TOP 10 nejlepších her na PS3

Stejně jako v článku TOP10 nejlepších her na PlayStation 4 je to i s výběrem deseti nejlepších her na PS3 hodně o osobních preferencích. Asi tě ani příliš nepřekvapí, že hodně her, které jsme zařadili do našeho výběru nejlepších her na PS4, má své předchůzce právě v seznamu deseti nejlepších her na trojkovou konzoli. A protože i my máme radši důkazy místo planých keců, vezmem to pěkně z gruntu a v rámci první části článku o nejlepších hrách na PS3 ti představíme prvních pět games, které jsme pro tebe vybrali:

The Last of Us

Tenhle postapokalyptický survival horor z roku 2013 není třeba sáhodlouze představovat. Chytil nás za srdce (skoro jako infarkt) tehdy a nejinak je tomu u dalšího pokračování série, ze kterých se těší majitelé PlayStationu 4. Příběh The Last of Us se odehrává v blízké budoucnosti, lidstvo bylo klasicky téměř vyhlazeno (jistej plecháč z nejmenovanýho seroše by měl radost) a tvoji hlavní, ne však jedinou starostí je zůstat naživu. Možná to z pohledu dneška zní trochu jako klišé, ale o dekádu dřív to byl fakt trhák, o čemž svědčí i celá řada ocenění, která tahle gamesa na PlayStation 3 získala.

The Last of UsZdroj: gamespot.com

Red Dead Redemption

Jestli podaždý, když čučíš na western, dostaneš chuť na fazole, tak už raději začni žhavit sporák. Pořádná nálož divokýho západu ti totiž právě s touhle akční adventurou na PS3 přistane na talíři. Rozlehlý svět, různorodé mise a všudypřítomný pach střelného prachu utvářejí Red Dead Redemption právě tak, jako samotný příběh, který se tentokrát točí kolem Johna Marstona, který jednoho dne opustí svou rodinu a vydá se vstříc novému dobrodružství. Protože prostě desperado, sakra! :D

GTA V

Kde se vzala, tu se vzala další gamesa od Rockstar Games. Podobně jako u té předešlé odehrávající se převážně v nepraných hadrech a v koňském sedle, stojí i tahle za to! I v GTA V lítají kulky vzduchem, i tady se ti nabízí volný a obrovský svět a i v týhle hře na PS3 budeš tak trochu balancovat na hraně zákona (ale to už přeci všichni víme a přesně proto sérii GTA taky všichni milujeme). Chceš PS3 střílečku říznutou akční adventurou? Here you go!

Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots

Série Metal Gear Solid nás provází už hezky dlouho, takže stopro víš, o co jde. Hra, která dostala maximální hodnocení v nejprestižnějším japonském videoherním magazínu Famitsu (což se mimochodem krom té následující na našem seznamu podařilo už jen několika dalším) tě uchvátí příběhovou linií, svým vizuálním zpracováním i delikátním propojením hraných a filmových pasáží. Prostě jestli na svoji konzoli potřebuješ fakt super gamesu, neuděláš chybu, když si koupíš některý z dílů téhle dnes už téměř legendární pařby na PlayStation 3 a PS4.

Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots review • Eurogamer.netZdroj: eurogamer.net

Vagrant Story

Na rozdíl od Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots je Vagrand Story ukázkou akčního RPG na PS3 a tyhle dvě hry pojí něco, co by není na první pohled až tak zřejmé. Vagrand Story dostal stejně jako MGSGP absolutní hodnocení výše zmíněného magazínu Famitsu, což už samo o sobě prozrazuje mnohé a my pro doplnění ještě prozradíme, že krom příběhu, který tě zavede do středověké Evropy, můžeš čekat originální soudtrack a hodně slušné grafické zpracování (když přihlédneme k faktu, že se s touhle hrou na PlayStation 3 přesouváme do roku 2000).

