PS5 pro všechny

Když trochu přezpíváme úvodní znělku Kačeřích příběhů a naladíme ji na tématiku playstationových konzolí, tak by její úvodní část mohla znít „PS5 jak hurikán, k nám už míří“. Úsměvné z mnoha důvodů, že? A i když fatální nedostupnost poslední playstationové konzole kroutí opravdu už dlouhou dobu tvář nejednoho hráče spíš než v úsměvu ve smutných a mnohdy skutečně zdeptaných grimasách, konečně to vypadá, že se blýská na lepší časy.

Přinejmenším na ty herní jo. Nebo to aspoň vyplývá z posledního vyjádření finančního ředitele společnosti Sony.

Čipy i PS5 pro všechny

Hiroki Totoki se totiž nechal slyšet, že se společnosti Sony KONEČNĚ podařilo sehnat dostatečné množství čipů pro naplnění svých výrobních plánů pro letošní rok. A že to nejsou plány, které by se držely při zemi.

Původní záměr společnosti Sony totiž bylo poslat na pulty neuvěřitelných 14,8 milionů konzolí PlayStation 5, přičemž současný počet prodaných konzolí PS5 přesáhl už nebo teprve (záleží na úhlu pohledu) 10 milionů kusů. Když k tomu přičteme fakt, že máme pomalu podzim, tak tě nejspíš stejně jako nás napadne, že to s tou optimistickou vizí vypadá tak nějak všelijak.

PlayStation 5

Každá konzole PS5 má svého kupce

Na druhou stranu nelze popřít jednu věc. Ať už společnost Sony stihne do konce tohoto roku vyprodukovat jakékoliv množství konzolí PlayStation 5, zapráší se po nich stejně rychle jako po strojích, které na pulty poslala doteď.

Od vydání obou variant poslední péeskové konzole v listopadu 2020 se totiž strhlo něco, co lze bez obalu označit za hráčské šílenství. PlayStation 5 zaznamenal nejlepší start v historii herních konzolí a okamžitě se vyšvihnul v žebříčku hodnocení na přední příčky jak mezi recenzenty, tak mezi hráči.

Zájem o poslední péesko byl a je navíc tak markantní, že se z obyčejného „kdo dřív klikne, ten dřív paří“ vyklubalo cosi, co připomíná ráj překupníků. Vzhledem k celosvětové situaci kolem Covidu, pozastavení dodávek zmíněných čipů a beznadějně nedostupným konzolím PS5 asi nikoho nepřekvapí, že s rostoucí poptávkou rostly i ceny, za které se na netu daly sehnat pětkové konzole z druhé ruky. Mnohdy nové, mnohdy za ceny, za které bys normálně nakoupil konzole dvě.

Jak vidno, ze všeho lze těžit, a i když oficiální cena levnější varianty Digital Edition (digitální varianta bez mechaniky) pro český trh sahá něco málo pod jedenáct tisíc korun, na bazarech se ceny pětkových konzolí pohybují na částce, která je zhruba o pět tisíc korun vyšší (nehledě na neférové jednání některých prodejců, kteří uměle šponují cenu zatím stále nedostupné konzole PS5 až k částce kolem dvacky).

PlayStation 5

Sony to s PS5 myslí vážně

Situace, ve které se momentálně hráčské osazenstvo nachází, prostě není nikterak růžová. Někdo zahání frustraci u her na Playstation 4, další s posledními zbytky naděje a (nojo, přiznejme si to) peněz dělá předobjednávky na PS5.

Každopádně každá zmínka o PlayStation 5 okamžitě poutá pozornost všech, kteří se klepají na chvíli, kdy se pod tímhle zbožím objeví slovo „skladem“. Společnost Sony tak v poslední době masíruje hráče po celém světě záplavou informací a snaží se upoutat pozornost konzolistů jak ke konzoli samotné, tak k PS5 hernímu příslušenství, i když ne vždy zcela zdařilými způsoby. Řeč je o reklamě, kterou se Sony nejspíš snažila dokázat, že to s PlayStation 5 myslí vážně.

Což o to, zmíněná reklama pozornost hráčů upoutala a zcela určitě se i díky ní o PS5 opět hodně mluví. Co na tom, že poněkud v jiných souvislostech, než by si asi v Sony přáli, negativní reklama, taky reklama. O co přesně šlo, si můžeš přečíst v našem dalším článku.

Závěrem

Se zpackanou reklamou nebo bez ní, PlayStation 5 je neustále skloňované téma. Vývojáři chrlí další a další hry na PlayStation 5 a pokud se společnosti Sony podaří naplnit předestřené plány, tak už si je snad konečně bude možné i zahrát. Titulů je přitom bezpočet a vyberou si jak vyznavači péeskových akčních adventur v čele s PS5 Ratchet and Clank Rift Apart, tak i ti, kdo raději sáhnou třeba po fenomenální PS5 střílečce Call of Duty Black Ops Cold War.

Na PlayStation 5 se prostě vyplatí počkat, ale čeho je dost, toho je příliš. Tak drž společně s námi palce, ať už je PS5 konečně k dostání pro všechny!