Gran Turismo 7

A je to tady, dámy a pánové! Fanoušci burácejících motorů, vysoké rychlosti a nablýskaných kár, přivítejte Gran Turismo 7, které cílovou rovinkou vašich konzolí proletí už v březnu tohoto roku. Netrpělivě očekávaná exklusivka je s PlayStation spjatá jako oheň s dýmem a prozatím poslední ohlášený díl notoricky známé herní série Gran Turismo tentokrát potěší jak majitele konzole PlayStation 4, tak ty, kdo vybírají mezi hrami na PlayStation 5.

Příběh Gran Turismo 7

Tak jasný – i v tomhle pokračování legendární závodní hry půjde především o šlapání na plyn a získávání zlatých vavřínů. Bylo by překvapení, kdyby ne :D Co je ale podstatné, u sedmého pokračování Gran Turisma slaví návrat kariérní režim, a právě na něm stojí základy celé hry. Čekej klasický postup od rachotiny a podřadných závodů až po topovky z řad prestižních tratí a nablýskaných super kár. Offlinový závodníci ovšem zpláčou nad výdělkem, protože naprostá většina Gran Turisma vyžaduje internetové připojení. Výjimkou je v tomto směru pouze arkádový režim, ale narovinu – proč sníst jen drobek, když můžeš ochutnat celej koláč, že?

Jinak co se pohybu v rámci hlavního menu týče, palec nahoru si zaslouží jeho zbrusu nová podoba, kdy vývojáři KONEČNĚ zapomněli na tabulky plné textu a nahradili je příjemnou mapkou fiktivního města GT Town. Na tý pak přirozeně najdeš všechno, co pro potřebuješ pro to, aby sis naplno vychutnal hru. Krom jiného tu najdeš nejrůznější obchody s náhradními díly i novými vozy (kterých mimochodem už při vydání Gran Turisma 7 bude 400) a za zmínku taky rozhodně stojí kavárna, která navzdory prvotnímu očekáváním, nenabízí kafíčko a zákusky, ale ňaminy v podobě speciálních výzev.

Gran Turismo 7 – čeština a multiplayer

Ano a ano. Netřeba dalších slov. :D

U série Gran Turismo jsme si už zvykli na luxus, který veškerému pařmenstvu přinášejí hry s českými titulky, a protože dokonalé jednoduše není potřeba měnit, tohodle trendu se GT drží i ve svém posledním titulu. Obdobně je tomu i v otázce možnosti hry pro více hráčů. Narovinu – celá hra by bez možnosti vyzvat kámoše na soubor strojů a řidičských dovedností byla tak trochu… no, ochuzená :D Naštěstí, tohle není případ GT sedmičky a ty si tak multiplayer se svýma kámošema můžeš vychutnat jak v podobě online závodění (pěkně po vzoru Gran Turismo Sport) anebo v režimu rozdělené obrazovky a co je vážně top, je možnost JIŽ POTVRZENÉHO cross-play hraní mezi majiteli PlayStation 4 a PS5.

Nic není zadarmo, takže ani Gran Turismo 7 není

Stejně jako další playstationové hry, má i Gran Turismo 7 možnost upgradu z verze hry pro PlayStation 4 na pětkovou konzoli (to, kdyby tě štvalo, že má kámoš třeba lepší grafiku nebo že si díky možnostem ovladače DualSense užívá výrazně lepší zážitek ze hry). Ovšem k tomu, aby si majitelé nižší verze hry mohli zapařit Gran Turismo 7 na PS5, budou muset sáhnout do svých peněženek. Vylepšení Gran Turismo 7 pro PlayStation 5 vyjde pařmeny s duší závodníka na 10 doláčů, což sice není nikterak závratná suma, ale přiznejme si, je to vopruz.

Další věc je, že Gran Turismo 7 se nabízí hned ve dvou provedeních, přičemž každé z nich, jak jistě tušíš, nabízí jiný obsah. Můžeš se rozhodnout mezi základní hrou a verzí Gran Turismo 7: 25th Anniversary a na to, co která z nabízených edic obsahuje, se můžeš mrknout třeba na oficiálních stránkách hry. Počítej s tím, že rozdíl v ceně základovky a výroční edice je několik stovek, takže jestli si děláš zálusk právě na obsáhlejší verzi, tak si začni dávat chechtáky bokem, ať to pak v březnu není taková šlupka. Přeci jenom jestli dáš 1.799,- CZK (u nás o fous míň ;)) za verzi hry pro PS4 (případně 1.999,- CZK za titul pro PS5) nebo přibližně dva šest za Anniversary edici, je trochu rozdíl.

Gran Turismo 7

Gran Turismo 7 - jak to frčí

Pokud jde o engine, tak to Gran Turismo 7 rozjede v 4K rozlišení a 60 fps a v závodech bohužel chybí podpora ray-tracingu (s čím jsme už měli tu čest i v případě jiné závodní hry na PS5 a to sice ve Forza Horizon 5, o který jsme se trochu rozepsali v tomhle článku). Na druhou stranu, nezískali jsme dojem, že by to celkové hraní nějak výrazně shazovalo a pokud přeci, tak tuhle mrzutost GT7 vyvažuje vskutku obsáhlým hudebním podbarvením, čítajícím přes 300 skladeb od více než 70 umělců z celého světa. Verze pro PlayStation 5 navíc podporuje prostorový zvuk, takže jestli si nesedneš na zadek z ničeho jiného, tak z tohodle jo.

Závěrem ke Gran Turismu 7

Sem už jen dodáme to nejdůležitější info: Gran Turismo 7 vyjde 4. března 2022 (a kdybys to snad v úvodu náhodou přehlédl, tak exklusivně na PlayStation 4 a PlayStation 5).

Předběžné hodnocení GT7 za náš klub natěšených závodníků: 

Plusy: Návrat zbožňovaného kariérního módu, obrovské množství herního obsahu + nová podoba hlavního menu, multiplayer a české titulky, hudba

Mínusy: Nutnost internetového připojení (krom arkádového režimu), pro PS5 hraní placený upgrade z PS4 a celkově cena samotné hry

Výsledná známka: 9/10 (Protože sakra GT! A tomu se nějaká ta blbinka dá přeci odpustit)

Jedním slovem: POTŘEBUJEŠ!