Star Wars dny 2024

Čím jsou pro křesťanský svět Velikonoce, tím jsou pro milovníky Star Wars nadcházející dny. Čtvrtý květen je totiž svátek všech pravověrných Star Wars nadšenců – připravte se na Star Wars dny 2024, které už velmi brzy zaklepou na dveře všech zemí světa.

Kde se vzaly Star Wars dny

Star Wars dny mají vzdát holt všem fanouškům Star Wars, protože bez fanoušků by se Star Wars asi nikdy takové slávy nedočkaly. Vznik tohoto jedinečného neoficiálního svátku nás zavede do Velké Británie, kde v roce 1979 organizace The London Evening News vzdala poctu prvnímu filmu ze série Star Wars tím, že v den premiéry 4. května zveřejnila inzerát s následujícím textem: „May the Fourth Be With You, Maggie. Congratulations!“ (oslovení „Maggie“ v tomto případě odkazovalo na tehdejší britskou premiérku Margaret Thatcherovou).

Krom toho, že přesně v tomhle bodě spatřujeme počátek nyní každoročně pořádaných Star Wars oslav, můžeme v tom samém počinu hledat vzestup popularity dnes již celosvětově známého pozdravu všech milovníků Star Wars - „Ať tě provází Síla!“, což je vlastně doslovný překlad první části výše uvedeného textu.

 

 

Star Wars den 2024

O tom, jak se sláva Star Wars bez větších bojů vyšplhala až do hvězdných výšin se tady nemá moc smysl rozepisovat. Hodně k tomu přispěla sociální média, o tom není pochyb, ale kultovka by se z nich stala nejspíš tak jako tak. Namísto podobných úvah si raději alespoň ve zkratce řekněme, co pro tebe, jakožto pro možného fanouška Star Wars tematiky, mohou Star Wars dny potenciálně znamenat.

Vedle prostého vyjádření sounáležitosti ke Star Wars rodině, kterou fanoušci po celém světě dávají najevo nošením kostýmů a tematicky laděných doplňků z řad merche, není výjimkou, že se k neoficiálním oslavám Star Wars dne připojují i některé z kamenných či internetových obchodů a nabízejí fanouškům legendárních snímků mnohdy až dechberoucí slevy na své produkty.

Když je řeč o Star Wars produktech, tak jen na našem shopu jich seženeš víc jak 600. Najdeš mezi nimi Star Wars figurky, sběratelské postavičky Funko POP, parádní hračky pro malé Star Wars nadšence, celou řadu úžasných her šlapajících hlavně na PlayStation 4, ale taky vymazlené kousky do domácnosti, mezi které patří třeba tenhle Star Wars vaflovač. Uznej, že snídaně v podobě Star Wars vaflí, to je něco, co se jen tak nevidí.

Star Wars den – zábava skoro pro všechny

Způsobů, kterými si můžeš 4. květen ozvláštnit, je celá řada. Přes společné sledování Star Wars filmů se svými přáteli, až po pochod Prahou, který začíná na Václavském náměstí a končí v pražských Holešovicích. Během Star Wars dne se pořádají nejrůznější akce pro děti, přednášky pro starší Star Wars fanoušky i večerní zábavy pro dospělé Star Warsáky. Jako fajnová rodinná pohodička se jeví i program vybraných kin, ve kterých se můžeš pohodlně usadit a užít si Star Wars maraton. Takovým kinem je například pražské kino Aero.

Dá se říct, že během Star Wars dne si nějakou tu zábavu najde pro sebe skoro každý. Říkám skoro, protože (byť se ti to jakožto Star Wars fanouškovi bude jevit jako blbost) ne každý patří zrovna do Star Wars týmu. Já jsem byla přeci jenom vždycky spíš na Star Trek a na Star Wars mě berou leda ty jejich světelný meče (protože „Wžžžm!“). Tak či onak, na Star Wars dnech asi jen těžko narazíš na někoho, kdo by byl spíš „Žij dlouho a blaze.“, takže se hoď do klidu a v klidu a míru si užij všechno to, co ti přinese program neoficiálního svátku Hvězdných Válek.