Jurassic Park: Survival

Velevážení milovníci přerostlých nebezpečných ještěrek z druhohor, pařmeni všeho světa, fanoušci fantasy žánru, zpozorněte. Není tajemstvím, že se ve videherním průmyslu schyluje k vydání hry, která dozajista rozbuší vaše srdce. Jurassic Park: Survival o sobě dává opatrně znovu a znovu vědět a všechno, co už proklouzlo na povrch, ti dneska práskneme.

Jurassic Park: Survival – dinosauři už po x-té

Mohlo by se zdát, že náš současný svět je dinosaury přehlcený snad ještě víc, než v dobách, kdy mu tihle tvorové skutečně vládli. Nemáš prakticky šanci šlápnout do prostoru tak, abys některému z nich nepřišlápl ocas. Jedno, jestli se bavíme o hrách, filmech, hračkách nebo merchi. Jsou prostě všude. A je to tak dobře, jen tak mezi námi, protože já je miluju.

Od doby, kdy se první gamesa s dinosauří tematikou vyklubala na světlo, uběhlo už poměrně dost vody a i když se v průběhu let vývojáři skutečně snažili a posílali hráčům další hry v nichž se zainteresovaní jedinci mohli stále dokola pokoušet vybudovat úžasný park plný ještě úžasnějších tvorů, pořád to tak nějak nebylo ono. Těm dnům ale už brzy bude konec. Nebo to tak alespoň vypadá.

Jurassic Park: Survival – kdy a na čem

Studio Saber Interactive, pod jehož taktovkou na The Game Awards 2023 ohlášená hra Jurrassic Park: Survival pozvolna vzniká, zatím žádné konkrétní datum vydání neuvedlo. Podle mě je vcelku jasné, že to letos nestihnou – to je sice na jednu stranu vážně škola, ale na straně druhé se na dobré věci vyplatí nějakou dobu počkat.

Majitelé Xbox One strojů a čtyřkových PS konzolí ale můžou čekat jak chtějí a stejně se nedočkají. Jurassic Park: Survival totiž alespoň zatím plánuje opanovat pouze nabídku her na PC, Xbox Series X/S a samo sebou ho najdeme taky mezi hrami na PlayStation 5.

Jurassic Park: Survival – česká lokalizace

Obdobně jako datum vydání není jisté ani to, jestli se Jurassic Park: Survival zařadí mezi hry s českými titulky. Dle mého názoru to moc pravděpodobné není a pokud nakonec nějaká forma češtiny pro tento nově chystaný titul přeci jen spatří světlo světa, tak to bude s velkou pravděpodobností fanouškovský počin.

Jurassic Park: Survival – příběh a mulťák

Děj nového Jurského parku tě zavede do doby jen krátce vzdálené událostem z prvního Spielbergova (dinosauřího) filmu. Od evakuace ostrova uběhl jen jeden jediný den a ty, coby mladá vědkyně Maya Joshi, ses bůhvíproč rozhodl zůstat a nechat se sežrat (Cože? :D) No tak dobře, nebylo to tak úplně tvé dobrovolné rozhodnutí, ale to je celkem fuk. Prostě ses zaseknul na ostrově, kde krom parádní bujaré flory pobíhá taky dost nevyzpytatelná (ostrými zuby vybavená) fauna. Jak budeš příběhem postupovat dál, navštívíš celou řadu míst, která si jistě vybavíš z původní Spielbergovy adaptace z roku 1993. Ve snaze zachránit si zadek (a život samozřejmě taky), tak budeš mít možnost znovu obdivovat například vstupní bránu do zábavního parku, který ti teď ovšem nejspíš už zase až tak zábavný připadat nebude.

Jistě si vybavíš poučky z filmu týkající se různě se chovajících dinosaurů a jestli ne, měl by ses pomalu začít modlit, že si něco z teorie vybaví alespoň Maya. Jurassic Park: Survival je sice klasifikován jako singl akční adventura z pohledu první osoby (takže se multiplayer se téměř stoprocentně nekoná), ale citelně jsou tu znát taky stopy hororu a stealth akce, z čehož teď už nejspíš naprosto logicky usuzuješ, že volba správné strategie pro přežití střetu s tou či onou bestií, bude poměrně klíčová.

To jestli dáš přednost útěku, plížení nebo odlákání jednotlivých ještěrek asi necháme na tobě a stejně tak necháme na tvém úsudku, zda si do doby, než se Jurassic Park: Survival vyklube z vajíčka v hnízdišti Saber Interactive, nezkrátit čekáním některým z dříve vydaných tematicky podobných herních titulů.

Jurassic Park: Survival - alternativy

Paleta her s dinosauří tematikou je poměrně široká, takže můžeš sáhnout hned po několika herních titulech obsahující střety s přerostlými ještěrkami. Krom klasiky v podobě PS4 Jurassic World Evolution 2 nebo drobet odlehčenější hry pro dva hráče ze série LEGO her určených krom jiného pro PlayStation 4 nesoucí název Lego Jurassic World, můžeš zabrousit i do jiných, mnohem širších herních vod. Pokud mě paměť nešálí, tak nejednoho dinosaura (i když robotického) jsme mohli zahlédnout v Horizon Zero Dawn Complete Edition a jeden takovej výstavní kousek se proháněl v propasti v úplně prvním dílu ze slavné herní série Tomb Raider

V samotném závěru se sluší ještě dodat, že krom her, které těží z obřího úspěchu (nejen těch) obřích stvoření Jurského Parku, se stejné míře obliby těší taky herní předměty a hračky. Jen naše stránky jsou jimi napěchované až k prasknutí a není se čemu divit. Jurský Park nebo chceš-li Jurský svět je prostě srdcovka a kdyby mi teď bylo třeba sedm, tak bych se poprděla blahem, kdybych si mohla na výlet s rodiči vzít s sebou do batůžku třeba tohodle T-Rexe.