Monster Jam - obři na čtyřech kolech

Říká se, že nejkrásnější pohled na svět je z koňského hřbetu, ale myslím, že fanoušci Monster Jamu by nesouhlasili. Co že to Monster Jam je, a že právě tady víc než jinde platí ono „sedím vysoko, vidím daleko“, to si osvětlíme v dnešním článku.

Monster Jam – krátké představení

Samotná soutěž Monster Jam se svými jasně danými pravidly je v „oboru burácivých motorů“ poměrně novou záležitostí, nicméně i přes svou dosavadní krátkodobou existenci se v ní pohybuje asi 300 závodních strojů. Předcházela jí soutěž Battle of the Monster Truck a teprve v roce 1987 vznikla první oficiální soutěž Monster Jam.

Zatímco ve Spojených státech amerických se soutěž Monster Jam těší skutečně velké oblibě, u nás je tento adrenalinový zážitek teprve v plenkách. Dost možná je to historií samotných monter trucků, která sahá o pět let dál a samozřejmě se obdobně jako historie Monster Jamu začala psát za tou velkou slanou louží.

Monster JamMonster Jam - Zdroj: monsterjam.com

Monster truck – historie

Jen si to představ, americký venkov, traktory kam se podíváš a neutuchající mužská touha závodit a být lepší v závodu traktorů jak sousedovic Henry (nebo George, nebo Bob). No a jeden takovej Bob, konkrétně Chandler všem ostatním strýcům vytřel zrak. Přifrčel totiž na soutěž traktůrků s upraveným pickupem Ford F-250 vybaveným obrovskými koly. Tahle vychytávka se osvědčila, a tak dalších monster trucků byly záhy plné snad všechny podobné akce. Ze začátku monster trucky sloužily jen pro pobavení diváků a přejížděly ostatní vozy a později v osmdesátém čtvrtém byla založena již zmíněná soutěž Battle of the Monster Truck, která dala monster truckům jejich vlastní prostor.

monster truck Bigfoot 5Bob Chandler a jeho motorový obr - Zdroj: i.pinimg.com

A že ho potřebují fakt hodně – současný rekordman mezi monster trucky Bigfoot #5 je skutečný čtyřkolový obr. Je v pořadí už pátým monster truckem, který Bob Chandler (nojo, drží ho to pořád, i když už mu je přes osmdesát) za svůj život vytvořil a Guinnessova kniha světových rekordů ho uvádí jako „nejvyšší, nejširší a nejtěžší pick-up na světě“. Trčí se do úctyhodné výšky 4,7 metrů, váží těžko představitelných 17.236 kilo (asi jako tři samci slona afrického) a jeho pneumatiky měří 3 metry. Tenhle krasavec se jednoduše nedá přehlédnout, a protože se těší skutečně pozornosti všech, kdo ho vidí, a protože byl první svého druhu, objevil se i celé řadě filmů (třeba v Take This Job and Shove It z roku 1981).

Bob Chandler sedící na Bigfoot #5 - Zdroj: guinnessworldrecords.com

V současnosti jsou monster trucky oproti původním modelům díky laminátovým karoseriím, lepším motorům a vlastním závěsným systémem pro každé kolo daleko lépe ovladatelné, jsou lehčí a samozřejmě taky bezpečnější.

Monster Jam v ČR, hračky a hry

Poprvé jsme se s vytuněnými obry v rámci soutěže Monster Jam v České republice setkali v roce 2005. Sazka Arena byla narvaná k prasknutí a v rámci několikadenní show se divákům postupně přestavily vozy s rozmanitými jmény jako například Superman, Inferno (peklo) nebo El Toro Loco (splašený býk). Ačkoliv strhnout českého diváka adrenalinovou akcí není tak snadné, jako v USA, kde u Monster Jam přihlížející doslova šílí, jak fandí svým favoritům, i tak zanechala Monster Jam dojem.

Od té doby u nás výrazně stoupla také obliba autíček Monster Jam. Tyto hračky potěší asi víc kluky, ale to neznamená, že by se role řidiče monster trucku nemohla zhostit i holka. Konec konců na seznamu řidičů Monster Jamu jsou i dámy. Jmenovitě například Krysten Anderson nebo její kolegyně Cynthia Gauthier. Nicméně stejně jako zmíněné ženy nejezdí výhradně v růžových kárách (i když i takový se v soutěži Monster Jam najdou), tak ani ty nemusíš vybírat pouze mezi tradiční kombinací modré a růžové.

Vybírej z naší nabídky autíček Monster Jam a dopřej si to nejlepší pro pořádání své vlastní Monster Jam soutěže. Sáhni třeba po Monster Jam Monster Mutt Dalmatian, dopřej si Monster Jam Lucas Stabilizer, anebo rozšiř svou sbírku Monster Jam o autíčko Monster Jam Megalodon. Proháněj se arénou s červeným Monster Jam Axe, nakopni zábavu s Monster Jam Series 26 Zombie, anebo to natři soupeřům v upraveném školním autobusu Monster Jam Fuel Academy, kterým ale naše nabídka autíček monster Jam ani zdaleka nekončí.

Vedle klasických hraček v podobě autíček Monster Jam, můžeš zavítat do Master Jam soutěže i prostřednictvím her. V tomto směru se zaradují jak milovníci her na PC, tak majitelé konzolí. Monster Jam totiž fanouškům závodních her přináší Monster Jam Steel Titans, která naprosto bez obtíží frčí třeba na konzoli PlayStation 4 nebo herní titul Monster Jam Steel Titans 2, který šlape na Xbox One, ale najdeš ho i mezi hrami na PS4.