Joker: Folie à deux

Smích prý dokáže bourat bariéry mezi lidmi a léčit nemocné. Jenže někdy je právě smích projevem nemoci stejně jako neschopnost ho ovládat. Krutá ironie pro milovníky humoru, pro baviče, pro každého vtipálka. Pro Jokera.

Tenhle příběh už nám vyprávěli mnohokrát. Psychicky nemocný muž toužící rozdávat radost a smích se postupem času z nenapravitelného snílka stane cynickým záporákem, kterého nakonec spletice cest vlastního osudu dovede až za mříže. V ideálním světě by někdy tady nad příběhem slavného Jokera, jednoho z hlavních nepřátel stejně slavného Batmana, zazvonil zvonec a byl by konec příběhu. Jenže tohle není ideální svět, kde dobro vždy vítězí nad zlem (dobře pro milovníky komixu), takže se už letos můžeme těšit na to, jak Joker foukne.

 

Joker 2 - příběh

Druhý Joker, který se ukrývá pod názvem Joker: Folie à deux, dějově přímo navazuje na film Joker z roku 2019, ve kterém se hlavní role mistrovsky zhostil Joaquin Phoenix. Příběhová linka druhého Jokera, kterého stejně jako předešlý snímek režíroval Todd Phillips, nebyla zatím oficiálně představena, nicméně se dá čekat, že to bude právě zmíněné vězení, ve kterém se k Jokerovi připojíme.

Název filmu, na kterém si mnozí asi zauzlují jazyk, znamená v překladu „šílenství dvou“, takže nejednoho milovníka původní postavy Jokera z univerza DC Comics asi právě napadlo, kdo bude ten druhý do počtu. Ano, už z doposud zveřejněných trailerů je jasné, že se ve snímku Joker: Folie à deux začne psát příběh lásky mezi Jokerem a Harley Quinn.

Pro ty z vás, kdo netuší, jen tak v rychlosti vysvětleme, že Harley Quinn je temné alter-ego vězeňské psycholožky Harleen Quinzel, která propadne osobnímu kouzlu našeho neúspěšného gothamského stand-up komika Arthura Flecka.

Co se bude dít potom, zůstává zatím ve hvězdách, nicméně dle vyjádření autorů chystaného snímku, by se měl Joker: Folie à deux víceméně držet původní komixové předlohy, takže za mě dobrý a už se nemůžu dočkat.

Joker: Folie à deux – obsazení

Hlavní role ve filmu Joker: Folie à deux se opět ujal jedinečný Joaquin Phoenix, kterého známe krom jiného třeba z filmu Gladiátor. Mimochodem, ze všech Jokerů mám právě Joaquina Phoenixe nejraději :)

Jeho partnerku Harley Quinn si v chystaném snímku zahraje Lady Gaga. Z jejího obsazení jsem já osobně trochu rozpačitá, ale to je ryze můj problém. Lady Gaga již mnohokrát prokázala své herecké schopnosti (Zrodila se hvězda, Klan Gucci) a holt každý máme jiné vzhledové preference. V dalších rolích uvidíme například Zazie Beetz, Brendana Gleesona, Jacoba Loflanda nebo Catherine Keener.

Joker: Folie à deux – hudba

Hudební doprovod nově chystaného snímku Joker: Folie à deux je velice často skloňované téma. Celý film je totiž napěchovaný tvorbou islandské skladatelky Hildur Guðnadóttir, která se podepsala už pod soundtrack Jokera (2019). Nový film Joker: Folie à deux je plný hudby, tance i nejrůznějších kulis a všímavý divák si dozajista začne už při shlédnutí upoutávek pohrávat s otázkou, jestli Joker: Folie à deux je či není muzikál. Ať už je to jakkoliv, hudba dokonale vykresluje celé dění nového Jokera a podtrhuje jak jednotlivé části filmu, tak charaktery postav.

Joker – merch

Neutuchající Jokerova sláva prosákla z komixového světa na filmová plátna, do videoherního průmyslu a zasáhla i celou řadu dalších odvětví. Není výjimkou, že se s Jokerem setkáváme na poli hraček, herních předmětů, v sekci společenských her nebo třeba v nabídce sběratelských postaviček Funko POP. Nevěříš? Tak omrkni naši malou ochutnávku jokerovského mixu:

Joker – hry

Mezi hrami, kde je nekorunovaným králem Joker, najdeš hlavně ty na konzole. Vedle her pro sólové hráče, mezi které patří třeba hra Batman Return to Arkham, kterou najdeš mezi hrami na Xbox One, můžeš zapařit i některý z titulů patřící mezi hry pro dva hráče. Takovou hrou je třeba Lego Batman 2 DC Super Heroes šlapající na PlayStationu 3 a patřící do skupiny všeobecně oblíbených LEGO her.

Joker – společenské hry a další merch

Tahle oblast je hlavně ve znamení hracích karet, mezi kterými stojí za zmínku například hrací karty DC Comics Joker, na kterých je v roli Jokera vyobrazený zesnulý Heath Ledger a pak nepřeberné množství stylových doplňků, hlavně pak jedinečné sety triček a postaviček Funko POP, čímž se dostáváme k dalším a dalším položkám na seznamu Jokerovské mánie.

Joker 2 Is Apparently Aiming to Be DC's First Jukebox Musical

Joker – závěr

Příběh Jokera žije dlouhé roky a byl vyprávěn už mnohokrát. Myslím ale, že nikdy neomrzí a to hlavně proto, že je svázaný s vyprávěním o životních osudech jiných postav.

Dokud bude mít Joker své publikum, bude se hrát.