Co to je e-sport

Hodnota stovek milionů dolarů a další miliony v sázce... Ale co je to vlastně e-sport? Elektronický sport, zkráceně esport nebo e-sport (v angličtině je možné vidět termín esports nebo eSports), je považován za organizovanou soutěžní hru hráčů nebo skupin, v jakékoliv diverzi na jakémkoliv stupni (PC, podpora, přenosné telefony).

Nejedná se tedy o hraní počítačových her, ale o podporu a v poslední době i o rychlé vytváření mobilních verzí. Ty jsou díky své dostupnosti stále rozšířenější. Soutěže v těchto hrách mají jasná pravidla a mohou se jich účastnit jak začátečníci, tak zkušení hráči. E-sport se v tu chvíli dělí na skupinové a sólové, kde hráči hrají sami za sebe.

Mezi skupinou a organizací (nebo klubem) navíc pravidelně panují nejasnosti a rozdíly. Organizace e-sportu je značkou a reprezentují se jako týmy (nebo jednotlivé osoby), které lze označit jako segmenty pro danou zábavu. Tyto segmenty mají zjevně určitý počet hráčů, kteří hrají danou hru.

Pro ilustraci uvádíme modelový příklad:

  • Organizace s názvem „Alpha“ hovoří o skupinách (oblastech) v rámci diverzních her CS:GO, Dota 2, Association of Legends a Brawl Stars. Každá skupina má 3 až 5 hráčů.
  • Tato organizace tedy sdružuje 4 zábavní skupiny ve 4 odlišných hrách se součtem až 18 hráčů.
  • Samozřejmě se může stát, že organizace má jednu skupinu, na kterou se soustředí a která pro ni mluví.

V důsledku toho je herní (e-sportová) skupina, klub nebo sdružení zpravidla zákonnou substancí v různých podobách, počítáme-li například společnost s omezeným závazkem, otevřenou společnost s omezeným závazkem, zapsaný spolek nebo životnost.

Struktura e-sportu se skládá z:

  1. Hráči, kteří hovoří se svými skupinami (nebo organizacemi)

  2. Skupiny a organizace, které soutěží v rámci daných her, v různých soutěžích, sdruženích a turnajích, a snaží se vytvořit co nejlepší podmínky pro své hráče, aby podávali co nejlepší výkony

  3. Organizátoři, kteří vytvářejí soutěže, sdružení a dlouhodobé soutěže v různých rekreacích na svých platformách

  4. Sdružení, která zaručují správný průběh, hráči a další subjekty

  5. Diváci, kteří sledují zápasy v těchto soutěžích

  6. Influenceři, streameři a komentátoři, kteří většinou vytvářejí obsah pro své shromáždění lidí a mohou být navíc zapojeni do vysílání soutěží, jako odborníci (examinátoři) na zábavu nebo v podstatě rozšiřují sledovanost soutěží

  7. Sponzoři a společníci, kteří finančně i nefinančně podporují herní asociace, hráče a koordinátory soutěží.

Zkušený hráč získá přes milion korun ročně

Odměny pro zkušené e-sportové hráče se samozřejmě mění, a skutečně zde lze částky typovat, nikoli přesně určit. Každý hráč, v případě, že by mohl být součástí skupiny, bere obvyklou výplatu jako každý jiný soutěžící. Zároveň, ať je to, jak chce, dostává peníze z prize poolu turnajů, o které se zajímá, peníze z podpor, a ještě může získat peníze za streamování na platformách díky závazkům svých stoupenců. Jejich průměrný plat se někde pohybuje kolem 5 000 až 7 000 dolarů (110 000 až 150 000 korun) měsíčně.

Jak je to ve světě?

Víme však, že například v Číně, která má v rámci profi e-sportové scény na světě z velké části největší blízkost, to může činit až 15 000 dolarů (350 000 korun) měsíčně. V případě, že bere peníze z osobních soutěží, v tu chvíli záleží na daném e-sportu. Zatímco v případě CS:GO jde nejčastěji o desetitisíce, maximálně statisíce dolarů, v případě Dota 2 to mohou být miliony. Samozřejmě byste v tu chvíli navíc měli vzít v úvahu, že jiné e-sporty mají více soutěží než jiné, takže zkrátka a dobře rozdíly mezi hráči skutečně vyniknou.

Jak si vydělat ještě více peněz?

Streamováním na Twitchi, YouTube nebo Facebooku skutečně může začátečník vyhrát výrazně velkou sumu peněz a záleží na dárcích, ale v každém případě to může být od 1 000 do 3 000 dolarů (23 000 - 70 000 korun) měsíčně. Celkově může být běžná roční odměna souhlasící s dosavadními statistikami až 75 000 dolarů (1,7 milionu korun), ale pro ty nejvybranější to bude určitě mnohem víc. Bohužel e-sportovní komunita v rámci České republiky není tak obrovská a výplatní pásky profesionálních nebo možná poloprofesionálních hráčů se obecně pohybují v řádech desítek tisíc měsíčně. Každopádně Čechů je na profi scéně velmi mnoho.

