Wednesday

Asi by se na první pohled mohlo zdát, že seriál Wednesday nebude pro každého. Nic není vzdálenější pravdě – Wednesday boduje u dětských i dospělých diváků a trhá rekordy ve sledovanosti. Není čemu se divit, že po úspěchu, který vrátil Tima Burtona znovu na výslunní kinematografie, bude mít Wednesday Addamsonová další příležitost zazářit. Ano, je to tak – zmíněná mladá dáma, podle které se seriál jmenuje, bude bavit fanoušky svérázného humoru i v další, v tuto chvíli již potvrzené, druhé řadě.

Kde se vzala Wednesday?

Ačkoliv Wednesday Addams sklízí úspěchy prakticky až nyní, kdy se Netflix rozhodl pro zpracování seriálu, v němž bude ústřední postavou, její historie sahá mnohem dále. S Wednesday jsme se mohli setkat již už v roce 1938, kdy výtvarník Charles Addams začal vydávat jednostránkový komix, který čtenáři nabízel zábavný, lehce pokřivený a značně satirický pohled na klasickou americkou rodinu. Když na chvíli odbočíme od historického přehledu, tak v tomhle se Timu Burtonovi podařil návrat ke kořenům. Seriálová Wednesday cynickým pohledem na vše kolem doslova prýští a můžeš si být jistej, že se u ní budeš s každým dílem královsky bavit. Asi je to vepsáno v osudu Addamsnovy rodiny, bavit lidi. Jak jinak si vysvětlit, že jen od zmíněného komixu vzniklo do roku 1988 neuvěřitelných 150 dílů, a že jsme v průběhu let mohli vidět několik různých přepracování zmíněného původního komixu, včetně filmového, muzikálového nebo animovaného či hraného seriálového provedení.

Addams family a její autor Charles Addams - Zdroj: www.denofgeek.com

Wednesday – postavy známé i neznámé

Asi neznámější filmovou adaptací rodiny vyznačující se zálibou ve strašidelných a mírně řečeno bizarních věcech, je ta z roku 1991. Role Wednesday Addamsové se v ní zhostila Christina Ricci, která sice ve tomto filmu z titulu své role příliš mnoho úsměvů nerozdávala, ale to si směle vynahradila v netflixovském seriálu, kde se jako vždy pozitivně naladěná a ještě pozitivnější smýšlející Marilyn Thornhill představila divákům. Za mě je právě tahle dáma největším překvapením seriálové Wednesday dnešních dní. Samozřejmě hned po její aktuální představitelce, Jenně Marii Ortega, která se momentálně právem těší obdivu fanoušků a příjemným slovům kritiků.

Christina Ricci coby Wednesday z roku 1991 a její role v seriálu Wednesday z roku 2022 -  Zdroj: media-cldnry.s-nbcnews.com

Wednesday – oč jde

Jak už je ti jasný, seriál Wednesday se zabývá pouze a výhradně vším, co se bezprostředně dotýká jeho hlavní představitelky. Dozvídáš se tak o tom, jak milá Wedesday musela opustit předešlou školu a proč se jí tak zoufale nechce do té, kam ji s nepředstíraným nadšením navezla její matka, kterou mimochodem Wednesday tak nějak nemůže vystát. Postupně odkrývající se detaily ze života mladé Wednesday, která nedostala své jméno podle dne, kdy přišla na svět, tak příjemně doplňují nenápadně se zaplétající příběh, ve kterém není nouze o mysteriózní postavy, střípky napětí a hlavně pořádnou hordu cynického humoru a nadsázky. Wednesday má totiž nezvykle chladnou povahu a neprojevuje emoce obvyklým (no, vlastně vůbec žádným) způsobem.

Je vzdorovitá a jak je vidět prakticky v každém díle, je skutečně „nadšená“ z představy sdružování se, což jí logicky ztěžuje možnost zapadnout do kolektivu (kdyby o něco podobného třeba stále). Její vzdorovitost ji navíc dostane i do sporu s ředitelkou školy a přivede ji do mnoha nezáviděníhodných situací. Na druhou stranu, Wednesday díky všem těmhle šlamastikám zjistí, že má senzibilní schopnosti, které jí a šerifovi pomohou vyřešit záhadnou místní vraždu. Záhada je odhalena, příběh končí, tleskejte.

Wednesday – oblíbená tvář merche

O oblíbenosti seriálové Wednesday svědčí i množství tematicky laděných věciček, po kterých se obvykle jen zapráší. Vedle klasiky v podobě nejrůznějších herních předmětů, mezi kterými jmenujme na například hrnek Wednesday, jsou na trhu k dostání ale i plyšové hračky představující oblíbenou hrdinku, nejrůznější karnevalové kostýmy i figurky. Společnost Funko POP už například stihla poslat na pulty jak klasickou Wednesday popku, tak její zmenšené verze v podobě klíčenek.

O oblíbenosti Wednesday jednoduše nemůže být pochyb a my se už moc těšíme, co přinese druhá řada tohoto seriálu, na kterou se snad můžeme těšit už v tomto roce.