Vřískot 6 a Saw X pro podzimní večery

Máme tu podzim a s ním i stále oblíbenější kratochvíli v podobě Halloweenu. Pořádají se párty, na které lidi chodí v různorodých kostýmech a maskách a nezřídka tyhle trachtace mají ambice působit alespoň co do dekorací pokud možno co nejvíc strašidelným dojmem. Když je řeč o maskách a strachu, tak určitě nebude na škodu připomenout si horory, kterými si můžeš z(ne)příjemnit sychravost podzimních večerů.

Asi by bylo fér říct, že nejsem zrovna fanda hororů. Ale kvůli vám jsem se hecla a pustila Netflix, na kterém je teď k vidění jak Vřískot 6 a taky vočíhla info o novém Saw X.

Vřískot 6 a Jigsaw - Zdroj: image.pmgstatic.com // variety.com

Vřískot 6

Co si pamatuju, tak Vřískot býval svého času (no, už je to dost let zpátky) poměrně známý film a po dosavadním shlédnutí zhruba polovinu Vřískotu 6 musím naprosto objektivně zhodnotit, že mi dřív přišel děsivější.

Nevím, možná je to tím, že jsem o pár let starší, anebo že na to koukám v jednu odpoledne. Každopádně zatím je to celkem nudnej příběh party lidí, která přežila vraždění maniaka v masce a světě div se, teď se jim to s odstupem necelých dvou let bude asi dít znovu. Lekačky téměř žádný, krev stříkající do osmé řady mě prostě moc nebere a co mě teda fakt neskutečně irituje, je, že v jednom okamžiku tam hraje hudba, kterou jsem už předtím slyšela u Peaky Blinders (a tam taky zapadla asi tak tisíckrát líp jak sem). No nic – udělám si čaj, abych rozehnala rozporuplné pocity týkající se týpka, kterej namísto pomoci v podobě zavolání poldů, podá holce, v jejímž bytě zuří vraždící maniak, žebřík z okna.

Vřískot 6 (2023) - Pozadí — The Movie Database (TMDB)Vřískot 6 - Zdroj: image.tmdb.org

Druhá část filmu, kterej má pro mě z nepochopitelných důvodů dvě hodiny, je to trochu lepší. Děj konečně dostane aspoň trochu spád, u jedné z postav spatřujeme úctyhodnou snahu nenechat se zabít a naše partička začne vidět vraha v ikonické masce skoro na každém kroku (k čemuž přispívá jednak jejich už značně narušená psychika a taky fakt, že je Halloween a lidi prostě zkroucenou tvář bílé tvář masky, kterou si oblíbil i hlavní killer, jednoduše baštěj). A pak už je to zase jako na houpačce a co tak slibně začalo se propadlo do vod totální frašky. Honička stísněnými prostory, nepochopitelné chyby hlavních aktérů a pak jakási podivná forma vendety, která veškerý zbytky toho, co by snad za něco stálo, rozdrtí podpatkem trapnosti.

Za mě tedy Vřískot 6 ne, protože nad ztrátou dvou hodin času mám chuť řvát – že by záměr autorů filmu?

Saw X

Hra začala a i když ti možná jméno Jigsaw na první dobrou nic moc neřekne, zkus odstranit první tři písmena a tadá, zbude ti Saw. No a jsme doma - legendární Skládačkový vrah je zpět. Otázku jestli je to dobře nebo špatně necháme teď stranou a mrknem na to, kam nás další pokračování legendárního hororu protentokrát zavede.

Já osobně bych filmy Saw mezi horory nezařadila. Tradičně v této sérii není moc lekaček, což ovšem Saw vyvažuje nejednou drasťárnou a krví. Tlak na psychiku diváka taky není bůhvíjak velký, ale pravdou je, že u žádného z předešlých filmů jsem se nenudila.

Saw X - Zdroj: moovy.dk // images.thedirect.com

Ten nejnovější nás příběhově zavede mezi první a druhý díl, kdy se rakovinou nemocný John Kramer vydává do Mexika, aby zde podstoupil riskantní a experimentální lékařský zákrok v naději na své vyléčení. Jak se ale ukáže, celá operace je podvod, který navíc těží z těch nejzranitelnějších. Jak jistě chápete, tohle se Johnovi líbit nebude. Tady totiž nejde jen o princip a všeobecné dobro, tady do věci vstupují už i osobní záležitosti. John Kramer má tedy nový cíl i důvod zůstat naživu a konstruovat nové důmyslné pasti, které už brzy na těch „zlých“ vyzkouší.

V roli Jigsawa se můžeme opět těšit na už jednaosmdesátiletého Tobina Bella, který se díky mnohaletému hraní Skládačkového vraha stal ikonou hororového žánru. Režie Sax X se ujal Kevin Greutert, který v dalším pokračování známé filmové série jistě uplatní své zkušenosti, které milovníkům filmů o Jigsawovi odprezentoval již v šestce a sedmičce. Saw X je v kině od 28. září a recenze jsou k němu více než přívětivé.

Závěr, hry a Funko POP

Tak nevím, asi je to mnou... Koukám ještě pro jistotu na hodnocení Vřískotu 6 na csfd.cz a opomenu‑li vyšší hodnocení skalních fanoušků zmíněného snímku, tak kladného hodnocení je tam asi jako šafránu. Nedá se říct, že by mi to přineslo nějakou zvláštní útěchu, ale aspoň nejsem jediná, kdo Vřískot 6 považuje za odpad.

Zkusila jsem, neuchvátilo. Nejsem si jistá, jestli to v případě Saw X bude lepší. Možná se radši namísto experimentování usadím ke své konzoli a následně napíšu něco o The Quarry, které patří mezi hry na PlayStation 5, o Resident Evil 7 Biohazard, které frčí na PlayStation 4 nebo třeba o The Callisto Protocol Day One Edition, která stejně jako další skvělé hry potěší milovníky hraní a hororového žánru.

V rámci Halloweenu si krom nové hry můžeš udělat radost i pořízením některé z hororových sběratelských figurek Funko POP, pro které máme dokonce zvláštní sekci. Mě osobně se nejvíc líbí asi 780 IT Chapter 2 Pennywise with Balloon, pro kterého mám slabost už jen z toho důvodu, že tahle postava vzešla zpod pera mého oblíbeného autora. Jo, vím, že jsem říkala, že nemám ráda horory, ale film a kniha, to je něco docela jiného. Vedle Pennywise mi připadá celkem roztomilá i 56 Childs Play Chucky a pokud bych měla vybrat ještě jednu popku do trojce, tak asi 1248 The Silence of the Lambs Hannibal, protože Mlčení jehňátek je vážně dobrej film.