Indiana Jones a nástroj osudu

Řeknu vám to tak, jak to je – já prostě Indiana Jonese miluju a propadla jsem mu už jako děcko, když jsem viděla první díl téhle dobrodružné série. S blížícím se termínem premiéry pátého pokračování legendárního meisterstucku o archeologovi a profesorovi Jonesovi jsem se začala tetelit blahem a se mnou nejspíš i většinový svět filmových fanoušků.

Indiana Jones a nástroj osudu - Zdroj: themoviedb.org

Chvilku o filmu Indiana Jones a nástroj osudu

O nejnovějším snímku s názvem Indiana Jones a nástroj osudu toho bylo napsáno i řečeno mnoho. Kritici se šťourali v systému flashbacků, nelíbil se jim počítačem omlazený Indy a i když by nejspíš moc rádi našli něco i na samotném představiteli Indiana Jonese, nebylo moc co. Harrison Ford totiž postavu slavného archeologa s bičem u pasu nemusel nastudovat, Harrison Ford jím je.

Zdá se, jako kdyby se pan Ford pro roli Indiana Jonese narodil. Jen těžko si lze představit, že by se právě v roli Indyho střídali herci tak, jako je tomu třeba u filmů s Jamesem Bondem, slavným agentem 007. Bez Forda prostě není Indy a Indy není bez Forda. Už jen díky tomuto tvrzení – a určitě mi dáte za pravdu – se téměř se sto procentní jistotou jedná o poslední závěrečný díl dobrodružné ságy, které kdysi dávno vdechl život režisér Steven Spielberg.

Ten se ovšem natočení nejnovějšího snímku i přes všechna očekávání nezhostil. Toto rozhodnutí vzešlo údajně z jeho iniciativy, protože chtěl „předat bič“ nové generaci a vnést tak do příběhu nové perspektivy. Fakt je ten, že čtvrtý díl se příliš velké obliby u diváků nedočkal – byl řekněme poněkud slabší. Na druhou stranu je otázka, jestli na tom má vůbec nějaký podíl právě Spielberg, jehož režijní dovednosti dokáže z mého pohledu vyvážit jen málokdo. Co už, stalo se. Každopádně mě by vnitřně opravdu strašným způsobem užíralo vědomí (i svědomí), že jsem takové mistrovské dílo, kterým filmová série Indiana Jones bezesporu je, nedotáhla do konce.

C'est la vie.

Indiana Jones a nástroj osudu - Zdroj: themoviedb.org

No nic, nemá smysl fňukat nad rozlitým mlékem. Navíc alespoň za mě je Indiana Jones a nástroj osudu povedený snímek. Splňuje všechno, co od něj divák očekává. Dočkáme se akce, je tu pěkná baba a nechybí ani ikonický Indyho vohoz zahrnující slušivý (byť už za ty roky lehce ošuntělý) klobouk a bič, bez kterého Indy nedá ani ránu :D

Kritici by sice namítli něco o zbytečnosti celého filmu, o tom, že celý příběh je jako poslední výkřik před smrtí, a že se děj tak nějak nuceně vleče, ale já nesouhlasím. Snad je to tím, že je snímek podbarvený nostalgické vzpomínky probouzející hudbou od jedinečného Johna Williamse, anebo možná (a to zcela určitě) díky tomu, že jsem prostě skalní fanoušek Indiana Jonese v každém věku.

Za mě je shlédnutí filmu Indiana Jones a nástroj osudu naprostou nutností pro každého milovníka této kultovní ságy a co se týče zbývajícího (byť určitě ne nijak velkého) spektra filmaholiků, tak i tak stojí za kouknutí.

Ono totiž co si budeme – příběhy o Indiana Jonesovi jednoznačně patří do „síně slávy filmografie“. Takže pokud jste ještě neměli tu možnost, od 15. prosince je Indiana Jones a nástroj osudu k vidění třeba i na Disney+. 

Indiana Jones – merch

Pakliže i někdo z vašich blízkých miluje Indyho celým svým srdcem, tak mu určitě udělají radost tematicky laděné herní předměty. Dlouhodobé oblibě se těší například sběratelské figurky Funko POP, mezi kterými najdeš například postavičku Indiana Jones Indiana Jones nebo popku Indiana Jones Marion Ravenwood.

Krom figurek Funko POP Indiana Jones si můžeš filmovou pentalogii připomenout i některou z her. Videoherního Indianu si přitom užijí jak milovníci her na PC, tak majitelé konzolí, kteří si můžou dopřát vskutku neotřelou variantu dobrodružných příběhů slavného archeologa, a to v podobě LEGO her. Skvělou volbou je v tomto případě například LEGO Indiana Jones 2 The Adventure Continues a poohlídnout se můžeš i v nabídce her na PlayStation 3 nebo na Nintendo Wii. Pokud budeš hledat nějaké starší tituly, tak zkus omrknout i naši bazarovou nabídku, kde seženeš cenově výhodné kousky.