Kingdom Come: Deliverance 2

Za sedmero horami, za sedmero řekami, bylo nebylo jedno království. Nebylo veliké, ale bylo naše a ty se do těch českých luhů a hájů můžeš znovu podívat už během letošního roku. Že ti to celý nedává smysl a přemýšlíš, jakéhože moku jsem si přihnula? Ale no tak, počátek toho příběhu už dávno znáš a jestli ne, tak se v klidu posaď do sesle, páč království přichází… teda… Kingdom Come. Už podruhé!

Kingdom Come: Deliverance 2 - příběh

Děj Kingdom Come: Deliverance 2 přímo navazuje na příběh hry Kingdom Come Deliverance z roku 2017 a ano, opět to budou Warhorse Studios, kdo nás zave do naší malé kotliny, aby tak trochu jiným způsobem odprezentovali dějiny českých zemí (kdyby to takhle uměla naše úča z dějáku, tak bych se vůbec nezlobila).

Pokud jde o příběh jako takový, tak se můžeš těšit na návrat do (společností bůhvíproč mnohdy zidealizovaného) patnáctého století. Dvojka začíná sotva dva dny poté, co se završí příběh jedničky a znovu tě převtělí do Jindřicha ze Skalice, který tentokrát na svých poutích doprovází šlechtice Jana Ptáčka z Lipé. Celá hra by se podle slov autorů měla nést v mnohem honosnějším duchu a příběh plný lásky a pomsty by měl být ještě velkolepější, než v předešlé hře Kingdom Come: Deliverance.

Že se v Kingdom Come: Deliverance 2 budou řešit „vztahové problémy“, je celkem jasné už z úvodního traileru a motiv pomsty nám tak nějak zbyl z předešlého dílu, kde za dramatických okolností přišel Jindřich díky chybě panovníka o oba rodiče. Plamen pomsty v něm nicméně ani po dokončení příběhové linie Kingdom Come: Deliverance nestihl uhasnout. Co dalšího se z prvního dílu hry překlenulo do Kingdom Come: Deliverance 2 asi ukáže až čas.

Tak či onak, o pompéznost příběhu, pro jehož zraní není nutná znalost děje z jedničky, se krom jiného postará i postava, které ve hře půjde Jindřich po krku. A protože můžeš „střílet“ šípy dobrodružství i rizika vysoko, nebude touhle postavou nikdo jiný, než samotný král Zikmund Lucemburský (no, však víš – liška ryšavá).

Kingdom Come: Deliverance 2 – kdy a na čem

Když jsme prve mluvili o času, tak bychom měli prozradit, že tě Kingdom Come: Deliverance 2 vyzve na „souboj“ už letos. Autoři hru oficiálně oznámili teprve nedávno (18. dubna) a způsob, který pro to zvolili, je skutečně fenomenální, což můžeš posoudit sám po shlédnutí traileru níže.

Kingdom Come: Deliverance 2 pofrčí na Xbox Series X/S, zařadí se mezi hry na PlayStation 5 a středověkou melu si užijí i ti, kdo kupují hry na PC (v tomto případě se bude jednat pouze o digitální distribuci).

Kingdom Come: Deliverance 2 – čeština

Tak tohle je něco, na co jsem byla hodně zvědavá, protože jsem nějak nedokázala přenést přes srdce fakt, že Kingdom Come: Deliverance byla vydaná pouze jako hra s českými titulky. No uznej, český ručičky to vymazlej a čeština nikde. Obdobný názor měli asi i jiní hráči, protože se následně na Kingdom Come: Deliverance z hlubin hráčského společenstva vynořil neoficiální český dabing, který se později stal oficiální součástí hry. Je super vidět, že si toho autoři všimli a bouchli češtinu jako standard do dvojky.

Kingdom Come: Deliverance 2 bude mít kompletní českou lokalizaci, takže se zařadí také mezi hry s českým dabingem. Díky, hoši!

Kingdom Come: Deliverance 2 – hratelnost

Kingdom Come: Deliverance 2 je stejně jako jednička realistické RPG z pohledu první osoby, ve kterém se můžeš těšit snad na všechny aktivity, které je možné z tématu patnáctého století vytěžit. Počítej s možností drandit na koních, opíjet se v krčmě nebo jen tak někde zevlit a číst třeba knihu. Toulej se krajinou nebo se oddávej šermířským soubojům, které by snad měly být o něco jednodušší jak v předešlém dílu (přeci jen už nejsi žádný nýmand z Nemanic, který meč vidí poprvé, že jo).

Když si vezmeme jedničku, tak to nebyly jen souboje, které bylo nutné natrénovat (a že to stálo úsilí). Otevírání zámků, například, taky stálo za to a jak to tak vypadá, úplně zadarmo nám nic nedá ani dvojka.

Co by však mělo být mnohem víc ve tvé režii, je tvorba postavy a rozhodování o jejím osudu. V Kingdom Come: Deliverance 2 můžeš být třeba věhlasným rytířem, který se umí ohánět mečem, nezalekne se střelných zbraní (kuše nebo první pistole) a specializuje se na útok z koňského hřbetu. Můžeš se ale stejně tak svévolně poflakovat a vyhýbat se střetům. Volba specializací je jednoduše jen a pouze na tobě.

 

Kingdom Come: Deliverance 2 – herní svět

Jedním slovem nádhera! Kingdom Come: Deliverance 2 nabídne dvě nové mapy: Český ráj s přenádhernou dominantou v podobě majestátního hradu Trosky a město Kutná Hora. Do lokací z předchozí dílu se už nevrátíme, ale nezoufej – herní svět Kingdom Come: Deliverance 2 má rozhodně co nabídnout a je přibližně dvakrát tak velký, než jsme byli zvyklí z jedničky.  

Stejně tak jako u předchozího dílu, každá akce, kterou provedeš, vyvolá příslušnou reakci. Fungování světa a jeho obyvatel bude mít jednoduše opět vliv i na další osud tvé postavy a obráceně. Takže jestli ses těšil, že budeš po jednotlivých lokacích pobíhat a beztrestně sekat hlavy (jako můžeš v Hogwarts Legacy sesílat jen tak pro srandu kletby), tak to se pleteš.

Kingdom Come: Deliverance 2 – hudbu složil, slova napsal

Třešničkou na už tak senzačním dortu Kingdom Come: Deliverance 2 je dobová hudba, která dokonale podkresluje herní prožitek. Autorem hudby je stejně jako v případě Kingdom Come: Deliverance skladatel, houslista a hudební režisér Jan Valta, který se zasloužil o vznik nejen soundtraku jako takového, ale i o vznik tzv. adaptivní hudby.

Kingdom Come: Deliverance 2 – závěrem

Myslím, že už ti asi došlo, že jsem z Kingdom Come: Deliverance 2 úplně nadšená a už se nemůžu dočkat, až si všechno to, o čem jsem tady psala, osahám. O Kingdom Come: Deliverance 2 bych mohla psát ještě dlouho a věř mi, že kdybych už teď brutálně nepřesáhla rozsah článku, tak o Kingdom Come: Deliverance 2 melu ještě hodně dlouho.

Je těžké vyzdvihnout to nejlepší z nejlepšího.

Sakra, já se tak těším, že to ani není možný!