Hogwarts Legacy - dřív než Harry Potter

V dnešní době se asi jen těžko najde někdo, kdo by neznal příběh nebo alespoň jméno kouzelníka Harryho Pottera. Pro nadšence magicky nadaného chlapce, který přežil potom není problém vyjmenovat další postavy známé z knižních románů J. K. Rowlingové a Škola čar a kouzel v Bradavicích je místo, které se do srdcí všech milovníků magických dobrodružství vepsalo nesmazatelným písmem.

Bradavice (Hogwarts) bez Harryho

V téhle RPG hře pro jednoho hráče ale vůbec nejde o kluka s jizvou na čele. V příběhu plném kouzel, prazvláštních bytostí i povědomých míst jsi hrdinou ty.

Vše se odehrává mnohem dřív, než Harry vůbec poprvé otevřel své oči. Ocitneš se v bradavické škole, kde je děj příběhu zasazen do devatenáctého století. Škola samotná ti bude zvláštně povědomá, ale přesto je do značné míry odlišná od toho, co znáš z knih a filmů. A přesně o to se vývojáři z Avalanche Software snažili, když chtěli hráči nabídnout pocit, že je v bradavické škole jako doma, ale zároveň mu nevzít šanci objevovat skryté možnosti.

Během hraní zapomeň na Brumbála, na skřety provozující banku a trápit tě nemusí ani Tom Raddle, ze kterého se později vyklube ten, jehož jméno se nesmí vyslovit. Oproti tomu můžeš počítat s tím, že se po chodbách staré školy bude prohánět Skoro bezhlavý rytíř Nicolas a že Zapovězený les je stejně nebezpečný a plný kentaurů tak, jako jsi zvyklý. Těšit se můžeš taky na Olivandra a jeho krámek s kouzelnickými hůlkami a chybět nebudou ani Prasinky.

A pokud jde o boj „naostro“, tak z trailerů hra Hogwarts Legacy působí jako klasické RPG, kde své nepřátele budeš moct krosit kouzly pěkně z bezpečné vzdálenosti:

Kouzelnické dobrodružství v otevřeném světě

Hogwarts Legacy jsou RPG hrou s otevřeným světem, ve kterém se ocitneš v kůži studenta kouzelnického umění. Způsob, jakým se do Bradavic dostaneš je ale poněkud netradiční a jak to tak vypadá, zcela „normálně“ nebude probíhat ani tvé sedmileté studium.

Je jen na tobě, jestli půjdeš striktně po hlavní dějové lince a budeš řešit neustálý boj dobra proti zlu, budeš plnit vedlejší úkoly nebo prozkoumáš zákoutí školy. Můžeš se volně procházet po školních pozemcích nebo zabrousit za jejich hranici, přičemž autoři Hogwarts Legacy prozradili, že kromě již známých lokací budeš moct navštívit taky zcela nová, knižně ani filmově nepředstavená, místa.

Staneš se pilným studentem a věnuješ všechen svůj čas zlepšování kouzelnických dovedností, míchání lektvarů a rozpoznávání magických tvorů nebo se tvé kroky budou ubírat spíš směrem ke svodům černé magie? Veškerá rozhodnutí jsou na tobě.  

Vylepšuj statistiky a schopnosti své postavy a staň se kouzelníkem přesně takovým, jakých chceš!

Hogwarts Legacy

Zdroj: Avalanche Software

Hogwarts Legacy podléhá tlakům fanoušků

Počítačových her s kouzelnickou tématikou vznikla už celá řada a svět Harryho Pottera se tak fanouškům fantasy dobrodružství představil například v rámci LEGO her. Ze starších záležitostí jmenujme například Quidditch World Cup, dobrodružství Harryho Pottera v podobě her na PS3 nebo mobilní Wizards Unite či Hogwarts Mystery.

Do jaké míry se která ze zmíněných adaptací povedla, to nechme stranou. Nicméně i díky nim si fanoušci mohli utvořit poměrně jasnou představu o tom, co od kvalitní potterovské hry chtějí. A přesně to se stalo. Milovníci čarovných dobrodružství se prostě už nenechají opít rohlíkem a ne všechno, co vývojáři hry Hogwarts Legacy chystají, se jim zamlouvá.

Už několikrát se proto stalo, že autoři pod tlakem fanoušků hru pozměnili.  

Proměnou tak prošla tvorba postavy, kde je nyní přislíbeno ladění takových detailů jako výška, váha, množství svalů apod. Došlo taky na otázky politické korektnosti, díky čemuž budeš mít možnost vytvořit si svého čaroděje, čarodějku nebo transgender postavu, tedy že si k typicky mužské postavě budeš moct navolit žensky znějící hlas a naopak.

Tuhle možnost sice některé hráčské skupiny vítají, nicméně s tím jde ruku v ruce i nedoladěný zbytek herního mechanismu hry, nad čímž spekuluje například herní server Kotaku. Jak nakonec vývojáři uklidní vlny vzrušení, které se i díky těmto spekulacím vzedmuly, to se snad ukáže v průběhu příštího roku.

Hogwarts Legacy

Zdroj: Avalanche Software

Kdy a na co Hogwarts Legacy vyjde

Datum vydání bradavického dobrodrůža se neustále posouvá a nám nezbývá než doufat, že už se to znovu nestane. Zatím se očekává vydání v roce 2022 a krom PC by hra měla šlapat taky na konzolích nové i stávající generace, tedy na PlayStation 4, PS5, Xbox One i Xbox Series X/S.

Závěr

Pokud se všechno podaří, dá předpokládat, že se hráči konečně dočkají kvalitního herního titulu vycházející z tématiky příběhů o Harry Potterovi. Bez ohledu na spekulace a brblající skupiny hnidopichů, my se na vydání Hogwarts Legacy těšíme. Jedno, jestli se z ní nakonec vyklube hra pro dva hráče, s českou lokalizací nebo bez ní.

Na dobré věci se vyplatí počkat, takže pokud se dočkáme až ke konci roku 2022, nevadí - S touhle hrou máš prostě kouzelný Vánoce téměř jistý. A když tomu sáhneš i po nějakým tom merschi, tak je úspěch zaručen :D