FIFA končí

Jaká je nejlepší na fotbal zaměřená hra všech dob? FIFA! Jaká herní série se každým rokem rozroste o novou hru? FIFA! Ale má to jeden háček – FIFA končí. Ale neboj, nemusíš si rvát vlasy, i letos budeš mít šanci kopnout si do míče.

Takže jak to s tou FIFOU teda vlastně je?

FIFA v novém kabátě a pod jinou značkou

Možná si říkáš, co to tu meleme za hovadiny – FIFA a konec? Asi těžko. No, z části máš pravdu, ale my taky jen tak zbytečně nečeříme vodu. Dlouhou dobu se spekulovalo o tom, že se pro přetrvávající neshody s Mezinárodní fotbalovou federací vydavatelství Electronic Arts vzdá své zajeté legendární značky FIFA a teď už je to oficiální. Známá herní série FIFA se přejmenovala a Electronic Arts bude své budoucí fotbalové gamesy vydávat pod názvem EA Sports FC.

EA Sports FC 24 – Zdroj: pcgamesn.com

Přejmenování je tedy už stoprocentně jisté a teď už jen doladit záležitosti týkající se licencí na fotbalové mistrovství světa, které FIFA pořádá. Na letošní soutěž v Kataru tahle „roztržka“ nebude mít už samo sebou vliv, ale toho následujícího, které nás čeká v roce 2026 už to dopad mít rozhodně bude. No, nějaký ten pátek do zmíněného mistrovství světa, které budou společně hostovat Kanada, Mexiko a USA, ještě zbývá. Electronic Arts mají tedy ještě poměrně dost času na doladění detailů či vytvoření své vlastní soutěže, kterou v budoucích titulech mohou fanouškům sportovních her nabídnout.

Zvykání si na nový název bude ale alespoň za nás docela tvrdý oříšek. První FIFA se totiž objevila už v roce 1993, a to pod označením FIFA International Soccer. Vyšla na Segu Mega Drive a později dorazila taky na další konzole a zařadila se i mezi hry na PC. Od té doby nás každý další rok čekala nová hra nesoucí vždy označení podle vrcholící sezóny a jak se říká, na dobré se dobře zvyká. Je proto asi v pořádku, že jsme z nového označení tak trochu nervózní a vzhledem k dlouhodobé a nyní končící historii zajetého označení poněkud rozpačití. No, nebudeme fňukat předčasně a počkáme si, co nám nová FIFA – teda pardon, EA Sports FC 24 přinese.

EA Sports FC 24 – Kdy a na čem

Netrpělivě očekávané vydání EA Sports FC 24 vychází na 29. září, takže se už jen párkrát vyspinkáme a máme to tu! Na novou Fi… herdek… na EA Sports FC 24 se můžou těšit jak majitelé počítačových sestav, tak vyznavači konzolí. Konkrétně se zaradují vlastníci Xbox Series X/S, dále ti, kdo hrají hry na Xbox One a vyznavači her na Nintendo Switch. Z péeskové rodinky si mohou mnout ruce radostí zejména pařmeni her na PlayStation 4 a dobrou zprávu máme i pro ty, kdo nakupují hry na PlayStation 5.

Pokud si chceš být skutečně jistý, že na tebe EA Sports FC 24 zbyde v tom mumraji, který po jeho vydání zcela určitě nastane, pojisti si to a mrkni na našem shopu na možnost předprodeje.

EA Sports FC 24 umí česky i multiplayer

Je to venku, je to oficiální, EA Sports FC 24 nabídne hráčům českou lokalizaci a EA Sports FC 24 se tak zařadí mezi hry s českými titulky. Další skvělou i když ne neočekávanou zprávou je, že EA Sports FC 24 podpoří hru pro více hráčů a to hned na několika různých úrovních. Těšit se můžeš na cross-play v rámci stejné generace platforem v online režimech a nově přepracované multiplayerové mechanismy.

Hodně zajímavou novinkou je i možnost volby svého manšaftu. Do společné ligy Ultimate Team, dříve známé jako FUT můžeš totiž naverbovat jak muže tak ženy, přičemž o vyrovnání sil by se měly postarat poupravené statistky.

EA Sports FC 24 - Zdroj: ea.com

FIFA a merch

O co víc víří tahle legendárka vzduch v oblasti her, tím míň se hroty jejích kopaček boří do hřiště merche. Mezi herními předměty toho k fotbalové modle videoherního průmyslu zase až tolik nenajdeš. Jasně, můžeš si pořídit třeba Steelbook Fifa 23 nebo set hrnku a ponožek FIFA, ale to je asi tak všechno. Holt v oblasti fotbalu frčej spíš míče, dresy a sběratelské karty a pro hračky nebo třeba postavičky Funko POP tady není místo (což je sice trochu škoda, ale tak to prostě je).

O EA Sports FC 24 by se toho samozřejmě dalo napsat mraky právě tak, jako jeho předchůdcích a novinek, které můžeš čekat je samo sebou mnohem víc. Pokud chceš chceš vědět něco dalšího, mrkni na oficiální stránky, zčekni nějaký trailer, anebo jednoduše ještě chvíli vydrž a osahej si všechny herní mechanismy v průběhu hry, která svým vydáním už prakticky buší na dveře.