God of War Ragnarok - Je to tu

Tak jo malí i velcí nadšenci do severských dobrodružství s pořádnou dávkou svalů, oceli a akce. Vypadá to, že jsme se konečně dočkali a ačkoliv tuhle dlouho předlouho očekávanou hru halí sněžné závěje, naše srdce roztají blahem. Držte si klobouky, protože God of War: Ragnarok už zuřivě mlátí na bránu našich tužeb.

God of War: Ragnarok - Kdy a na čem

Pojďme si hnedka zkraje odtajnit nejdůležitější info: Popadněte tužky (nejlíp červený samo sebou) a hezky si v kalendáři zakroužkujte datum 9. listopadu 2022. Pak si vemte na pár dní dovolenou, nahoďte svetry a ponořte se do dobrodružství, které si naplno vychutnají vlastníci PlayStation 4 a samozřejmě i fanoušci her na PlayStation 5. Majitelé dalších konzolí mají protentokrát smolíčka, takže kapesníčky do ruky a otřete si nosíky. Pro úplnost ještě uveďme, že pokud máte hru na PlayStation 4, tak její upgrade na PS5 je možné za titěrný poplatek 10 dolarů.

God of War: Ragnarok - novinky

O God of War: Ragnarok jsme sice už na našem blogu psali, nicméně od doby zveřejnění prvního článku věnovanému této hře už nějaká ta doba utekla a asi by bylo vhodný říct, co je nového. Takže to sem bez delšího zdržování začneme sázet a vezmeme to jedno po druhém.

God of War: Ragnarok - předprodej

Do okamžiku, než bude God of War: Ragnarok vypuštěn do herního světa zbývá necelý měsíc, což není zase až taková hrůza, nicméně proč si neudělat předobjednávku a nemít tak jistotu, že se po prvních vydáních téhle PS4/ PS5 akční adventury nezapráší dřív, než si ji stihneš naládovat do nákupního košíku. Pokud se tvé obavy tak trochu tímhle směrem ubírají, mrkni na naši nabídku her, kde právě předprodej God of War: Ragnarok nabízíme.

 God Of War: Ragnarok God Of War Ragnarok

God Of War: Ragnarok - Zdroj: xzone.cz

God of War: Ragnarok - čeština a multiplayer

Skvělá zpráva pro všechny milovníky her, které umí hezky česky. Zatímco zkraje vůbec nebylo jisté, jestli se God Of War: Ragnarok dočká české lokalizace, v tuto chvíli (jak by taky ne) je stoprocentně jisté, že tahle pecková gamesa bude patřit mezi hry s českými titulky. Pokud jde o otázku možnosti hry pro dva hráče, tak teď shoří naděje všech milovníku cooperativních her. Nic nebude, projděte si to sami, vzkazují vývojáři God of War: Ragnarok playstationovým hráčům, protože tahle ledově vychlazená záležitost bude jen pro singleplayerové tvrďáky. No a vzhledem k tomu, že se jedná o exklusivní hru na PlayStation 4 a PS5, tak nepřipadá v úvahu ani podpora Cross Play nebo multiplatformní hraní. Sorry jako.

God of War: Ragnarok - přístupnost

Tam, kde exklusivní hry na PlayStation ztrácí na možnosti meziplatformního multiplayeru, naopak mnohdy získávají na poli přístupnosti. Vývojáři od Sony posouvají možnosti exklusivit neustále kupředu a v případě God of War: Ragnarok si dali vážně dost záležet, aby si hru užili všichni hráči, bez ohledu na případný handicap. Vychytávky v otázkách přístupnosti zpod jejich taktovky pomůžou se zobrazením, pohybem po lokacích, ale i s řešením hádanek nebo při soubojích. Na další podrobnosti se můžeš mrknout třeba na oficiálním PS blogu, anebo si je později můžeš osahat přímo ve hře.

God of War: Ragnarok - příběh

O předpokládané dějové lince nejnovějšího dílu série God of War toho už sice bylo napsáno vážně dost a my se tohoto tématu taky už v našem blogu dotkli, nicméně asi není na škodu připomenout alespoň základy (kterými se tě pochopitelně snažíme nalákat ke koupi již zméněné PS4/ PS5 rubačky :D) příběhové linie. Ve zkratce by to mělo být tak, že se děj God of War: Ragnarok odehrává několik let po událostech prvního nordického dílu, kdy v Midgardu vládne tuhá zima Fimbulwinter. Kratos a Atreu se společně bok po boku vydají napříč devíti světy (schválně, kdo ví, kolik jich bylo posledně?), aby zabránili konci světa, který seveřané označují jako soumrak bohů (ne ten od Wagnera).

Krom hlavní linky si taky dosyta užiješ klasických střetů mezi otcem a dospívajícím synem, mezi dravostí mládí a rozvahou muže ve středních letech. Jak ti už ale asi došlo, tyhlety spory budou muset stranou, protože se z toho jinak... zhroutí celý svět :D Společně totiž budou čelit novým nebezpečím, ať už v podobě neznámých příšer nebo bohům Freyi a Thorovi, kteří jsou mírně řečeno poněkud nakrknutí.

God of War: Ragnarok - hratelnost

Podobně jako tomu bylo u předchozí hry God of War, i v případě novějšího pokračování půjde o akční adventuru z pohledu třetí osoby, ve které se můžeme těšit na všechny Kratovy zbraně z prvního dílu série. Novinkou jsou další runy přinášející doposud nevídané efekty a likvidační kompa, která můžeš uplatnit během potyček s mytologickými bytostmi a vedle zbraní si naši neohrožení hoši z ledového severu polepší taky vylepšenými dovednostmi (týká se Atrea, který už překvapivě není malej kluk, a tak se rve jak o život a nebojí se stanout ani proti přesile). Pak jsou tu ještě věci týkající se protiúderů, funkcí štítu nebo třeba zakončování úderů, které protivníkům zasadíš. Určitě si ale nechceš vyzobat všechny ňaminy z týhle super akční bomboniéry, takže my už radši přestaneme dál spoilovat a necháme tě, ať si na všechny tyhle vzrušující vychytávky přijdeš sám. Však se brzy dočkáš.

God of War: Ragnarok - alternativa

Jestli máš rád akční adventury a chtěl by ses zabavit do doby, než si konečně budeš moct zahrát God of War: Ragnarok, zkus rozjet třeba Horizon Forbidden West. Horizon podobně jako God of War: Ragnarok nabízí otevřený nádherně zpracovaný svět, jehož kouzlo vyniká ještě o to víc, pokud vybíráš mezi hrami na PlayStation 5. Vedle Horizonu a GoW: Ragnaroku by se o tvou přízeň mohl poprat i nejnovější titul herní série Assassins CreedAssassins Creed Valhallanad kterým mohou na rozdíl od prvních dvou zmíněných her pomlaskávat například i majitelé konzole Xbox One.

God of War: Ragnarok - závěr

Je to jednoduchý - pokud jsi fanda akčních adventur, pokud máš doma konzoli PS4 nebo PS5 a pokud si chceš užít pořádnou kupu skvělé zábavy, tak tuhle hru prostě potřebuješ!