Vagrant StoryZdroj: retrogamer.net

Prolítli jsme první pětici těch nejlepších her na PlayStation 3. Dobrý na věci je, že dvě z nich a jednu remastrovanou verzi, která šlape na PS4, seženeš i u nás na shopu za super prachy. Teď se mrkneme na zbytek a ty i nadále čekuj to nej, co podle nás můžeš na své trojkové konzoli zapařit (a při troše štěstí ještě pořád sehnat i u nás na shopu):

Mass Effect 2

Pokud jsi byl při dohrání prvního dílu z trilogie akčních RPG na PS3 natěšený na další pokračovaní tak, jako jsou na sníh natěšený sáňky v létě, tak se při hraní Mass Effect 2 dotkneš hráčské Nirvany. Druhý díl je totiž ještě temnější a propracovanější. Díky značnému podílu soubojů se tematicky snoubí se střílečkami a milovníci filmečků budou slintat blahem nad navýšeným množstvím filmových sekvencí, které jsou díky vylepšené grafice fakt působivé. Nevíme jak tebe, ale nás už svrbí prsty :)

Mass Effect 2Zdroj: gamershouse.cz

Portal 2

U stříleček se díky téhle FPS logické hře na PlayStation 3 ještě chvíli zdržíme. V Portal 2, který krom jiného šlape třeba i na Xbox 360, si podobně jako v prvním dílu téhle hry zahraješ za Chell, která se tentokrát probudí ve stázové komoře a snaží se opustit to, co zbylo z komplexu Aperture. Na rozdíl od prvního dílu nabízí dvojka díky kooperativnímu režimu taky možnost hry pro více hráčů, avšak princip hry zůstal zachován. I u Portal 2 tak pointou (překvapivě) zůstává vytváření dvojice portálů, které jsou mezi sebou propojené.

Portal 2Zdroj: geeky-gadgets.com

Journey

Příjemně nekonfliktní umělecký počin představuje hra Jorney, která je díky své nenáročnosti a prakticky nulovému příběhu něčím zcela odlišným od ostatních her z kategorie adventur na PS3. A i když tu poměrně tvrdě narazíš na herní minimalismus, díky zcela úchvatnému audiovizuálnímu zpracování v tobě zanechá svůj otisk. O tom, že se rozhodně nejedná o obyčejnou gamesu, ostatně hovoří i celá řada ocenění, která tahle hra na PlayStation 3 od svého vydání v roce 2012 posbírala. Užij si příběh, který se vypráví beze slov a nech jednu z nejlepších her na PS3, aby v tobě vzbudila nečekané emoce.

Uncharted 3: Drakes Deception

Jestli tě náš předešlý tip ukolébal do klidu, tak se zase rychle prober. Uncharged 3: Drakes Deception ti totiž jako všechny ostatní díly této herní série rozproudí krev v žilách přesně tak, jako to u pořádné akční adventury čekáš. Stejně jako v předchozích dílech, čekej i v Drakes Deception řešení nějaké té záhady spojené s bájnou legendou, připrav se na podrazácké praktiky konkurentů a hopsání, za které by se nemusel stydět ani Indiana Jones s akrobatickými dovednostmi hlavní hrdinky herní série Tomb Raider. Neměls plány na víkend? Tak už je máš :)

God of War 3

Co by to bylo za seznam nejlepších her na PS3 bez pořádný řachandy na závěr. A kdo se líp postará o pomyslnou tečku, než ten, kdo se umí pořádně ohánět zbraněmi a skolí třeba i taková monstra, která mu do cesty sešlou sami bohové Olympu? God of War 3 je příběh o bolesti, vytrvalosti a pomstě, který si navíc díky kouzelníkům ze Sony můžou zahrát i ti, kdo čekují hry na PS4. Dokážeš v kůži Kratose naplnit svůj sen a zbavit svět bohů jednou provždy?

God of War 3Zdroj: gamesradar.com

Ačkoliv PlayStation 3 patří z pohledu dnešního hráče spíš do starého železa nebo do muzea, pořád se mezi hrami, které na tuto konzoli vyšly, najdou i skvosty, které stojí za to oprášit. Pokud jsme se našim výběrem deseti nejlepších her na PlayStation 3 netrefili do tvého vkusu, omrkni naši nabídku bazarových her. Určitě si vybereš – a pak už tě od parádního retrohraní s přáteli dělí jen rozeslání pozvánek ;)