Horizon Forbidden West

Charizmatická Aloy se zrzavými vlasy je hlavní hrdinkou původní PS4 hry Horizon Zero Dawn z roku 2017 a setkáme se s ní i v druhém pokračování nazvaném Horizon Forbidden West, jehož vydání by se měl hráčský svět dočkat v průběhu letošního roku.

O co ve Forbidden Westu jde

Příběh Horizon Forbidden West navazuje na předchozí dobrodružství a znovu tě zavede do otevřené krajiny Země v 31. století, kde je civilizace tak, jak ji známe dnes, už dávnou minulostí. Vinou apokalyptické události je lidstvo roztříštěno do několika malých kmenů, člověk již dávno nestojí na vrcholu potravního řetězce a co víc, nemá k dispozici téměř žádné technologie.

Stejně jako v prvním dílu této hry na PlayStation se krajinou prohání obří robotická stvoření připomínající dinosaury a ty budeš jako obvykle potřebovat víc než jen štěstí, abys střet s nimi přežil/a ve zdraví. Ve světě Forbidden Westu navíc jen půl roku poté, co mladá lovkyně završila dobrodružství minulého dílu, vše začala pohlcovat záhadná rudá plíseň a bouře, které sužují Zemi jsou stále silnější a četnější. Vypadá to, že svět spěje k další apokalypse a nikdo netuší proč.

Bude tedy na Aloy a tvých hráčských dovednostech zachránit svět. Že to zní jako totální klišé? Možná, ale to je tak jediný, co by snad mohlo být na hře tuctové. Horizon Forbidden West totiž nabízí vše, co od skvělý RPG hry čekáš a tvůrci toho slibují fakt hodně.

Horizon Forbidden West

Co se změnilo

Kompletní proměnou prošel systém boje na blízko, zcela se změnil strom dovedností a díky novému ovládacímu systému budeš moct šplhat prakticky kamkoliv. Můžeš se taky mrknout na rozhovor, který magazínu Game Informer poskytli vývojáři téhle gamesy (v angličtině).

Pokud jde o další změny, tak skutečně velký rozruch mezi fanoušky vzbudila proměna samotné hlavní hrdinky. Zatímco jedni vnímají graficky lépe zpracovanou Aloy velmi pozitivně, další poukazují na její údajně výrazné mužské rysy a jiní si pak utahují z líčidel, na která nejspíš mladá lovkyně v postapokalyptickém světě čistě náhodou narazila a mohla je tak použít ke svému zkrášlení.

Nás tyhle řečičky a spekulace míjí, zajímá nás čistě hra jako taková, ale je fakt, že i díky zmíněným diskusím se o Horizon Forbidden West mluví opravdu hodně. Pokud i tebe zajímá, v čem tkví jádro pudla oněch žabomyších sporů, omrkni na netu srovnávačky a názor na změny ve vzhledu rusovlasé krásky si udělej sám/sama.

Ale zpět k samotnému Horizon Forbidden West

Dobrodružná výprava a pátrání po původu záhadné nákazy tě mimo jiné zavede i na západní pobřeží bývalých Spojených států amerických, kde se můžeš prohánět po přímořských oblastech nebo se vydat do San Francisca, na kterém si ovšem příroda už dávno vybrala svou daň.

Stejně jako v prvním díle, i ve druhém pokračování téhle akční adventury bude tvé dobrodružství prošpikované postupně odhalovaným hlavním příběhem, celou řadou vedlejších úkolů a nouze nebude ani o nové lokace, sbírání předmětů, kraftění stále lepších věcí a studium robotických zabijáckých tvorů. Nene, neboj, žádný návrat do školních lavic :D Aloy jen zvládá něco málo z taktiky a přišla na to, že snáz porazí mechanické obludy, když si o nich něco zjistí. Prostě, co se v mládí (čti v prvním dílu) naučíš, později jako když najdeš.

Co do hratelnosti, členitosti příběhu, grafického zpracování nebo třeba klasického rozvržení dovednostních bodů se jako alternativa pro RPG nadšence a milovníky akčních adventur jeví některé z dobrodružství mladé aristokratky Lary Croft. Zkus sáhnout třeba po PS4 Shadow of the Tomb Raider, přežij v džungli a zachraň svět (pro změnu) před mayskou apokalypsou.

Horizon Forbidden West - Aloy

Jak to bude u Forbidden Westu s češtinou

Angličtiny neznalí fanoušci budou asi zklamaní, protože Horizon Forbidden West bude pravděpodobně bez české lokalizace. Pravdou sice je, že v tomto směru zatím nepadly žádné oficiální informace, ale pokud hra i tomto bodě naváže na svůj předchozí díl, máme smůlu. Naději do této problematiky může vnést trend, kterého se snad Sony bude držet, a to sice, že v poslední době je většina jejích exkluzivních her na PlayStation vybavena alespoň českými titulky. Tak či tak se to v průběhu letošního roku dozvíme a Sony tak konečně utne tipec všem spekulacím.

Horizon Forbidden West poběží na PlayStation 4 a pořádnou akci v nádherném dechberoucím světě (plném nebezpečných robotických potvor, přirozeně) si užijou i majitelé PS5. Ti navíc, podle Angie Smets, šéfky nizozemského studia Guerrilla Games, budou mít díky možnostem PS5 ovladače DualSense jedinečnou příležitost zajít až za hranice grafické věrnosti. „Pokud se v bojových situacích chcete schovat a postupovat nenápadně a schováte se do vysoké trávy, můžete cítit její stébla.“ slibuje Smets a svým prohlášením zvedá tep tisícům fanoušků týhle gamesy.

Nás nevyjímaje.