České vývojářské firmy a jejich hry na PS a XBOX

Herní průmysl je na vzestupu a neustále se v něm svádí boj o první příčky v žebříčku nejlepších vývojářských firem. V dnešním článku ti představíme čtyři společnosti českého herního průmyslu a vyšvihneme tady seznam TOP českých her na PlayStation a Xbox, které z pod jejich taktovek vznikly.

Amanita Design

Tato abecedně první nezávislá herní vývojářská společnost byla založena Jakubem Dvorským a funguje od roku 2003. Původně vznikla jako grafické studio, které se ovšem velmi brzy začalo specializovat na tvorbu adventure her. Hráčsky nejzajímavější byl rok 2009, kdy Amanita Design prorazila se hrou Machinarium a získala za ní mnoho ocenění. Tahle gamesa se mimo jiné řadí také k PS4 hrám, ale k dostání je bohužel pouze na PlayStation Store. Její děj se odehrává v plechovém městě plném robotů, kde jednoho z nich vyhodili na smeťák. Krom propracovaného příběhu zaujme hra nevšedním zpracováním a absencí verbální komunikace, kterou tady netradičně nahrazují klasické komixové bubliny. Ponoř se do vod roztomilé grafiky a originálního soundtracku a zachraň svou přítelkyni ze spárů nebezpečného bratrstva.

Amanita Design - Machinarium

Dalším, pro konzolové hráče zajímavým herním počinem této společnosti je Creaks. PS4 hra, která opět uchvátí jak grafikou, tak příběhem. Stejně jako v prvním případě je však i tato hra dostupná pouze na PS Store, což nemusí každému vyhovovat.

Bohemia Interactive

Od roku 1999 zásobuje pařmenský svět hrami taky společnost Bohemia Interactive, založená bratry Markem a Ondřejem Španělovými. Bohemia Interactive má za celou dobu svého působení na kontě několik parádních titulů, z nich fanoušci PlayStationu i Xboxových konzolí ocení hlavně hru Vigor, která navzdory všem zdržením vyšla koncem loňského roku. Tahle populární post-nukleární střílečka na PS4 zasazená příběhem do Norska v době po jaderné válce fachá na na konzolích Xbox One i obou dvou posledních péeskových konzolích a co je asi nejdůležitější, na PS Storku je ke stažení zdarma.

Jako alternativa v krabicové verzi se nabízí další parádní počin téhle vývojářské společnosti, kterým je PS4 hra DayZ, případně DayZ Livonia Edition. DayZ nabízí nelítostnou postapokalyptickou krajinu v otevřeném světě, ve kterým budeš bojovat o život až se šedesáti hráči v rámci jednoho serveru. Parádní zážitek z týhle skvělý survivor hry ještě násobí fakt, že hra disponuje českými titulky, a že se v ní naplno využije potenciál ovladače PS4 Sony DualShock 4. Mrkni na naši nabídku her na Plastation 4, sáhni si až na samý okraj svých možností a otestuj, jestli dokážeš přežít hrozbu infekce, hlad, útoky ostatních hráčů nebo útoky hordy zombie.

Bohemia Interactive: DayZ

Warhorse Studios

Historie vzniku tohodle vývojářského studia je skutečně hodně zajímavá, a to díky tomu, že frajeři, kteří ho založili působili původně u jiných vývojářských firem. Vzniklo v roce 2011 a už po sedmi letech působení doslova ochromilo hráče po celém světě herní peckou Kingdom Come: Deliverance, které se budeme samostatně věnovat v dalším článku.

2K Czech

Z hlediska herních počinů na Xboxové a PlayStation konzole se tahle česká pobočka společnosti Take 2 založená v roce 1997 může pochlubit legendárkou z temného a nebezpečného prostředí města Lost Heaven. Ano, řeč je o nenapodobitelné hře Mafia II a jejím pokračování v podobě hry na PS4 Mafia III. O této lahůdce toho bylo napsaný už tolik, že asi nemá moc smysl to znovu omývat, nicméně by asi bylo vhodné připomenout, že kromě PlayStationu šlape Mafia III taky na konzoli Xbox one; takže pokud chceš polechtat klávesy celého arzenálu zbraní a pořádně se do toho opřít, omrkni naši nabídku PS4 her s českými titulky a promíchej karty osudu hned teď!

Od roku 2011 se díky 2K Czech pod údery tenisových raket otřásá taky svět sportovních her. Pořádný forhend v tenisovém klání můžou ve hře Top Spin 4 předvést majitelé třetí konzole PlayStation, u které se na dlouhé hodiny spolehlivě zabaví i vlastníci konzole Xbox 360. Takže směle do toho a bacha na tenisový loket :D

České vývojářské společnosti válcují celosvětový herní průmysl a nechávají za sebou řadu nezapomenutelných jedinečných her. Navzdory stále se rozšiřující základně konzolistů, pořád ale vychází převážná většina jejich herních počinů pouze na počítače. Takové herní perly jako například American Truck Simulator z dílny společnosti SCS Software, ke kterému se v budoucnu ještě vrátíme, budou muset bohužel majitelé konzolí minimálně na nějakou dobu oželet.