Comic Con Prague 2023

Už za necelé dva měsíce se můžeme těšit na jednu z nejvýznamnějších akcí herního, komixového, knižního, filmového, seriálového, kostýmového, anime a všeobecně fantazy světa. V Praze se totiž bude konat další, v pořadí již osmý ročník prestižního Comic Con Prague.

Comic Con Prague není jen maškarní pro dospělé

Ačkoliv si asi celá řada lidí spojí Comic Con Prague pouze s představou „cvoků v kostýmech“, není PragoCosplay (což je oficiální název soutěže o nejlepší kostým) ani zdaleka jediným bodem na velmi obsáhlém programu pražského Comic Conu. Dřív, než se ale dostaneme k detailnějším informacím, musíme uvést, že zmíněný PragoCosplay v žádném případě není na úrovni klasického maškarního.

Kostýmy, které je možné na Comic Conu Prague spatřit vynikají nápaditostí a dalece svým zpracováním předčí stoprocentně všechno, co jste zatím na běžném maškarním viděli. Vítěze soutěže PragoCosplay z vybraných předešlých ročníků Comic Con Prague můžeš omrknout na oficiálních stránkách akce, anebo, pokud ti stačí drobná ochutnávka, zčekni to, co máme tady:

Comic Con Prague: PragoCosplay - Zdroj: cosplay.comiccon.cz

Comic Con Prague: Kdy, kde a za kolik

Jak už bylo řečeno, Comic Con Prague proběhne opět v Práglu (šmarja, jaké to překvapení) a pokud se chceš tohodle netradičního hemžení zúčastnit, měl by sis na to vyčlenit celé tři dny, v termínu 14. - 16. dubna 2023. Cena vstupenky do týhle „země za zrcadlem“ se pak odvíjí od toho, kolik času chceš na Comic Conu strávit a jakým případným privilegiím se chceš po dobu trvání Comic Conu těšit.

Základní vstupné na všechny tři dny vyjde na necelé tři tisíce korun. Pokud jsi ale opravdový fajnšmekr a Comic Con Prague je pro tebe to, čím je pro hudební nadšence koncert jejich oblíbeného interpreta, za částku dosahující téměř pěti tisíc korun si celou akci užiješ pěkně „z kotle“. Detailnější informace ohledně vstupného můžeš stejně jako zbytek omrknout na oficiálních stránkách Comic Conu. Ať už se ale na Comic Con chystáš zavítat jen v rámci jednodenního vstupu (což je logicky nejlevnější, ale i nejnudnější varianta) nebo se v jeho prostorách utáboříš na celé tři dny, nezapomeň, že čas na nákup vstupenek je omezený. Čas na jejich nakoupení máš pouze do osmého března letošního roku.

Comic Con Prague: variace vstupenek  - Zdroj: comiccon.cz/tickets

Comic Con Prague: na co se můžeš těšit

Ačkoliv je Comic Con Prague prakticky za dveřmi, jeho organizátoři neustále makají na tom, aby se návštěvníci zmíněné události nenudili. Svědčí o tom i fakt, že je na comiccon.cz uvedeno, že se další program připravuje a bude představen čtrnáct dní před začátkem Comic Conu. Nicméně mezi to, co už připravené je a na co se rozhodně můžeš těšit, rozhodně patří hraní a turnaje ve videohrách (přičemž se budou pařit jak hry na PC, tak na konzolích), hraní i turnaje ve stolních hrách (deskové, slovní, karetní hry i hlavolamy), besedy s hosty i výstavy. Těšit se můžeš na fotografování a autogramiády hostů nebo na FutureCity a pak samozřejmě na již zmíněnou dospěláckou soutěž kostýmů a nesoutěžní přehlídku kostýmů dětí KinderCosplay.

Comic Con Prague: někteří z pozvaných hostů - Zdroj: comiccon.cz/guests

Když už je řeč o autogramiádě a přítomnosti zvláštních hostů na Comic Con Prague, tak mezi jinými září například jména Richard Dean Anderson (herec - Hvězdná brána, Mackgaver), Rob Williams (komixový scénarista – Sebevražedný oddíl, Amazing Spider-Man) nebo Silvara (česká cosplayerka). Ano, to jsou ti tři na obrázku o pár řádků výš :)

Tato, další jména i pozornost poutající řádky nesoucí označení „tajný host“ je možné najít na seznamu pozvaných hostů. Ti se většinou zdrží všechny tři dny, nicméně pokud uvažuješ o jednodenním vstupném, tak doporučujeme směřovat pozornost na sobotu, protože to tam budou úplně všichni.

Comic Con Prague: FutureCity - Zdroj: futurecity.comiccon.cz

Comic Con Prague: praktické infomace

Pokud ses tedy rozhodl vyrazit na pražský Comic Con, rozhodně by ti neměly uniknout důležité organizační otázky týkající se otevírací doby, toho kde najdeš bankomat, jestli můžeš dorazit v kostýmu i když nebudeš soutěžit, kde zaparkovat nebo jak to funguje, když si chceš nechat podepsat nějaký předmět. Všechny tyhle dotazy zodpověděli a shrnuli organizátoři Comic Con Prague do seznamu FAQ, tak na něj nezapomeň mrknout, než vyrazíš.