Barbie - panenky, film i merch

Je s námi už hezkou řádku let. Za tu dobu se stala oblíbenou hračkou dětí, zejména pak malých holčiček. Stala se vzorem (mnohdy i nerealistickým) a roky své existence si vybudovala takovou pozici, že dnes může být kýmkoliv si bude přát. Kýmkoliv, kým se stane v dětské fantazii.

Řeč je o panence Barbie. Kde se vzala, jaká je její historie a kde všude se s ní můžeš potkat, na to si posvítíme v dnešním článku.

BarbieZdroj: stylecaster.com

Historie panenek Barbie

Krásné a navždy mladé panence Barbie je dnes už víc než šedesát let a pořád vypadá skvěle. Narodila se v roce 1959 a život ji vdechla Ruth Handlerová, žena o nic méně známého stvořitele autíček Matchbox. Manželé Handlerovi měli dceru Barbaru a právě pro tu vznikla historicky úplně první panenka s květnatým jménem odvozeným od jména své majitelky - Barbie Millicent Robert, zkráceně Barbie.

První panenka Barbie vycházela svým vzhledem z německé panenky Bild Lilli a když později Mattel koupil práva k její výrobě, přetvořil si ji k obrazu svému. Podle otce legendární Barbie, měla být tato panenka vždy odrazem doby. Proto byla Barbie v padesátých letech minulého století upravena podle šarmantní Elizabeth Taylor nebo Marilyn Monroe. V šedesátých letech to byla například modelka Twiggy a následovaly Cher, Audrey Hepburn nebo třeba Diana Ross.

Moderní panenka Barbie odráží celou řadu povolání, typicky například dětská doktorka s miminky nebo pilotka Bessie Coleman. Od roku 2016 jsou panenky Barbie prodávány se čtyřmi různými typy postavy, se sedmi barvami pleti, s dvaadvaceti různými zabarveními očí a se čtyřiadvaceti různými účesy.

BarbieRůzné podoby panenek Barbie - Zdroj: assets-jpcust.jwpsrv.com / e00-telva.uecdn.es

Barbie – doplňky, hry a další merch

Vedle samotných panenek Barbie pak jejich milovnice můžou zakoupit celou řadu doplňků. Krom oblečků nebo setu obuvi jsou k dostání taky nejrůznější domečky nebo auta, mezi která patří třeba Barbie Big City Suv.

Barbie ale nepředstavuje pouze panenky a příslušenství. V nabídce herních předmětů a hraček s tematikou Barbie je toho mnohem víc. Sáhni třeba po stylových dětských hodinkách Barbie nebo se nauč skvělé účesy pomocí Barbie česací hlavy. Ozvláštni své malé princezně pokojíček Barbie lampičkou, anebo rozšiř její zásobu kostiček Mega Bloks o set Barbie Výzkum delfínů nebo třeba Barbie Zmrzlinářský vůz. Že to pořád není ono? A co takhle Barbie adventní kalendář?

Vedle klasických panenek máš samozřejmě taky možnost, uchýlit se do světa konzolí a her na PC. Barbie video herním nadšencům za dobu své existence nabídla hned několik her, mezi kterými vyniká například Barbie Jet Set and Style, kterou najdeš mezi hrami na Nintendo Wii, anebo Barbie and Her Sisters Puppy Rescue z nabídky her na Nintendo WiiU. Totožný titul pak vyšel třeba i pro starší pééska, konkrétně pro PlayStation 3. Barbie tituly i další skvělé starší pecky najdeš krom jiného třeba i v naší nabídce bazarových her, takže pokud chceš něžnou dávku nostalgie, směle do toho.

Barbie and her sisters puppy rescue - Zdroj: images.nintendolife.com 

Barbie ve filmu

Z dětského fantazírování se panenka Barbie přehoupla do světa filmu hned několikrát. Velmi často jde o kreslené zpracování smyšleného příběhu známé panenky (například na platformě Netflix můžeš shlédnout například film Barbie Dolphin Magic). Vedle těchto filmů určených pro dětské publikum, ale nalakované nehtíky na štíhlých prstech panenky Barbie, sťourají i do celovečerních filmů určených staršímu publiku.

V tomto směru na poli kinematografie způsobil pozdvižení nový snímek režisérky Grety Gerwing. Premiéra amerického komediálního filmu nesoucího název Barbie připadla na 20 července letošního roku, ale mluvilo se o něm už hodně dlouho před tím. Dost možná právě kvůli určité dávce kontroverze, kterou s sebou filmové zpracování životních trampot a růžového světa přeslaďoučké Barbie přinesla. Ono už jen slovní spojení americká komedie může být předzvěstí humoru na úrovni dětských milovníků zmíněné panenky. Nebuďme, ale jedovatí a nesuďme knihu (v našem případě film) jen podle předsudků, kterým se jistě mnozí nevyhnou. Barbie má spoustu fanoušků, tak nechme soudy ohledně kvality tohoto snímku na nich.

Barbie – není všechno růžové

Že nejde o žádnou velkolepou zápletku je jasné už z názvu. Všechno se točí kolem dlouhonohé krásky, kterou v nejnovějším příběhu vzniklém na motivy stejnojmenné panenky Barbie od společnosti Mattel hraje stejně krásná a blonďatá Margot Robbie. Ta se bude muset vypravit do opravdového světa a to s sebou nese celou řadu zajímavých situací. Ačkoliv se zdá, že je ve světě Barbie všechno dokonalé, uvedení filmu do kin provází přeci jen malinkaté potíže. Promítání filmu se totiž nedočkají fanoušci plastové dokonalosti ve Vietnamu ani na Filipínách.

Důvodem pro toto kinematografické embargo se stala celkem nevinná dětská kresba mapy v traileru k filmu, ve které vrchní představitelé zmíněných zemí spatřují urážku či znevažování suverenity státu. Na první dobrou to zní možná divně, ale zmíněná mapka, která se krom traileru objevuje i ve filmu samotném, rozvířila diskuse jestli náhodou Barbie nepřiznává Číně nároky na Jihočínské moře a to včetně oblasti u vietnamského pobřeží. Podle serveru BBC News je na mapě ve filmu údajně znázorněna přerušovaná čára ve tvaru písmene „U“, kterou si tradičně Peking nárokuje zmíněné, na zdroje bohaté moře. Krom Vietnamu a Filipín se do teritoriálních sporů o jmenovanou oblast zapojují i další asijské státy, které zatím Barbie nechávají svému osudu.

BarbieScéna z filmu Barbie (2023) s "problematickou" mapou - Zdroj: youtube.com

Pro někoho představuje Barbie celoživotní vášeň, pro jiného odpornou kouli cukrové vaty, která na sebe nahodile lepí všechno možné. Třetí skupinu tvoří ti, kterým je Barbie tak nějak putna a poslední jsou ti, kdo z jejich zbožňování vyrostou. Ať už ale patříš do kterékoliv skupiny, jedna věc se prostě Barbie upřít nedá - zná ji celý svět.

Tip: vyznavačky panenka Barbie jistě ocení dokonalou gelovou manikúru, pro kterou najdou vše potřebné na této stránce.