Resident Evil Village – kterak horor k akci přišel

Jestli máš Residet Evil zafixovanej jako hororovou hru s hordou krvelačných zombíků, tak ti dost pravděpodobně unikly změny, kterými si tahle kultovka prošla v sedmém dílu z roku 2017 nazvaném Resident Evil 7: Biohazard. Dobrou zprávou pro strašpytlíky všeho druhu, špatnou pro zombíkobíjce je, že i poslední díl všeobecně známé herní série z dílny společnosti Capcom nazvaný Resident Evil: Village má k hororové survival hře asi tak blízko, jako Tlapková Patrola ke GTAčku. Hru vydanou v květnu letošního roku k velké nelibosti vyznavačů klasických Residentů můžeš totiž bez jakýchkoliv okolků zařadit mezi střílečky a když budeme jó velkorysí, tak dodáme, že má v sobě zakomponované jemné hororové prvky (jenže to má občas i hlavní zpravodajská relace, že?).

Prostě, jestli jsi skalní fanoušek děsuplných residenských prvotin, které vývojáři z Capcomu chrlili na pulty po roce 1996, tak se připrav na to, že v případě poslední dílu pro tebe bude hra samotná větším hororem než její příběh.

Daleko odsud, bylo nebylo

V příběhové linii posledního dílu Resident Evilu se opět vžiješ do role blonďáka Ethana Winterse, aby sis děsivé dobrodružství mohl vychutnat pěkně z pohledu první osoby tak, jak jsme už od posledního Residen Evilu zvyklí. Děj téhle hry na Playstation 4 tě oproti jejímu předchozímu dílu posune o několik let dál, do doby, kdy Ethan Winters a jeho žena Mia konečně nachází klid po hrozivých událostech, které zažili na farmě rodiny Bakerových. Tajuplná evropská vesnice, ve které se díky akcím starého známého Chrise Redfielda ocitneš, však ve svých uličkách ukrývá nejedno ošklivé chlupaté tajemství a mezi viktoriánskými domky zasypanými sněhem tak opět půjde o život. Máš to ale kliku, co, Ethane :)

Resident Evil: Village

Co tě v Resident Evilu: Village čeká

Předně je to opět celá škála zbraní všeho druhu, protože u Resident Evilu to ani jinak nejde. Těžko si představit, že na třímetrové upíří monstrum, které v trailerech vysílaných do světa společnost Capcom představila, bude stačit svěcená voda a trpělivý přístup.

Navíc zmíněná třímetrovka není ani zdaleka jediná bestie, která po tobě půjde (jak už jsi mohl zjistit ve třech demoverzích, které vydání samotné hry předcházely), takže ať už jsme se tě v úvodu snažili přesvědčit o opaku sebevíc, tu a tam prostě během hraní Resident Evil: Village nastane chvíle, kdy si rozhodně nebudeš připadat v poho. 

I když je příběh o ztrátě milované ženy a únosu dcery (jéjda, my tu spoilujme) tak trochu klišé, v rámci celé herní série Residentů patří k těm, které tě jednoduše pohltí. Postavy jsou dobře zpracované a uvěřitelné, i když pravda, u některých dialogů se neubráníš úsměvu. Hlavní postavu (takže tebe) zasáhnou více či méně očekávané herní zvraty a mezi další nesporně kladné aspekty posledního Residentu patří napínavý děj, který famózně doplňují zábavné hlavolamy a úchvatně zpracovaná vesnice spolu s tajemným hradním sídlem.

Resident Evil: Village

Pokud jde o další aspekty hry, pak návrat slaví na políčka rozložený inventář, v němž je možné z posbíraných chemikálií a bylin klohnit všemožné lektvary. Ze šrotu a střelného prachu zase bez obtíží znovu a znovu vykouzlíš munici, takže žádný strachy, že by nebylo čím kropit tvé nové vlkodlačí přátele. Z každého zabitého parchanta navíc vždycky vypadnou prachy nebo střelivo, takže o akci (a vystřílené nábojnice) prostě v novém Residentu není nouze.

Škoda jen, že zatímco akce svou intenzitou šplhá místy až do nepříjemně závratných výšin, tak se stejně rychle vytrácí původní survival tématika hry. Tím se ovšem znovu vracíme k tomu, co už bylo řečeno. Prostě novej Resident Evil: Village je akční střílečka a byť je vážně skvělá, s tím, co původně Resident Evil představoval má už jen málo společného.

Mrkni na oficiální gameplay, kterou nabídl Resident Evil Showcase, ať máš alespoň částečnou představu o tom, jak nejnovější Resident vypadá:

Čeština Residentu chybí, multiplayer nenadchne

V tomhle bodě asi nemá smysl cokoliv dodávat. Prostě Capcom na českého fanouška dlabe a jedinou nadějí tak opět zůstává fanouškovský předklad. I na ten si ovšem (pokud někdy vyjde) budeme muset počkat. Multiplayer si v případě zájmu užiješ jen v rámci stand-alone online Deathmatche nesoucího název RE:Verse, kde se do sebe pustí hlavní ikony série Resident Evil. Titul bude zdarma pro všechny, kteří si pořídí Resident Evil: Village na kterékoli platformě a jeho vydání bylo zatím odsunuto na blíže nespecifikované datum.

Na čem Resident Evil: Village frčí

Krom zmíněného Playstation 4, u kterého hra využívá barevného podsvícení ovladače DualSense coby indikátoru tvého zdraví, šlape poslední díl Residentů taky na Xboxových konzolích a zpozornět by měli i šťastní majitelé Playstation 5. Hra bohužel navzdory svému potenciálu nepodporuje virtuální realitu, což je vážně škoda, protože ruku na srdce, kdo by si nechtěl nasadit Playstation VR brýle a pak se po zbytek večera klepat strachy pod peřinou :D