FIFA 22 - fotbalová Nirvana se blíží

Začni žhavit stroje, namasti si svaly. Od letošního října tě totiž budou pořádně bolet nohy (teda, v našem případě spíš palce na rukou). Jo, hádáš správně, jako mexická vlna se totiž na pulty valí FIFA 22 a očekávání jsou vysoká.

FIFA 22 – ve znamení novinek

Ačkoliv je to neuvěřitelné, pro každej novej díl ze série FIFA si vývojáři vždycky připraví něco, čím fotbalovým fanouškům vyrazí dech. Předešlý díl legendární fočusové sérky FIFA 21 představoval téměř dokonalé splynutí hráče s jednotlivými postavami ve hře a jeden by řek, že to už prostě nic nepředčí.

No, chyba lávky. FIFA 22 dobude herní Olymp novinkou HyperMotion a ty se z toho jednoduše posadíš na… však ty víš na co (a střídačka to není :D ).

HyperMotion - organický fotbalový realismus v podání FIFY 22

Technologie souprav Xsens umožnila nasnímat pohyb všech dvaadvaceti reálných hráčů v nejrůznějších fázích skutečné hry, a to do sebemenších detailů. Díky množství posbíraných dat dokázali vývojáři z Electronic Arts doladit pohyb jednotlivých fotbalistů i týmů k naprosté dokonalosti a neuniklo jim přitom vůbec nic – nasnímali a následně implementovali do týhle hry na PS5 vše přes zákroky, sprinty i osobní souboje fotbalových hvězd současnosti.

Zapomeň na skokovité trhané pohyby – to, co v nejnovějším dílu FIFY uvidíš, je balet na zeleném jevišti toho nejprestižnějšího divadla vůbec a ty máš kliku, že se na tuhle dechberoucí záležitost můžeš díky ofiko traileru mrknout už teď: 

Hypermoušn – silné emoušn

Majitelé konzolí budou slintat nadšením, ale kapesníčky na otírání (tentokrát slz) by měli vytáhnout i zapřisáhlí milovníci počítačových her. Právě ti totiž budou nejspíš o fantastické herní zážitky, které HyperMotion přináší, ochuzeni, což hru logicky sráží.

PC nadšenci tak mají veskrze čtyři možnosti – koupit si některou z podporovaných konzolí (za nás jednoznačně PS5 nebo PlayStation 4), spokojit se s některým z předešlých dílů FIFY či oželet HyperMotion (Jakože fakt?), no anebo sáhnout po nějaké té alternativě, která se ovšem v případě FIFY hledá dost obtížně. Jediný konkurent, kterého by snad vývojáři FIFY mohli brát vážně, je asi herní série Pro Evolution Soccer.

Díky hře FIFA 22 si fočus oblíbí i baby

Zní to sice trochu jako SCI-FI, ale šance, že FIFU bude pařit i tvoje holka se s každým dalším dílem týhle klasiky sportovních her zvyšují. Návod, jak na to je prostej. Jednoduše jí ukaž všechny ty vysportovaný frajery, který budou skákat (a běhat a skórovat a faulovat) přesně podle toho, jak obratně bude tvá drahá polovička zacházet s ovladačem DualSense. Ne nadarmo (a samozřejmě nejen kvůli tomu) se tváří FIFY 22 stal Kylian Mbappe, útočník francouzského klubu Paris Saint-Germain FC.

FIFA 22

Ahaa (mrk, mrk)!

Kariérní režim

Hned na začátku tě FIFA 22 v rámci kariérního režimu postaví na rozcestí a ty si budeš muset vybrat, jestli se staneš nejlepším fotbalistou všech dob anebo se zhostíš role managera klubu. Pokud jde o již zmíněnou managerskou kariéru, tak se připrav na strasti spojené s tvorbou loga, vybíráním dresů či úpravou domácího stadionu. Zvol filozofii mužstva, propracuj se od základních až do těch nejprestižnějších lig anebo to rozjeď ve velkém hned zkraje. Budou v tvém týmu známé hvězdy nebo dáš šanci nováčkům?

V kůži vysportovaného borce na tebe čekají zápasové výzvy s odměnami. Dosažené úspěchy posílí tvůj vztah s managerem týmu, a to tě následně vystřelí ze střídačky do základní sestavy. Těšit se můžeš i na nově propracovaný systém dovednostního růstu a v neposlední řadě i na fajnový pozápasový sekvence ze šatny, které budou reflektovat tvé sportovní výkony.

O těhle i dalších změnách v rámci kariérního režimu se na oficiálních stránkách EA rozepsal Alex Constantinescu, senior herní designér režimu Kariéra ve hře FIFA. Tak to omrkni, ať jsi v obraze :)

Čeština a multiplayer

FIFA 22 to zkusí rozehrát jako hra s českými titulky. Možnost volby hry více hráčů je už tradiční součástí série FIFA a nebude chybět ani u jejího posledního pokračování, kde nabídne možnost lokální hry nebo pařby on-line.

Na čem a za kolik FIFA 22 běhá

Nejnovější FIFU rozjedeš na kompech, posledních dvou péeskových konzolích i na Nintendu Switch. Na své si přijdou taky majitelé konzole Xbox One i ti, kteří mají doma Xbox Series X/S. Částka, za kterou se dá koupit vstupenka na cestu k fotbalové Nirvaně tě pak vyjde od jednoho do dvou tisíc v závislosti na herní platformě a shopu, kde ji splašíš :)

FIFA 22

A kdyby tě snad náhodou od toho věčného honění se za míčem bolel celej člověk, zkus se třeba pro změnu pohodlně usadit za volant v některé ze závodních her nebo se v Red Dead Redemption 2 vydej vstříc epickému příběhu o životě v Americe na úsvitu moderní doby.