Forza Horizon 4 a 5

Série Forza se na špici oblíbenosti dostala už se svými předešlými díly a musela tak čelit výzvě v podobě zachování standardu, díky kterému platí za nejdu z nejlepších games v kategorii závodních her. Určitě ti neušlo, že čtvrté pokračování téhle hry na PC vzbudilo mezi fanoušky velké ohlasy a to zejména díky tomu, že krom kruhových závodů Forza Motorsport, kterými se série Forza s prvními díly prosadila, nabídla i střídání ročních období a hlavně arkádové open-world závody, se kterými se Forza Horizon 4 stala králem arkádového hraní.

Král je mrtev, ať žije král

Tenhle trend u Forzy sledujeme prakticky nepřetržitě. Když už si myslíš, že autoři nemůžou přijít s ničím lepším, objeví se novější díl a světe div se, okamžitě ten předešlý vystřídá na pomyslném trůnu. I proto se k Forza Horizon 5 a datu jejího uvedení upínaly zraky hráčského světa a její uvedení na trh bylo označované za hráčskou událost loňského roku. Oproti čtyřce se na Forza Horizon 5 navíc natěšeně klepali i majitelé Xbox One a Xbox Series X/S a spektrum hráčského publika se tak zase o trochu víc nafouklo.

Forza Horizon 5Zdroj: pcgamer.com

S Forza Horizon procestuješ svět

Zatímco ve Forza Horizon 4 ses o přízeň fanoušků ucházel v Británii, ve Forza Horizon 5 se celý festival přesunul do Mexika. Ale žádný strachy, jestli neovládáš španělštinu - Forza Horizon 4 i Forza Horizon 5 umí pěkně česky a najdeš ji mezi hrami s českými titulky, takže si hru vychutnáš bez zbytečných komplikací, které by absence české lokalizace mohla způsobit.

Příběhově se nic nemění. Čtvrté i páteté pokračování herní série Forza Horizon tě na začátku vrhne do festivalových vod a ty pěkně od píky sbíráš jednoho fanouška za druhým. Čím větší je tvá fanouškovská základna, tím větší část herního herního obsahu se ti zpřístupní a ty se tedy budeš postupně prokousávat od nuly až na samotnou špičku oblíbenosti, až se nakonec při troše štěstí staneš králem celého závodního festivalu a svět rychlých vozů ti bude ležet u nohou (pneumatik).

Pokud jde o podobnost herního a skutečného světa, tak stejně jako ve Forza Horizon 4 bylo téměř dokonale zpracované prostředí Británie, u posledního dílu Forzy to je neskutečná romantika. Tvůrci se i tentokrát vážně hodně snažili, aby se přiblížili realitě a za spolupráce s kulturním poradcem (kterého si prý k vývoji Forza Horizon 5 autoři přizvali) pod jejich rukama vznikla gamesa ukazující Mexiko v tom nejlepším světle – fajn lidi, krásné památky, vše je zalité sluncem a člověk by prakticky z fleku kupoval letenku a jel :)

No však se mrkni sám:

Forza Horizon je obsahová herní lahůdka

Ačkoliv už Forza 4 nabídla neskutečně nabušený herní obsah, Forza 5 za ní v tomto ohledu ani v nejmenším nezaostává, ba naopak! Nabízí doposud největší (jo, vidíš správně!) herní mapu vůbec, stovky sportovních i jiných auťáků mezi kterými najdeš Zenvo TS1 nebo skvělou Toyotou Hilux či Land Cruiser, který tě vytáhnou i z těch největších… bahen :D Kompletní seznam mašin, které Forza Horizon 5 přináší na tvůj komp a konzoli, můžeš omrknout na oficiálních stránkách hry.

Pokud jde o další vychytávky, tak samozřejmostí jsou nové herní režimy, klasická možnost tvorby postavy a nechybí ani blbinky v podobě srandovně znějících klaksonů. Protože kdo by nechtěl na ostatní závodníky mňoukat, zatímco je sesadí z vedoucí příčky závodu, no ne? :D

Volný jako pták v otevřeném světě Forza Horizon

Jet kam se ti zamane a kudy se ti zlíbí. Přejíždět napříč mapou, vzít to přes les mimo vystavěné cesty, omýt kola v řece a zapráskat se bahnem na některé z luk, aby ses pak zase vrátil na asfalt jednotlivých závodů. Buď svobodný ve volbě cest i v typu závodů. Dáš přednost „tiché“ jízdě po hladkém asfaltovém povrchu nebo to radši vezmeš nadivoko v některém rally, až se ti z toho vyklepou čudlíky z ovladače?

Forza Horizon prostě nabízí spoustu možností, jak si užít hru a to oproti jiným závodním hrám zcela originálním způsobem. Všechno je navíc dokreslený naprosto jedinečou grafikou, která nezaspala na zlatých vavřínech předchozích dílů. Holt prostě král může být jen jeden a podle nás není třeba už dál hledat. Nicméně, pokud máš dojem, že zrovna tohle není to pravé pro tebe, mrkni na naši kompletní nabídku her a vyber si něco jiného z nových her nebo bazarových kousků.