Far Cry 6 není dovolená v Karibiku

Ostrov v Karibiku, revoluce, padesátá a šedesátá léta. Boj partyzánů proti diktátorovi jménem Antón Castillo. Že ti to něco připomíná? Správně – inspirace Kubou je ve Far Cry 6 naprosto citelná. A tak zatímco se na herních fórech rozjíždí diskuse stavějící proti sobě historické reálie společně se současnými problémy Kuby do kontextu s fiktivním ostrovem Yary, na němž se v příběhu hry ocitáš, Ubisoft se ze všech sil hájí, že se pro tvorbu příběhu krom Kuby inspiroval i dějinami jiných zemí.

Ať už se ale vydavatel téhle open world střílečky na PS4 ohání konzultanty a odborníky, kteří na hře pracovali, jak chce, člověk jako kdyby z politicky laděného příběhu ještě cítil těžký dým doutníků Havana.

A že příběh skutečně politicky laděný je, zcela jasně odsouhlasil i samotný Ubisoft na svých oficiálních stránkách. Pokud ale čekáš něco jako rychlý průlet neklidnou érou kubánských dějin, budeš zklamaný.

O co teda ve Far Cry 6 jde?

Coby vůdce odboje na tropickém ostrově se pokusíš svrhnout despotického diktátora, který společně se svým synkem Diegem, žije ve městě Esperanza. Ten, jak asi tušíš, sehraje v příběhu Far Cry 6 důležitou roli, ale dost spoilerům, však uvidíš sám ;)

Far Cry 6

Stejně jako u předchozích dílů série, ani tento nenavazuje na žádný předchozí, a to ani přesto, že tropický ráj, kterého si v šestém pokračování Far Cry užiješ až až, značně připomíná prostředí Far Cry 3. Díky příběhové linii, která tě nenápadně směřuje k hlavnímu záporákovi Castillovi, se vůbec poprvé za celou sérii podíváš do civilizace, avšak hra samotná se stejně jako ty předešlé chová jako sandbox. Takže příběh je jedna věc, ale nakonec to budou právě tvá rozhodnutí, která určí, jestli budeš riskovat krk v soubojích nebo jestli se vydáš na průzkum bujarého porostu tropického podnebí.

Ubisoft ve Far Cry 6 stejně jako v nejnovějším pokračování herní série Assassins Creed nazvané Assassins Creed Valhalla, nabízí možnost volby mužské nebo ženské postavy a na své si přijdou i milovníci multiplayeru. Bohužel, kooperace bude možná pouze online, takže pokud jsi tajně doufal v populární splitscreen, současné nastavení multiplayeru tě moc nepotěší.

Nevyřešenou otázkou navíc stále zůstává způsob ukládání progressu hráčů. Až doposud se totiž postup hrou uložil pouze hostiteli hry a připojený hráč ostrouhal lusku. Na druhé straně příjemnou zprávou je už teď potvrzená změna oproti předešlým dílům: Vůbec poprvé si za celou herní historii téhle sérky můžeš poslechnout sám sebe v příběhových filmečcích. S němým hrdinou předešlých dílů se tak nadobro loučíme a za nás za tenhle počin patří vývojářům velký dík a palec nahoru!

Co do hratelnosti se sluší uvést, že nejnovější pokračování série šlape na kompech, Xboxech,  PlayStation 4 a pofrčí i na PS5. Plánované datum vydání vychází na počátek letošního října a my doufáme, že se už se na tom nic nezmění. Trochu zklamání bude pro pařmeny z naší kotliny fakt, že navzdory tomu, jak to s Far Cry bylo doposud, nebude poslední díl z herní série s českou lokalizací. V tomto směru tak zůstává jedinou nadějí fanouškovský překlad, který se však týká pouze počítačových hráčů.

Far Cry 6

Alternativou, u který si můžeš zkrátit čekání na vydání téhle gamesy, by mohl být jakýkoliv z předešlých dílů Far Cry, v čele s doposud nejnovějším Far Cry 5, který tě potěší českými titulky. Pokud dáváš přednost střílečce s prky akční adventury, tak sáhni po Grand Theft Auto V Premium Edition a jestli tvé srdce spíš bije v rytmu doznívající éry divokého západu, pak zvol naprosto jedinečnou Red Dead Redemption 2.