Among us - vesmírné Palermo

Městečko Palermo usíná, městečko Palermo se probouzí. Jestli je ti něco mezi třiceti a čtyřiceti, tak si tohle asi pamatuješ. No a jestli ne, tak to zkusme jinak… Vesmírná lodička usíná, vesmírná lodička se probouzí (poničená, možná bez někoho z posádky). Je ti tohle už povědomý? Jasněže. Takhle to totiž chodí v herní hitovce s názvem Among Us.

Kde se vzala Among Us

Ačkoliv obrovský boom zažívá Among Us až nyní, už je tu s námi hezkých pár let. Among Us vykoukla na denní světlo v roce 2018 a její začátky ale vůbec nenasvědčovaly tomu, že by se z nenápadné sociální dedukční hry určené původně pouze pro mobily mohla stát taková kultovka. Jenže pak na scénu přišla pandemie a během té si hry, jejíž hráčská základna skýtala tou dobou možná (MOŽNÁ) stovku hráčů, všimli youtubeři a osoby známé na streamovací platformě Twitch. No a pak už to jelo. Když si navíc připočteme fakt, že Among Us bylo (a stále je!) možné do našich mobilů natáhnout zcela zdarma, tak tě asi raketový start v oblíbenosti téhle gamesy moc nepřekvapí.

O co teda v Among Us jde

Jak jsme už předestřeli, Among Us se inspirovala hrou Městečko Palermo, kde postupně umírají jeho obyvatelé, protože jeden z nich se tak trochu rozhodl, že je všechny zlikviduje (toliko ve zkratce k původní hře). V Among Us je to podobný. Kdesi v kosmu pluje vesmírná loď a její posádka skládající se ze čtyř až patnácti hráčů se snaží o bezproblémový let. Teda skoro celá posádka. Jeden až tři hráči jsou totiž vždy palubní škodiči, kteří se ve hře Among Us nazývají Impostors.

Jsou to gauneři první třídy, kteří se na rozdíl od zbytku hráčů spořádaně vykonávajících činnosti k bezproblémovému putování, snaží o totální destrukci lodě a likvidaci posádky. Jestli ti v tuhle chvíli škubl škodolibě koutek, tak věz, že už za pár hodin budeš tuhle hru smažit jako o život. Principem hry Among Us je samozřejmě odhalit ty sabotérský šmejdy a pokud ten sabotérskej šmejd jsi třeba náhodou ty, tak se nesmíš nechat chytit.

Na poradě posádky se sdílí informace o záhadných škodičích a domlouvá se další postup k eliminaci záhadných poruch na technice i úmrtí posádky. Nojo, v Among Us můžeš být chladnokrevně zavražděn. A aby tě hra nepřestala bavit, kdyby k tomu náááhodou došlo už v prvním kolem, autoři tě coby ducha nechají i nadále plnit zadané úkoly.

Among Us - Zdroj: img.cncenter.cz

Čtyři mapy v Among Us

Ne, fakt si nemyslíme, že je to vyloženě nutný nebo že by se hra omrzela rychleji, kdyby neměla různé módy. Nicméně autoři hry to asi vidí jinak, a tak ti v Among Us předkládají hned čtyři různé mapy, na kterých se můžeš věnovat již zmíněné sabotéské činnosti (jakože jasně, i té bohulibé a jaksi nutné správě lodních systémů, samozřejmě. Ale víš jak – být padouch je v téhle hře jaksi zábavnější).

Ale zpátky k těm mapám. Každá z nich je jinak velká a nabízí různě obtížné úkoly. Většina nováčků asi do začátku zvolí nejstarší mapu, kterou je The Skeld. Vedle téhle základní mapy ti hra nabídne i možnost volby map nesoucí názvy Mira HQ, Polus anebo Airship. Ve své podstatě je úplně fuk, kterou z map zvolíš. Chvíli ti bude trvat, než se rozkoukáš. Jenže tak to je vlastně u všech her, takže v tomhle ohledu se Amoung Us nijak od jiných her neliší. Pro další info omrkni oficiální stránky InnerSlothu a nebo to prostě rozjeď na vlastní pěst a uč se za pochodu. 

Among Us - Zdroj: img.cncenter.cz

Na čem Among Us šlape

Díky strmě stoupající oblibě hry si Among Us mohou zahrát pařmeni napříč různými platformami. Z mobilů přeskočila Among Us mezi hry na Nintendo Switch, najdeme ho mezi hrami na PlayStation 4 a můžeš o něj rozšířit i svou sbírku her na PlayStation 5. Ochuzeni o tenhle netradiční herní zážitek nezůstanou ale ani milovníci her na PC a majitelé xboxových konzolí. Among Us totiž patří i mezi hry na Xbox One, Xbox Series X a Series S.

Among Us eliminuje posádku, ne merch

Videoherní průmysl ale není jediné odvětví, které svým náporem Among Us drtí. S tematicky laděnými herními předměty se u Among Us setkáváme prakticky všude. Among Us hračky zaplavily pulty obchodů s dětským zbožím a k dostání je prakticky všechno přes Among Us plyšáky až po puzzle. Vedle toho jsou pak samozřejmě k dispozici nejrůznější figurky, mezi kterými se najde třeba i tahle cenově výhodná sada dvanácti figurek Among Us. Zpracování Among Us coby další z postaviček Funko POP jsme se zatím nedočkali, ale jak asi tušíš (tušíme), je to jen otázka času než se i tyhle figurky společně s dalším Among Us merchem zařadí do naší nabídky herních předmětů.  

Among Us - Zdroj: img.cncenter.cz

Tak co, už hraješ? :D