Sliz a bublifuky

Není tajemství, že děti milují prakticky veškerou zábavu, nad kterou se dospělým kroutí tváře zděšením. Kdo z nás si jako dítě nehrál na vaření z bahna, nebudoval průplavy v loužích, ve kterých předtím skákal jako o život nebo neválel modelínu tak intenzivně, až byla na stole, gauči i na koberci.

Dneska už naštěstí improvizovanou alchymistickou dílnu v koupelně nahradily méně (i když jen v uvozovkách) drastické aktivity a jsou dostupné hračky, které si v mnohém s šílenými „kouzelnickými“ experimenty nezadají. Šampony a pěny tvořící základ pro tvorbu bublin nahradily klasické bublifuky a barevné variace, které se smícháním všemožných kosmetických přípravků daly stvořit, zastoupily svou barevností (a částečně i konzistencí) nejrůznější druhy slizu.

Že to zní šíleně a jaksi odpudivě? Jo a přesně takový to taky je. A děti to milují!

Zdroj: pixabay.com

Bublifuky

Historie bublifuků je pestrá a hodně dlouhá. Asi úplně poprvé se s nimi setkáváme v první polovině patnáctého století a o jejich existenci se dozvídáme z obrazu nizozemského malíře Andriaena Hannemana. V průběhu staletí jsou bublifuky připomínány ještě několikrát, ale podstatné na věci je, že ani po tolika letech neztratily na oblíbenosti. Spíš naopak, protože bublifuky už dávno nejsou jen doménou dětí. Některé z nich by totiž ani neunesly. Největší bublifuk, který byl v našich končinách k vidění je totiž vysoký 140,5 cm a vejde se do něj 30 litrů mýdlového roztoku. Mazec co?

Mýdlová Bublina, Bublina, BublifukZdroj: pixabay.com

Majitelem a „bubble masterem“ tohoto gigantického bublifuku je mladý umělec Matěj Kodeš, který z něj například dokázal vyfouknout největší volně letící bublinu na světě (tato bublina měla rozměr 20,57 m³) a do bubliny uzavřel také závodní kamion, čímž se postaral další rekord. Jak ale všichni víme, i ten největší mistr začínal v učení, takže je téměř jisté, že i tento umělec zkoušel vyfukovat první bubliny z obyčejného malého bublifuku právě tak, jako ty.

Že klasickým bublifukům odzvonilo, protože jsou nudný? A co takhle sáhnout po něčem od značky Megabublina? Sada Megabublina 1l a velký kroužek je ideální do začátku a s Megabublina Megabox už se dají dělat vážně divy. Maminky ocení, že bubliny z bublifuků Megabublina nezanechávají skvrny na oblečení ani nábytku a samotné bublinové kouzelníky při výběru může zase pohánět fakt, že značku Megabublina doporučuje i již zmíněný velmistr tohoto umění, Matěj Kodeš.

Slizy

Některými rodiči je zatracován, ale děti ho milují téměř všechny. Sliz se stal v posledních letech megahitem, ale ve světě kreativních a naučných hraček je s námi už od roku 1976, přičemž na trh ho vypustila společnost Mattel.

Sliz, Ruce, Lesk, Protáhnout SeZdroj: pixabay.com

Aby mohl sliz vzniknout, je potřeba tekuté lepidlo na bázi PVA a aplikátor. Na vlastní kůži jsme zjistili, že pokud si sliz mícháš sám, chvíli to trvá. Vyplatí se naslouchat, když ti někdo radí, jaká konzistence je fajn a proč. Ono totiž výroba slizu je sranda, ale dostat ho z prstů, to už taková prča zase není (jakože jasně, zabere teplá voda, ale už vidím, jak z toho nějakej šmoula chytá amok). Samotným mícháním slizu, ale zábava nekončí, spíš naopak. Vzniklá slizová hmota se totiž může ozdobit a při jejím zdobení se fantazii meze rozhodně nekladou. Nejoblíbenější přísady na vytunění slizové hmoty jsou samozřejmě jásavé barvy, dál třpytky, nejrůznější kuličky, foam chunks nebo třeba charms. Stejnou službu udělá třeba i magic prášek díky kterýmu sliz svítí ve tmě. Každýmu zkrátka jak je libo.

Výroba slizu rozvíjí dětskou fantazii, kreativitu, podporuje také rozvoj jemné motoriky a o celkové oblibě slizu svědčí i celá řada youtuberů, tiktokerů, nebo muserů, kteří se výrobě slizu věnují na svých účtech. Mimochodem, věděl jsi, že si tito influenceři získali vlastní označení slimeři?

Zdroj: pas.cz// encrypted-tbn0.gstatic.com

K tomu, aby ses mohl stát slimerem, logicky potřebuješ začít pracovat se slizem. Pokud se tedy něčeho takového neštítíš (protože přesně tohle byl i případ prcka, který si původně se slizem měl hrát), vzhůru na věc. Omrkni naši nabídku slizů a sáhni po nejrůznějších barevných variantách Megaslizoun lepidel. Chceš jednobarevné lepidlo? Co třeba Megaslizoun Fialové lepidlo v půl litrové lahvi? Dáváš přednost lepidlu se třpytkami? A co třeba Megaslizoun Lepidlo Modré třpytky? Že to pořád není ono? Tak povol uzdu své fantazii a sáhni po Megaslizoun Oběd pro jednorožce, anebo si pořiď některý z předem namíchaných Bláznivých slizů, které tě potěší úžasnými vůněmi. Co třeba Bláznivý sliz žlutý s vůní banánu nebo červený Bláznivý sliz s vůní jahod?

Že už to nemůže být bláznivější? A co takhle udělat bublinovo-slizovou párty?! To bude teprve ten pravej odvaz (a rodiče z toho zcela určitě klepne) :D