom má samožřejmě podíl i velmi příznivá cena, za jakou se dají modýlky pořídit. Ta se totiž většinou pohybuje v rozmení sto až třista korun, což výrobky značky Hot Wheels řadí k cenově dostupným Premium Cars. Mimochodem, částka, za kterou se dá koupit nejlevnější model Hot Wheels, se pohybuje kolem jednoho dolaru a to je něco, co se za celou dobu existence této značky nezměnilo. 

A jak že se to stane, že ti tělem koluje benzín a při každém úderu srdce se ozve rachot motoru? Prostě koupíš svý první auto.

„Růžovou bombu“ ti sice na našich stránkách nabídout nemůžeme, ale pár pěkných kousků, na kterých se dá při budování sbírky Hot Wheels stavět, se tady najde. Mrkni se na naše Hot Wheels a vyber ten správný kousek pro sebe nebo někoho, kdo třeba už brzy propadne kouzlu jejich nablýskaných kapot.

Protože, kdo si hraje (s Hot Wheels), nezlobí!