Kingdom Come: Deliverance

Kdesi daleko, bylo nebylo malé království… Takhle nějak by klidně mohla začínat hra s příběhem z kategorie dětských her. Hra s dějem vsazeným do Království českého v dobách Václava IV, ve které bys stejně jako v Kingdom Come našel hrady, chudé vesničany i udatného syna kováře. Jenže Kingdom Come: deliverance rozhodně pohádka není, takže prťátka, nechte si zajít chuť!

Zbystřit by oproti tomu měli všichni milovníci RPG her a historie, protože kromě parádního herního zážitku nabízí tahle kalba dějiny bez příkras. Nečekej draky, kouzla ani lektvar nesmrtelnosti, na které jsme u her podobného vzhledu byli zvyklí a namísto fantasy ochutnej hořkou pachuť dokonale vykresleného středověku se vším, co k němu patří.

Kingdom Come mlátí palcátem do dveří… je čas otevřít!

Kingdom Come: Deliverance

O co teda v Kingdom Come: Deliverance jde

Povedený příběh RPG hry tě vtělí do Jindřicha, který jako jediný přežije vyvraždění vlastní rodiny. Jsi kovářův syn, o boji či diplomacii nemáš nejmenší potuchy, a i přes nepřízeň osudu se vydáš na svou vlastní cestu za pomstou a vykoupením.

Toliko k úvodu, ten je totiž asi jako jediná věc ve hře stejný pro všechny. Dál už vývoj hry závisí čistě na tobě a tvých rozhodnutích. Kingdom Come: Deliverance ti totiž velkoryse nabízí úžasně zpracovaný otevřený svět, v němž každý tvůj čin ponese příslušné následky. Když něco ukradneš, okradený tě udá a pokud si vybereš temnou stranu síly (a pardon, to jsme trochu jinde :D), svou pověstí k sobě budeš vábit zlořády z celé země. Každičký úkol, který dostaneš má hned několik způsobů řešení a je jen na tobě, jestli k jeho splnění využiješ svaly, charisma nebo diplomacii. O dějové zvraty, těžká rozhodnutí ani krvavé řežby v téhle RPG hře na PS4 a Xbox one není nouze a už tak dost vysoko položenou laťku ještě zvedá fakt, že se jedná o hru s českými titulky.

Jak to bylo dál

Od vydání prvního dílu v roce 2018 uplynulo už hezkých pár pátků a během tý doby Warhorse Studios rozhodně neusunulo na vavřínech. V podobě přídavku nazvaného Poklady minulosti ti vývojáři do už tak skvělý PS4 a Xbox hry přisypali brnění pro Jindřicha, nové mapy a oblasti a například poslední přídavek hry nazvaný Woman's Lot vnesl do hry trochu toho ženského aspektu. Tohle rozšíření nabízí samostatný příběh umě vsazený do hlavní dějové linie, ale jestli čekáš něco na způsob české Johanky z Arku, tak jsi vedle.

Ve světě Kingdomu se ocitneš v kůži mladé děvečky Terezy a všechny události z úvodu původního příběhu uvidíš z úplně jiné perspektivy. Nehledej v tom klasickou počáteční možnost volby pohlaví svého hrdiny, takže jestli chceš zahrát celou akci za ženskou postavu, zkus mrknout na naši nabídku RPG her na PS4 nebo Xbox, kde pár takových games máme. Nejvhodnější alternativou by mohl být PS4 The Elder Scrolls V Skyrim Special Edition, kterej tě pohltí středověkou atmosférou s prvkama fantasy nebo PS4 Horizon Zero Dawn Complete Edition s celou řadou robotů v postapokalyptickém světě.

Samozřejmě, že přídavků do základní hry Kingdom Come: Deliverance je mnohem víc než ty, co jsme zmínili a za nás je u Kingdomu jednoznačně nejlepší mít všechno v jednom. Takže pokud to vnímáš stejně, sáhni třeba po PS4 Kingdom Come Deliverance Royal Edition a začni psát historii ještě dnes.

Kingdom Come: Deliverance

Konzole nebo PC

Tohle je easy - oboje! Vývojáři o herní zážitek neochudili majitele konzolí ani počítačové nadšence, takže si tuhle pecku můžeš s přehledem dát jak na kompu, tak na Xbox One nebo konzoli Sony Playstation 4 Slim. A víš, co je skvělý? U nás seženeš všechny tři varianty.

Mimochodem, Kingdom Come nabízí i herní předměty, takže k dostání jsou sběratelské figurky, plakáty nebo třeba Puzzle. Vděčný dárek k Vánocům, no ne? :D