Hra o Trůny: Rod draka

Ačkoliv jsou mezi námi jedinci, kteří nikdy (jakože fakt nikdy?) neviděli Hru o Trůny, většina seriálově zaměřených fanoušků fantasy při vyslovení „Game of Thrones“ doslova pookřeje a není tedy divu, že Hra o Trůny: Rod draka mezi nimi vyvolává další vlnu nadšení. Nebudeme ztrácet drahocenné řádky textu tím, že bychom sáhodlouze vysvětlovali, o co ve Hře o Trůny vlastně jde, kdo je kdo a další, všeobecně známé (a – nováčci na poli drsného fantasy světa Game of Thrones prostě sorry – hlavně snadno dohledatelné) věci. Namísto toho se rovnou mrkneme na to, s jakou lahůdkou na nás tentokrát tvůrci čerpající z románu George R.R. Martina „Oheň a krev“ z roku 2018 vyrukovali.

Hra o Trůny: Rod draka

Pokud jste snad čekali, že se příběh bude nadále odvíjet kupředu, tak jste se šeredně spletli. Hra o Trůny: Rod draka nás totiž vezme o pěkných pár (doslova pár) stovek let zpátky časem a díky poutavému vyprávění se během několika málo chvil ocitneme v době předcházející události seriálu Hra o trůny. V rámci jednotlivých epizod budeme svědky počátku konce vznešeného rodu Targaryenů, uzřeme události vedoucí k občanské válce Targaryenů známé jako „Tanec draků“ a nakonec téměř na vlastní kůži pocítíme i válku samotnou, čímž poodhalíme důležitou část historie Západozemí.

game of thrones house of the dragonHra o Trůny: Rod draka - Zdroj: townsquare.media

Hra o Trůny: Rod draka – o co go

V předchozím odstavci jsme to hodně rychle shrnuli, ale pokud to máš radši pomalu, jako když padá sníh, tak není problém: Seriál Hra o Trůny: Rod draka se ve svém vyprávění zaměřuje převážně na rod Targaryenů, což je vznešená rodina valyrijského původu. Jak jsme již nadnesli, další pokračování bude hlavně o zkáze dynastie Targaryenů, na jejímž počátku (teď bacha, bude spoiler) není nikdo jinej, než ženská. Nebo spíš do jisté míry nepromyšlené rozhodnutí jejího otce. No, bez delšího mlžení to raději vysvětlíme dřív, než se vzedmou vlny nevole z řad našich čtenářek či čtenářů.

Prostě starej Viserys Targaryen (král) stanoví dědičkou Železného trůnu svou dceru Rhaenyru a vzepře se tak dávné tradici (Jakože hustý, ale moc se to nepovedlo. Hlavně teda proto, že právoplatným dědicem by totiž ve skutečnosti měl být Viserysův syn Daemon. Ajajaj.). Tohle otcovo rozhodnutí se samo sebou Daemonovi ani trochu nelíbí a když se Rhaenyra svého nově získaného statutu dědičky trůnu (světe, div se) nehodlá vzdát, posune to sourozeneckou rivalitu daleko za únosné hranice.

Krom intrikářství a praktik, za které by se nemusel stydět ani padouch Lex Luthor ze Supermana, se můžeš těšit na celou „stáj“ draků, jejíchž počet (naštěstí, protože sakra, řekněme si to narovinu, tři draci jsou jak prd) dalece přesahuje množství okřídlených šupinatých krasavců ze všech předešlých sérií.

Hra o Trůny: Rod draka – kdo tam go

Vedle producenta Ryana Condala a režiséra Miguela Sapochnika, který má na svědomí i několik epizod samotné Hry o Trůny, sáhli autoři seriálu i po dalších méně či více známých jménech. V seriálu, na jehož tvorbě se mimo jiné v roli „hlavního kontrolora obsahu“ podílí i samotný autor knižní předlohy, se tak objeví celá řada herců a hereček. V hlavních rolích zazáří například Paddy Considine, představitel krále Viseryse (jo, to je ten, co to celý pokopal), Emma D'Arcy coby princezna Rhaenyra Targaryen, Matt Smith jako princ Daemon Targaryen nebo Rhys Ifans a Olivia Cooke jako Otto a Alicent Hightower.

Vedle již zmíněných postav se můžeš samo sebou těšit i na další méně významné postavy, na které bychom ti ovšem nedoporučovali se příliš upnout. Mít svou oblíbenou seriálovou postavu je sice fajné, ale když ti ji kuchnou, tak to pak stojí za starou belu. A tady to těch méně významných odtroubí před finišem vážně dost (A ticho, konec spoilování, herdek!)

game of thrones house of the dragonHra o Trůny: Rod draka - Zdroj: hips.hearstapps.com

Hra o Trůny: Rod draka – kde to go

Seriál Hra o Trůny: Rod draka má na našich obrazovkách odstartovat už 22. srpna a to výhradně na HBO Max. Jednotlivé epizody by měly mít něco kolem šedesáti minut a fanoušci Game of Thrones si ho můžou vychutnat jak v podobě seriálů v původním znění s českými titulky, tak s českým dabingem (páč tak to bylo už u původní Hry o Trůny a jak víme, není třeba měnit, co fachá jako na drátkách).

Hra o Trůny: Rod draka – co dál

Ačkoliv se může zdát, že po investování úctyhodných dvaceti milionů amerických dolarů na natočení první řady Rodu draka nezbude autorům už ani cent, není to asi tak úplně pravda. Ještě před jejím uvedením bylo totiž potvrzené natáčení dalších z nich. Jejich počet ještě nebyl upřesněn (asi až podle toho, jak to dopadne se sledovaností té první), ale už teď je jisté, že si spletitých rodinných šarvátek rodu Targaryenů užijeme až až.

game of thrones house of the dragonHra o Trůny: Rod draka - Zdroj: hollywoodreporter.com

Hra o Trůny – merch

Jo tak tohle už je klasika. Hra o Trůny se vryla do povědomí všech a na jejím úspěchu se pasou všichni přes autory her na PC a her na konzole (například hra na xbox 360 nesoucí název Game of Thrones A Telltale Games Series) až po společnost Funko POP. Mezi klasickým sortimentem s tematikou Hry o Trůny najdeš prakticky všechno. Hojně jsou mezi Game of Thrones merchem zastoupeny kuchyňské potřeby, především pak sklenice a lahve, nejrůznější doplňky, hlavně pak batohy či brašny.

Srpen je tu a dvaadvacátého je za rohem. Do té doby můžeš zabrousit do vod herních předmětů anebo si zpříjemnit den trailerem, který na nadcházející dobrodružství zkouší nalákat své skalní fanoušky i ty, kdo pořád přemýšlí, kdo je to ta Otrůna :D