The Last of Us: Seriálová senzace

Takový úspěch nejspíš nikdo nečekal. Od ledna válcuje seriál The Last of Us všechny ostatní seroše, který jsou aktuálně k vidění na HBO a HBO Max a kromě nich drtí i naše srdce svým skvělým zpracováním a mnohdy až překvapivou zápletkou.

Ačkoliv je seriálové zpracování původního příběhu známého ze stejnojmenné hry na PC a konzole celkem logickým krokem, fanoušci jeho zrod vyhlíželi se smíšenými emocemi obav a nadšení. Herecké obsazení tak docela nekopírovalo předlohu (o příběhu ani nemluvě) a hlasy hrdinů byly náhle jiné, než ty, na které byli hráči zvyklí. Když navíc po prohraném boji s rakovinou v pouhých čtyřiceti pěti letech odešla herečka Annie Wersching, která propůjčila svůj hlas postavě Tess, utržili fanoušci hry The Last of Us další bolestnou ránu.

The Last of Us - Zdroj: idnes.cz

Nejisti v kramflecích pak prostě všichni očekávali nevyhnutelné a ten šutrák, který všem fandům původní herní série The Last of Us nejspíš spadnul ze srdce, když se ze seriálu z produkce HBO nevyklubala slátanina, slyšeli dopadnout asi až na úplném konci světa.

Když už je řeč o konci světa, pojďme si teď pěkně posvítit na ten příběhovej, kde vlastně tak trochu celej tenhle rekordy trhající seroš začal.

The Last of Us – příběh

Děj, ve kterém stejně jako ve hře sledujeme příběh pašeráka Joela, se odehrává dvacet let po zkáze světa. Pokud ale někdo čekal zombíky ve stylu Úsvitu mrtvých, bude zklamaný a asi i dost překvapený, že za koncem světa stojí v porovnáním s člověkem tak nicotný organismus jako je houba. Ano, houba – a ne tak ledajaká houba, ale skutečná existující zombie houba Ophiocordyceps unilateralis.

Bojíte se? Nemusíte. Tahle mrška totiž (alespoň zatím) napadá a ovládá jen mravence. Detaily vynecháme, ale ve zkratce je to vlastně skoro tak, jako to vidíme v seriálu. Pokud ale už teď zatloukáš okna ve snaze zachránit si kejhák v obavách, že něco takového může postihnout lidstvo i ve skutečnosti, tak se hoď do klidu. Mytolog Jan Borovička v rozhovoru pro refresher.cz mimo jiné řekl, že tohle je běh na dlouhou trať. Klika, že dřív než nás ovládne nějaká parazitická houba, nás spíš sejme nějakej ten meteorek, což?

No, zpátky k příběhu: Náš starý známý Joel dostane zvláštní prácičku. Má propašovat mladou dívku Ellie z nebezpečné karanténní zóny. Sice netuší proč je tahle čtrnáctiletá holka tak moc důležitá a asi by se raději bezstarostně poflakoval, jenže jak víme, to v tomhle světě zase tak dobře nejde. Kšefty aby jeden pohledal, a tak se nakonec vydají na cestu, která rozhodně není procházkou růžovým sadem. Když opomeneme to, co je venku, tak ani mezi hlavními hrdiny to není zrovna harmonické, takže namísto idylické procházky rozlehlým a poněkud vylidněným světem se stáváme svědky tak trochu depresivního dobrodružství.

The Last of Us: Co se HBO povedlo, co je úsměvné

Ačkoliv se volba hlavních hrdinů příběhu díky nevelké vizuální podobě se svými herními protějšky nesetkala v prvním okamžiku u fanoušků s přílišným pochopením, nakonec asi musíme dát tvůrcům seriálu The Last of Us za pravdu, že se pro Pedra Pascala a Bellu Ramsey rozhodli správně. Herecké výkony předváděné oběma protagonisty jsou zcela uvěřitelné, Perdo v roli zahořklého chlapíka v letech exceluje a Bella hraje Ellie takovým způsobem, že ji máme za tu její pubertální spratkovitou Ell chuť líbnout i praštit zároveň.

Dalším ohromným plusem pro autory je výprava seriálu. Prostředí je vykreslené naprosto luxusně a je vidět, že se na něm rozhodně (jakože fakt) nešetřilo - rozpočet jednotlivých epizod se pohyboval v desítkách milionů dolarů. O to víc je potom ale zarážející, že si tvůrci nedali pozor na takový detail, jako je celý štáb v záběru šestého dílu. Ale co už, že jo, chybička se vloudí :D 

Pokud tedy opomeneme tenhle maličkatý přešlap, budeme kromě místy vleklého příběhu, hledat nedostatky velmi těžko. Jakože u úvodní epizody se to dá pochopit – seriálové předlohy neznalý divák potřebuje úvod a dost času na to, aby všechnu tu zkázu kolem pobral, ale když v pozdějším díle jedou Joel a Ellie na koni a pořád jedou a pořád jedou a ty už se těšíš, až tam proboha dojedou a když už tam konečně dojedou, tak prd a konec šmitec díl je fuč, tak to máš chuť mlátit hlavou o zeď.

The Last of Us - Zdroj: idnes.cz

The Last of Us: hra seriálu, seriál hře

Seriál The Last of Us se zařadil k divácky nejúspěšnějším vůbec. Na serveru Rottentomatoes má průběrné hodnocení 97%, čímž předčil i takové pecky jako je třeba Hra o Trůny: Rok draka nebo Bílý lotos. Úspěch seriálu navíc navýšil prodej i hry samotné a tak je otázka, jestli seriál těží s úspěchu původního herního titulu nebo hra The Last of Us z úspěchu seriálu. V tuto chvíli už je navíc jasné a oficiálně potvrzené natočení druhé řady. Pokud si tedy i ta udrží vysoko nastavenou laťku z první série, můžeme se těšit na naprosto skvělou postapo záležitost, kterou si pro příběh, bravůrně zpracované prostředí i skvěle zahrané postavy oblíbí jak fanoušci akčních adventur, tak milovníci tematicky shodných filmových a seriálových snímků.