Uncharted: Legacy of Thieves Collection

Leden 2022 je za námi a jediné slovo obsazené v názvu hned dvou vášně vzbuzujících záležitostí je ještě pořád skloňované na poli počítačových her i filmového průmyslu. Tím slovem je Uncharted.

Uncharted – film i hra

Vzhledem k tomu, že předlohou pro filmové zpracování byla dnes už legendární dobrodružná herní série Uncharted, která od vydání svého prvního dílu potěšila fanoušky několika tituly a prosákla i do vod herních předmětů a hraček, mohl bys celkem logicky předpokládat, že tvůrci filmové adaptace Uncharted budou mít dostatek materiálu, ze kterého zvládnou vytvořit dokonalou wow podívanou.

No, realita je ovšem taková, že Uncharted v jejich pojetí spíš asi milovníkům herní předlohy bude připomínat pohádku, jak pejsek s kočičkou splácali dort, po kterém jim nebylo zrovna nejlíp. Takže pokud váháš, jestli raději zajít do kina nebo otevřít peněženku a rozšířit svou sbírku her na PlayStation 5, tak ti zcela (no dobře, možná ne tak úplně zcela) nezaujatě doporučujeme druhou možnost.  

UnchartedZdroj: zing.cz

Uncharted: Legacy of Thieves Collection – Příběh a hratelnost

Nejnovější titul série Uncharted nesoucí název Uncharted: Legacy of Thieves Collection je akční adventura s příchutí střílečky a představuje remaster posledních dvou dílů frčících na PlayStation 4 ve vylepšených verzích pro PS5.

V jedné ze dvou her obsažených v Legacy of Thieves Collection sleduješ příběh Nathana a jeho ženy Eleny, který by se ve svém poklidném a poněkud nudném pojetí nejspíš nerušeně ubíral dál, nebýt nečekané návštěvy v podobě oplakaného Nathanova bratra Sama. Jak se dozvíš, Sam je v průšvihu a jedinou možností, jak ho z toho vysekat, je najít – ano, moudří již vědí – pirátský poklad :D (A je to venku). Pátrání po pokladu tě provede napříč celým světem, podíváš se na vrcholky zasněžených hor, budeš si prosekávat cestu tropickým pralesem a podíváš se i do rozlehlé městské betonové džungle.

Krom chlápka, co jednoduše neodolá možnosti i nutnosti pomoct bratrovi (nemá přeci na výběr!) nepřijít o kejhák, narazíš v Uncharted: Legacy of Thieves Collection i na další postavy, které nám byly v minulosti představeny. Z propadlišť dějin předešlých dílů tak jako bájný fénix z popele povstaly Chloe Frazer a žoldačka Nadine Ross, které tě provedou rematerem původní PS4 hry Uncharted The Lost Legacy.

Další info o příběhových linkách můžeš načerpat na oficiálních stránkách hry.

Hratelnost obou her v kolekci je potom zhruba na stejné úrovni. Rovnoměrně se v nich střídají akční pasáže, ve kterých budeš s hlavními postavami šplhat, skákat a střílet z různých zbraní, s těmi příběhovými, kde se tempo malinko zpomalí a ty pro změnu zavaříš své mozkové závity nad rozmanitými hádankami. To vše je navíc prokládané parádními animacemi se skvělým hudebním doprovodem.

Na čem šlape Uncharted: Legacy of Thieves Collection

Už jsme zmínili, že Uncharted: Legacy of Thieves Collection potěší majitele konzolí PlayStation 4 a PS5 a teď ještě doplníme, že se počítá s rozšířením hráčského základny taky o fanoušky her na PC. Pokud jde o to, zahrát si dříve zakoupenou hru na PlayStation 4 na výkonnější PS5, tak podobně jako například u dalšího tahouna na poli videoher pro letošní rok, Gran Turisma 7, bude tato možnost zpoplatněna částkou deseti dolarů (což se ale netýká Uncharted 4 zakoupeného přes PS Plus).

Jestli máš konzoli PS5, tak se můžeš těšit na vybírání ze tří dostupných grafických režimů (Fidelity Mode, Performance Mode a Performance + Mode) a nechybí ani podpora 3D zvuku a využití rychlého SSD disku konzole, díky němuž hra prakticky nemá nahrávací obrazovky. Hraní Uncharted: Legacy of Thieves Collection ti navíc umožní naplno využít možnosti ovladače DualSense, díky čemuž tě příběh dokonale pohltí a některé okamžiky prožiješ doslova na vlastní kůži.

Legacy of Thieves Collection – Sólová akce s českými titulky

V posledních letech jsme si u playstationových exklusivek zvykli na českou lokalizaci a Uncharted: Legacy of Thieves Collection v tomto příjemném trendu pokračuje, čímž se zařadil mezi hry s českými titulky.

Co trochu zamrzí, je fakt, že Uncharted: Legacy of Thieves Collection i nadále (navzdory původním informacím) zůstává čistě sólovou akcí a fanoušci her pro více hráčů mají protentokrát (opět) smůlu.

Uncharted: Legacy of Thieves CollectionZdroj: playstation.com

Závěr

Tak či onak Uncharted: Legacy of Thieves Collection je skvělou volbou jak pro nováčky, tak pro ostřílené fanoušky série a my vývojářům z Naughty Dog za jeho zpracování tleskáme.

Dobrá práce, hoši - 9/10