Elden Ring - RPG tak, jak ho máme rádi

Když se fanoušci fantasy dozvěděli, že autor knižní série Píseň ledu a ohně George R. R. Martin spojí své síly s tvůrci úžasné RPG Dark Souls, aby společně vytvořili Elden Rings jednu z nejočekávanějších her tohoto roku, začali se na její vydání třepat jako vosáci na bonbon.

Jestli je vzrušení kolem Elden Ring, které momentálně vibruje hráčskou základnou oprávněné, to odhalí asi až plná verze hry, která by měla zaútočit na naše peněženky koncem tohoto měsíce.

O co v Elden Ring jde

Příběhově se v Elden Ring vydáš do světa Lands Between, který napájí, pohání nebo snad vyživuje prastarý strom Erdtree (Co nám to jen připomíná?). Ten krom jiného propůjčuje svou sílu v podobě požehnání některým vyvoleným. Tragickým řízením osudu však tato požehnání začnou slábnout a když na sobě následně tuto sílu začnou pociťovat i ti, kterým byla prve upřena (a kteří kvůli tomu byli vykázáni ze země), pocítíš v sobě tento zvláštní dar i ty.

Elden Ring láká otevřeným světem

Svět Elden Ringu voní dobrodružstvím a nad jeho rozlehlostí se vznáší závoj tajemna. Můžeš se v něm striktně vydat po hlavní příběhové lince anebo (což je zábavnější), vyrazit například na průzkum jeskyní či se nechat zlákat zdmi opuštěného kostela. Podobně jako u jiných open world akcí ani zde ti hra nebude diktovat, co kdy udělat. Na bosse narazíš jak v arénách, tak přímo v otevřeném prostoru, kde krom klasického „naběhnu tam a řežu to, co se dá“ můžeš vyzkoušet třeba taktiku tichého útoku ze zálohy.  

Jak Elden Ring funguje

Princip hry je naprosto jednoduchý a kopíruje to, co už jsme mohli vidět třeba u prababičky dnešních erpégéček Demon's Souls z roku 2009. Ve zkratce řečeno: čím víc mrtvol, tím víc peněz, čím víc peněz, tím rychlejší levlování. No a pak už je to klasická přerozdělovačka mezi sílu, obratnost, výdrž nebo magické dovednosti, což je každému milovníkovi RPG her známo třeba z herní série Diablo nebo remaku Demons Souls.

Elden RingZdroj: playstation.com

Čemu se Elden Ring podobá

První ze dvou her, se kterými asi budeš Elden Ring srovnávat je zmíněná Demons Souls. Je to sice totální nespravedlnost, ale přiznejme si otevřeně – napadne tě to. Demons Souls má v celé téhle one-to-one bitce trochu navrch. Jednak má před očekávaným Elden Ringem roční náskok a už se do téhle hry na pomezí RPG a akční adventury zcela určitě stačila zamilovat celá řada nových hráčů. Další věc je potom samotný fakt, že je to exklusivní hra na PlayStation 5 (takže frčí jako z praku), zatímco Elden Ring za ní pokulhává, jak se snaží smazat mezigenerační konzolový rozdíl.

Často komentovanou rychlost (nebo spíš „rychlost“) Elden Ringu ovlivňuje zvolený engine hry, který byl použitý například u Dark Souls 3. Právě hra Dark Souls je další gamesa, se kterou má Elden Ring hodně společného. Toto srovnání došlo dokonce tak daleko, že Elden Ring je údajně takový Dark Souls v otevřeném světě. Ona dosti zjevná podobnost s uvedenou PS4 RPG hrou je zatím Elden Ring vyčítána asi nejvíc (tedy pokud jde o ukázku, kterou mohli v rámci tzv. Closed Network Testu zapařit vybraní hráči loni v listopadu).

Na čem Elden Ring šlape

Navzdory tomu, že výše zmíněnou testovací ochutnávku bylo možné hrát jenom na konzolích, plnou verzi hry Elden Ring by kromě fanoušků Xbox One a Xbox Series X/S, měli mít možnost hrát taky majitelé PlayStation 4, PS5 a samozřejmě i milovníci her na PC.

Pokud jde ale o možnost české lokalizace, tak tady to moc příznivě nevypadá. Elden Ring se nejspíš nezařadí ani mezi hry s českými titulky a jedinou nadějí tak už tradičně zůstává fanouškovský překlad, který ale budou muset majitelé konzolí bohužel oželet.

Pár slov závěrem

Ačkoliv jsou dojmy z prvního hraní Elden Ringu poněkud smíšené, určitě nebudeš zklamaný. Pokud navíc patříš mezi fanoušky RPG žánru a tvé srdce zaplesá nad fantasy příběhem, je Elden Ring zásah do černého. Ve hře si užiješ všechno to, co od podobných her čekáš – souboje, jízdu na koni, krásné západy slunce, magii i lahvičky, pomocí kterých doplníš své podlomené zdraví.

Předběžné hodnocení tedy zatím takto: 

Plusy: Příjemná obtížnost, RPG se vším všudy, hratelnost napříč platformami

Mínusy: Rychlost hry, výrazná podobnost s Demons Souls, někdy až moc bossů na malém prostoru

Výsledná známka: 7/10 (Nejspíš ještě upravíme až si osaháme plnou verzi hry)

 

Tak či tak - My se těšíme a ty bys měl taky :)