Fortnite - a pokud neumřeli, tak hrajou dodnes

Battle Royale je na vzestupu, a zatímco se do tohoto herního žánru tlačí stále nové hry, stálicí mezi nimi a zároveň průkopníkem tohoto žánru je Fortnite. Ten přitom už od roku 2017 těží ze základního principu Battle Royale her, ve kterých jde o víc jak o cokoliv jiného o přežití.

Fortnite tě zavede do postapokalyptického světa, kde zjednodušeně řečeno vyhrává ten, kdo se poslední udrží na nohou. V této parádní střílečce se proti sobě mohou postavit jednotlivci ale i celé týmy a co víc, na výběr máš hned několik herních módů. Pomocí zbraní, opevnění a samozřejmě naprosté eliminace nepřátel se pak můžeš pokusit ovládnout hru a dosáhnout vítězství.

Zmíněné módy jsou hned tři a hra šlape na drtivé většině strojů, z nichž jmenujme alespoň kompy, konzole PlayStation 4, PS5 a Xbox One. Liší se přitom v možnostech multiplayeru, tvorbou vlastní mapy nebo příležitostí plnit vedlejší úkoly. Pro snadnější orientaci ti je krátce představíme:

Fortnite: Save the World

Byl úplně prvním módem Fortnite, ve kterém jde o spolupráci čtyř hráčů. Pokud rozjedeš Fortnite: Save the World, tak se připrav na smrtící bouře, útoky zombie a úkoly typu zachránit další přeživší. Tenhle mód si na rozdíl od dvou dalších budeš muset koupit.

Jak se Battle Royale hry postupně rozlézaly pařmenským světem a jejich popularita rostla, vývojáři z Epic Games trochu uhnuli od prvotního záměru tlačit Fortnite směrem survivar her, kde by šlo hlavně o stavbu pevnosti a její obranu proti hordám zombíků (ano, slovo "fort" v názvu hry odkazuje skutečně na pevnost) a původní mód zcela zazdili, aby se mohli vydat do tehdy neprobádaných vod bojů „do posledního muže“.

A ještě že tak, protože tohle rozhodnutí v pozdější době vyšvihlo Fortnite na špiču Battle Royale her, který krom něj diktuje tempo ještě například Apex Legends.

Fortnite

Fortnite Creative

Třetí z módů, který byl představen v rámci sedmé sezóny Fortnite Battle Royale v roce 2018 nabízí možnost vytvoření vlastních map a miniher s možností jejich následného sdílení s ostatními hráči.

Fortnite Battle Royale

Tenhle hlavní a hráčsky nejoblíbenější mód představuje klasickou ukázku Battle Royale her a pokrývá vše, o čem Fortnite je: Sám, ve dvojici nebo v kooperaci až se třemi dalšími hráči musíš zajistit dostatek surovin pro výstavbu opevnění, dále zbraně a léčiva a nad rámec toho všeho zajistit přežití své i svých případných spojenců na mapě, kterou neustále zmenšuje fialová zraňující bouře.

Pokud si ovšem myslíš, že těmito módy vývoj hry končí, tak to se pleteš. Epic games totiž zásobuje fanoušky Fortnite pravidelnými aktualizacemi, které už do tak oblíbené hry pravidelně přinášejí nový obsah a hra se tak díky nim neustále mění a vyvíjí. Hra jako taková je rozdělená na tzv. kapitoly a ty se dál dělí na deset sezón. Jednotlivé sezóny trvají přibližně tři měsíce a zpravidla jsou tematicky zaměřeny, s čímž souvisí i zmíněný nový obsah, který je do hry průběžně implementován a který můžeš mimo jiné koupit za hráčskou měnu. Do tematických okruhů jednotlivých aktualizací pak spadá vlastně všechno přes komixy až po špionážní filmy a na video o té nejnovější se můžeš mrknout tady.

Kde se potká Harley Quinn, fotbalista Manchester United a Lara Croft z Tomb Raidera? Ne, tohle není začátek nějakýho vtipu, tohle je Fortnite! 

Fortnite

Z hráčského pohledu má pak podle nás Fortnite a jeho aktualizace jen jedinou maličkatou vadu na kráse, a to sice fakt, že vývojáři do týhle gamesy zatím nevnesli českou lokalizaci.

Fortnite ale podobně jako většina jiných populárních her nezamrzla jen u tunění herního obsahu a svým fanouškům nabízí i parádně vymakanou nabídku herních merchů.

Je jedno, jestli coby sběratel FUNKO POP sáhneš právě po sběratelské figurce, vytasíš se na pláži s tematicky laděnou osuškou, na který budeš upíjet z hrnku s logem Fortnite nebo se na Vánoce budeš těšit na otevření dalšího okénka z Funko POP Fortnite adventního kalendáře, podstatný je, že s jakýmkoliv z těhle předmětů budeš pořád nablízku světu, který je pro dva protihráče jednoduše příliš malý.