Five nights at freddy's - bububu, děti

Ručičky hodin se pomalu přesouvají ke dvanácté v noci a s každou další vteřinou se blíží i začátek tvé pracovní doby. Děláš U Freddyho a tahle práce nočního hlídače v normální ničím zvlášť zajímavé restauraci se ti možná ze začátku jevila jako fajn job. Jenomže jak se ukáže, ačkoliv všude jinde vše pomalu utichá a ukládá se ke spaní, tady se naopak všechno právě s úderem půlnoci probouzí. Věř nebo ne, dnes v noci budeš vzhůru jako snad ještě nikdy.

Vítej u Freddyho, zvláštní přísada na pizzu je strach

Ačkoliv tahle původní hra na PC vypadá tak trochu jako kdyby někdo na obrazovku převedl klasickou dětskou pošťuchovačku „kde máš pupík, vezmu ti ho“, nenech se zmást. Navzdory roztomilému a na první pohled jaksi otravně jednoduchému zpracování má Five nights at freddy's ambici vyškrábat se na první příčky mezi hororovými hrami. Jakože jasně, srovnávat ji například s legendární sériií Resident Evil by bylo zbytečný (a jaksi padlý na palici :D),  ale na druhou stranu jen málokterá hra dokáže vytěžit maximum z toho, co do hry vnáší samotný hráč. Řeč je o představivosti, která je právě pro Five nights at freddy's nepostradatelnou přísadou do děsivý bašty, kterou tě tahle hra na PlayStation 4 (i jiné platformy) bude oněch dlouhých pět nocí krmit.

Five nights at freddy's - Zdroj: cdh.cz

Five nights at freddy's – Edgar Allan Poe by tleskal

Jen si to představ. Sedíš si to v klídku na židli ve svém kanclíku, kamery monitorující restauračku neukazují nic víc, než její ztichlé prostory. Pak něco vrzne za kovovými dveřmi – jedinou překážkou mezi tebou a restaurací. Klid, všechno je ok. Asi. Větrák ochlazuje vzduch, divně vrže a pak kamera problikne. Zdá se ti to nebo byly ty hračky prve v jiný místnosti? Kdy ti dojde, že něco není, jak má být? Jdou po tobě, jdou si pro tebe! Ale jsou to jen hračky… nebo ne? Za chvíli (sakra dlouhou chvíli) ti skončí směna, odpočineš si a všechno bude fajn. Určitě jsi jen unavený… Dokud budeš tady, všechno bude v pohodě. Jenže přesně tohle je kámen úrazu.

Všechno kolem tebe totiž spotřebovává drahocennou a v tvém případě tak trochu životně důležitou elekrickou energii. Kamery, dveře – to všechno žere proud a řekněme si to otevřeně, prostě ho není dost až do konce směny. Možnosti jsou dvě. Dřepět ve tmě anebo se zkusit postavit svému strachu tváří v tvář. Baterka vrhá kužel světla do všech těch děsivých temných koutů Freddyho picošky. V noci se zdá být všechno jiné. Čím víc tě navíc zrazuje tvá vlastní fantazie, tím děsivější bude každá tvá další směna.  

Five nights at freddy's ovládá mysl i merch

Five nights at freddy's špapající mimo jiné i na Xbox One tě bude (alespoň těch kritických pět nocí) bavit i děsit zároveň a soudě podle toho, jak dalece Five nights at freddy's prosákla i do světa herních předmětů, její celosvětová fanouškovská základna asi úplně malá nebude.

Mezi nejzajímavější kousky, které můžeš v rámci nočních taškařic u Freddyho sehnat, patří klíčenky, plyšové hračky a nejrůznější figurky, v čele s celosvětově známými Funko POP! Jejich sběratelé jistě ocení zejména ikonického děsuplného méďu, který se ukrývá pod označením Funko Pop! 111 Five Nights At Freddys Nightmare.

Five nights at freddy's - Zdroj: im.tiscali.cz

Závěrem o Five nights at freddy's

Hra tě možná po těch pěti nocích u Freddyho začne prudit vizuálem anebo zvuky na úrovni prasklé gumy od spoďárů. Nicméně týhle lahůdce mezi hororovými hrami a akčními adventurami nelze  upřít schopnost vyvolat v tobě ono nepříjemné mrazení v zátylku a rychle bušící srdce pokaždé, když hodiny odbijí půlnoc. Kdo nehrál, neuvěří…