It takes two

Malá holčička Rose má velké trápení - její rodiče se rozvádějí a to pro ni představuje něco, s čím se nechce smířit. Zvlášť, když v dětských očích jsou všechny problémy řešitelné. Podle svých rodičů proto vytvoří dva maňásky, do nichž se oba dospěláci Cody a May díky její fantazii a záhadnému kouzlu převtělí, a právě za ně budeš v téhle PS4 akční adventuře s prvky skákačky hrát. Pro maňásky totiž není žádný problém překonat sebevětší problémy, tak proč by nakonec nemělo všechno dobře dopadnout i mezi dospělými.

Hra ti nabídne zapeklité nástrahy, které mnohdy vystřelí obtížnost hry do závratných výšin. Čeká na tebe emotivní příběh a vynikající zábava, stejně jako dobře napsané postavy se skvělým dabingem. Ten je ovšem pouze v angličtině, protože tahle hra na PlayStation 4 bohužel nenabízí oficiální českou lokalizaci. Absence češtiny by tě však neměla odradit. It takes two vyšla v březnu tohodle roku a její recenzenti o ní (až na drobné výjimky) hovoří v samých superlativech, přičemž někteří z nich ji dokonce pokládají za nejlepší kooperativní hru posledních let. Jsme si jistí, že i ty budeš touhle hrou na PS4 nadšený.

It takes two

It takes two - takže ty a kdo ještě?

Jak už ale název sám napovídá, spolupráce s druhým hráčem je pro tuhle gamesu zcela zásadní a je na ni kladem mnohem vyšší důraz, než jsme byli u jiných kooperativních her zvyklí. Během hraní budeš muset se svým parťákem neustále komunikovat a vaše úzká spolupráce bude naprosto nezbytná, abyste prošli neustále dynamicky se měnící hrou ve zdraví a ku zdárnému konci.

Krom hlavní dějové linie, která směřuje ke zlomení zmíněného kouzla, navrácení se do původní podoby a záchraně krachujícího manželství, a ve které se neustále střídají akční pasáže s těmi klidnějšími, okusíš i celou řadu hlavolamů i postřehových miniher a odboček. V těch si můžeš s kámošem zahrát proti sobě. Čeká tě prostě pořádná nálož zábavy na dlouhé a dlouhé hodiny smívající hranici dne a noci. Abys viděl, že nekecáme, omrkni některý z oficiálních trailerů, nám se líbí třeba tenhle:

It takes two šlape na většině platforem, takže krom těch, co smaží hry na PS4 budou vesele poskakovat majitelé počítačů, PlayStationu 5, ale i ti, kdo jsou zarytými pařmeny na Xbox One a Xbox Series X/S.

It takes two a Friend's Pass

Stejně jako u předchozího titulu Hazelight studia lze hrát tuhle skákačku pouze ve dvou lidech, i když k tomu díky Friend's Passu stačí pouze jedna kopie hry. Ve zkratce to funguje tak, že pokud jsi majitel It takes two, tak pošleš kámošovi pozvánku do hry. Ta se mu následně stáhne a tadá – můžete pařit. Společně ale můžete hrát jenom vy, tedy majitel hry a pozvaný parťák. Ten, kdo nemá vlastní kopii hry, sám s někým dalším hrát nemůže.

Skvělý je, že tahle prďácká gamesa v rámci Friend's Passu podporuje tzv. cros-gen multiplayer, takže pokud patříš mezi ty, kterým se podařilo sehnat PS5 a tvůj kámoš má zatím doma pouze konzoli PlayStation 4, není problém! Co je horší, tak It takes two bohužel nepodporuje cross‑platform multiplayer, z čehož vyplývá, že je online hra omezena jen na vybranou platformu (herdek).

It takes two

Pokud jde o lokální spolupráci (čti „pařba u tebe doma“) můžeš samozřejmě hrát ve formě splitscreenu (rozpůlená obrazovka). Výhodou tohodle způsobu hraní je, že na rozdíl od online pařby nemusíš být připojenej k netu a není nutné ani placené členství PlayStation Plus nebo Xbox Live Gold. V konečném důsledku je tedy způsob, jak svýho parťáka nakonec do hry připojíš, víc než cokoliv jiného otázka tvé vlastní volby a pohodlí.

No a kdyby se snad stalo, že vás s kamarádem tohle ztřeštěný akční dobrodružství dvou maňásků přestane bavit, zkuste mrknout taky na jiné PS4 hry pro dva hráče. Jejich nabídka pokryje prakticky všechno přes naťuklé akční adventury, sportovní a závodní hry, až po střílečky