Gran Turismo film

Pokud patříš mezi konzolové pamětníky a tvé srdce navíc bije v rytmu burácejících motorů a rychlých aut, tak tě téměř jistě při vyslovení názvu Gran Turismo příjemně zamrazí za krkem.

Gran Turismo – Hry, hračky a merch

Od první péeskové konzole si herní série Gran Turismo postupně proklestila cestu skrze novější stroje k PlayStation 4 a nakonec zaparkovala v současných garážích her na PlayStation 5. Vyznavači adrenalinu a nablýskaných kár nám jistě dají za pravdu, že se jedná o jednu z nejlepších závodních her, které kdy spatřily světlo herního světa a členové playstationové herní rodinky se navíc mohou dmout pýchou, protože tahle playstationová exkluzivitka spadá právě do jejich rajonu. Majitelé playstationových konzolí tak můžou sáhnout třeba po herním titulu Gran Turismo Sport nebo zatím nejnovější hře Gran Turismo 7.

Vedle her nabízí značka Gran Turismo taky celou řadu herních předmětů a hraček, mezi kterými asi nejvíc frčí autíčka Hot Wheels. Pak se nabízí taky klíčenky, trička a další vymazlenej merch, kterým můžeš ozvláštnit svůj šatník, byt, anebo jím můžeš podarovat kámoše.

Gran Turismo 7 - Zdroj: playstation.com

Gran Turismo - film

V poslední době se ale víc jak o herních předmětech nebo hře samotné mluví o filmovém zpracování původní herní předlohy. Do kin totiž zamířil film Gran Turismo a pařmenstvo celého světa je jako na trní. Gran Turismo ale není ani zdaleka první snímek, který je natočený podle herní předlohy. Sony to totiž s filmovými a seriálovými adaptacemi svých her rozjíždí ve velkém a my už jsme mohli shlédnout film Uncharted a stejně tak seriály podle God of War, Horizon nebo The Last of Us.

Příběh Gran Turisma nám představuje reálnou soutěž GT Academy, do které se můžou kvalifikovat všichni hráči Gran Turisma. Díky svým výkonům se ale jakýkoliv hráč může z videoherního světa přehoupnout do světa profi závodění a stanout tak po boku dalších profesionálů. Tohle je případ i hlavní postavy filmu Gran Turismo, který popisuje skutečnou životní cestu britského závodníka Janna Mardenborougha. Ten se zúčastnil soutěže GT Academy v roce 2011, stal se jejím nejmladším vítězem a díky tomu také profesionálním závodníkem a v současnosti závodí ve třídách Super GT nebo Super Formula.

Protože v samotné hře Gran Turismo jde prakticky jen o stoupání po příčkách závodního žebříčku a sledování cesty závodníka k samotnému vrcholu soutěže GT Academy taky nedává moc prostor pro fantazírování, celý film je o mnohdy trnité cestě ke slávě, od ovladače k volantu a od televizní obrazovky k opravdovým vozům. Na druhou stranu, proč ne. Téma je to neotřelé a režisér Neill Blomkamp si dal určitě záležet, abychom se při kvílení gum a asfaltu pořádně zabavili.

Gran Turismo – obsazení, dabing a premiéra

Pokud jde o herecké obsazení, tak film Gran Turismo nabízí divákům i zvučná jména. Na spolupráci kývli například Orlando Bloom, Geri Halliwell, Djimon Hounsou nebo David Harbour. Role hlavního hrdiny se zhostil anglický herec s nigerijsko-švýcarskými kořeny Archie Madekwe, kterého jsme mohli vidět například ve snímku Slunovrat.

Podle všeho se bude film Gran Turismo promítat s českým dabingem i titulky a na jeho premiéru se můžeme těšit již od 9. srpna 2023. Později, pokud bude Sony i v případě filmu Gran Turismo kopírovat dosavadní vzorec, se můžeme na filmovou novinku těšit taky na některé streamovací službě. Sony své filmy vydává například na HBO Max, Netflixu a na své vlastní streamovací službě Bravia Core. Která z nich tedy nakonec (a pokud vůbec) získá triumf v podobě filmu Gran Turismo, to se uvidí až časem.

Gran Turismo – závěrem

Pakliže zrovna nejsi vyznavačem sportovních her a Gran Turismo ti nic moc neříká, nevadí. Sony zatím ve filmových adaptacích svých her odvádí vážně dobrou práci, takže se určitě můžeš na film Gran Turismo mrknout jen tak a nehledat za ním víc, než životopisný snímek. Na druhou stranu, pokud jsi hráč a závodní série Gran Turismo je tvůj život, tak i ty si přijdeš na své. Zdá se tedy, že je to win win, takže hurá do kina.