NHL 22 – vytuněná grafika ledového ostří

Během letošního podzimu se o pozornost milovníků sportovních her poperou hned dva stěžejní tituly této kategorie. Fotbaloví nadšenci už dotahují virtuální kopačky, aby zkraje října naběhli na zelenající se stébla hřišť ve FIFA 22 a vyznavači rychlejších ledově vychlazených sportovních klání netrpělivě vyhlížejí okamžik, kdy se na pulty konečně vyřítí očekávaná novinka NHL 22. Ta by měla vystřelit na branku už 15. října a na rozdíl od herní série FIFA, která se neustále přetahuje o pozornost hráčů s konkurenční Pro Evolution Soccer, nemá NHL na trhu sportovních her adekvátního soupeře.

Autoři NHL 22 ale raději neponechávají nic náhodě a neustále zvyšují skóre už tak skvělé herní série.

NHL 22 mění engine

Jednomu se chce až skandovat „hurá!“, protože NHL se po letech konečně dočkala změny enginu z Ignite na Frostbite a následuje tak již zmíněnou sérii FIFA nebo Madden NFL. Díky tomuhle počinu ti nejnovější díl série NHL naservíruje mnohem vymazlenější grafiku (ta je fakt parádní) a celkově lepší hratelnost i animace. Čeká na tebe detailní propracování hráčů a jejich výbavy. Pohyb na ledě vypadá mnohem realističtěji a celkově je znát ohromný posun oproti grafickému zpracování předchozích dílů. Podle všeho to zatím s NHL 22 vypadá na nejlepší díl z celé hokejové sérky!

Mrkni na nejnovější oficiální trailer a nech se pohltit atmosférou vytuněné grafiky ledového ostří.

X-Factor u NHL 22

Hned na okraj, tohle asi není nejlepší název, kterej mohli vývojáři zvolit. Našinci totiž okamžitě naskočí soutěž známá z televizních obrazovek a ta má s NHL 22 asi tolik společnýho, jako má Scorpion z legendárního Mortal Combatu se Spongebobem, hrdinou dětských her.

Ať už ale za vznikem názvu pro žhavou novinku ve hře NHL 22 stojí cokoliv, pod označením X-Factor se rozumí mechanika přisuzující hvězdám ledního hokeje unikátní dovednosti typické pro jejich chování na ledu. V tomto ohledu NHL 22 tak trošku kopíruje to, co už jsme mohli vidět třeba v zatím nejnovějším pokračování PS4 her věnovaných americkému fotbalu, které nese název Madden NFL 21.

Originalita celého X-Factoru proto trochu pokulhává, ale na druhou stranu, jestli tahle vychytávka pozvedne hratelnost NHL 22, tak palec nahoru a všechno zlý zapomenuto. 

NHL 22

NHL 22 nefachá na PC

Oproti předchozí záležitosti ale tohle už tak lehce autorům prominout nejde. Počítačovými sestavami vyzbrojení milovníci zábavy podávané na ledě si teď nejspíš rvou vlasy, protože nejnovější díl hokejové herní série prostě na kompech nejede. Na druhou stranu NHL 22 šlape na PlayStation 4, PS5, Xbox One i na Xbox Series X/S a víc, než příjemná je taky možnost migrace obsahu v HUT mezi konzolemi současné a nové generace.

Migrace obsahu v HUT

Problematiky znalí hráči si teď daj kafe a tomu, kdo třeba NHL 21 neměl možnost provětrat, v rychlosti vysvětlíme, že HUT je zkratka (jak jinak) pro Hockey Ultimate Team, což je vlastně herní režim hry (poprvé představený právě v rámci NHL 21) umožňující vytvoření své vlastní soupisky ze současných, bývalých a legendárních hráčů NHL.

Že to zní dobře? Jasně, že jo! A přesně kvůli tomu se i v nejnovějším Enháelku režimu HUT dočkáš a nepřijdeš o něj ani ve chvíli, kdy si koupíš novější mašinu.

Prostě ten, kdo hraje NHL 22 na systému PS4 nebo konzoli Xbox One, bude mít možnost převést svůj postup a tým v HUT do verze hry pro PlayStation 5 nebo Xbox Series X/S.

Co se dalších otázek o migraci obsahu týče, omrkni oficiální info, které k tématu poskytlo samotné EA Sports.

NHL 22

Čeština v NHL 22

Bohužel to s českou lokalizací zrovna růžově nevypadá, takže pokud v NHL 22 najdeme alespoň ždibec češtiny, tak to nejspíš bude stejně jako u předešlých dílů pouze formou českých textů, což nejnovější ledové klání řadí mezi hry s českými titulky.

Závěr

NHL 22 zazáří grafikou, nepřekvapí absencí českého dabingu a bohužel zklame odstřihnutím počítačových nadšenců. Do října nicméně ještě nějakej čas zbývá, tak uvidíme, jestli nás autoři ještě něčím překvapí. Stále totiž zůstává nezodpovězená otázka týkající se oficiálně podporovaných lig a případného zařazení té české.