Jakou výbavu potřebují e-sportovní hráči

Počítač, obrazovka, herní konzole a myš, ale také kvalitní židle, otevřený pracovní prostor, sluchátka s mikrofonem nebo doplňky na podporu soustředění. Profesionální hráči počítačových her potřebují špičkové vybavení, aby mohli podávat co nejlepší výkony — a vybavení, které jim nejlépe vyhovuje. Ve skutečnosti je to srovnatelné s běžnými sporty, kde si fotbalisté vybírají z různých modelů kopaček nebo si je nechávají šít na míru. Pokud budete potřebovat několik tisíc korun na nové vybavení, můžete zkusit výhodnou půjčku ještě dnes.

Jaké vybavení potřebují zdatní hráči pro své řemeslo a co je pro ně nejpodstatnější?

Někteří jedinci se tolik neupínají na pracovní vybavení, zatímco jiní věnují pozornost i těm nejmenším detailům. Každý hráč je osobitý. Nelze obecně říci, jaké počítače a výbava jako jsou stoly a židle, jsou nejlepší. Pro srovnání s běžnými sporty je to přirovnání k fotbalové hře — kopané. Každý hráč hraje jiným stylem, a proto mají hráči různé nároky na obuv. Hráčské vybavení tedy zahrnuje přesně to co každému hráči vyhovuje nejvíce - různé myši, počítače a konzole.

Několik hráčů se shoduje, že je jim skutečně jedno, na jakém počítači hrají, a přesto jsou schopni dosahovat skvělýchv výsledků. To se jim daří díky tomu, že jsou kompletně zabezpečeni organizací, která jim poskytuje kompletní servis a odborníky. Ti s hráči spolupracují na konstrukci těch nejdokonalejších počítačů, které vyhovují jejich potřebám.

  • V počítačovém vybavení a komponentech se nemusíte moc vyznat, protože pokud vám hra, například Counter-Strike, běží bez problémů, nemáte se proč stresovat.
  • Nyní jsme zmínili hru Counter-Strike. Pro tu je nejdůležitější především solidní procesor. Z tohoto důvodu se vám organizace snaží dodávat špičkové periferie, které si v ideálním světě vybírají sami hráči, protože nedostatečné vybavení může následně vést ke špatným výsledkům ve hře..
  • Stejně tak u závodních her budete potřebovat nejlepší závodní a herní křesla s volantem tzv. Playseat. Každé vybavení se odvíjí od druhu hry!
  • Sponzoři jsou v tomto ohledu opravdu konkrétní, proto svým hráčům zatím nepředepisují, s jakou herní myší nebo konzolí musí hrát. V případě, že by přišel sponzor a nařídil, že musí hrát na svých periferiích, mohli by k tomu přistoupit nečekaným způsobem, ale hráči se sponzorům snaží vysvětlit, že je přednější jejich pohodlí. Jen tak mohou hrát na nejvyšší úrovni.

Jaké prvky jsou nadále důležité?

Při špatně zvoleném stole se hráč necítí jako doma a nehraje dobře. Někteří hráči jsou příliš velcí puntičkáři a potřebují i skvělou židli, protože musí být co nejpohodlnější, opěrky se musí vejít pod stůl, ale musí mít vhodnou výšku. Opravdu i tyto body zájmu se docela podceňují, což je velká chyba. I tyto věci ovlivňují váš herní výkon.

Výběr monitoru je nejvíc rozhodující. Za prvé musí být schopen zvládnout z velké části rychlou činnost, která se odehrává v soutěžních titulech, a za druhé by měl vyhovovat dalším charakteristickým vlastnostem, kde každý hráč může mít různé sklony. E-sportovní hráči dávají přednost monitoru, který dokáže vyobrazit kvalitní barvy a mohou se na ně dlouhodobě spolehnout.

I jídlo ovlivňuje herní výsledky hráčů

Podobně jako u fotbalistů, sportovců a dalších konvenčních závodníků je i pro hráče e-sportů zásadní jejich strava. Díky tomu se na trh dostali různé doplňky stravy ve formě tabletek, které například podporují koncentraci nebo kontinuitu. Využití doplňků je zcela na hráčích. Nemá smysl, aby se nařizovalo, jaké doplňky by hráči měli užívat. Každý z nich ví nejlépe, co jeho tělo potřebuje, navíc v současné době skutečně není v e-sportu téměř žádný větší přehled o tom, které doplňky stravy na výkon, skutečně nabízejí pomoc a které ne. Ale pokud jsou hráči v týmu, měli by se domluvit na společném jídelníčku, aby nedocházelo ke sporům!

Pokud uvažujete o e-sportu, tak nezapomeňte pravidelně sportovat, rozumně se stravovat a buďte houževnatí stejně jako ostatní sportovci. Skvělý výkon může ovlivnit i oblečení, které člověk nosí. I zde platí stejné okolnosti jako u jiných sportů — trička nebo kalhoty se vybírají tak, aby byly pohodlné a zároveň funkční.