Funko POP! - popkultura která dobyla svět


Víte proč jsou sběratelské figurky Funko POP! tak populární? Jde o fenomén který dobyl svět a zdobí poličky mnoha domovů. Tyto malé postavičky si lidé s láskou vystavují, neboť jim připomínají jejich oblíbené hry, filmy či například sportovce.

V současné době je Funko naprostým fenoménem po celém světě. Miliony nadšenců sbírají tisíce nejrůznějších figurek. Po některých postavičkách je doslova takový hlad, že se na ně čeká dlouhé týdny nebo dokonce měsíce. A co všechno vlastně Funko POP nabízí?

Co jsou Funko POP! postavičky?

Funko POP jsou figurky, které na trhu působí přes 20 let, ale až v posledních 10 letech se masově zpopularizovali i u nás. Roztomilé Funko POP! postavičky jsou průměrně 10 centimetrů vysoké a vyznačují se tím, že mají velkou hlavu oproti zbytku těla. Hlavním rysem Funko POP! je právě zmíněná roztomilost, která lidi dojímá a vyvolává pozitivní emoce.

Umělecký ředitel Funko, Sean Wilkinson zmínil, že figurky mají záměrně posunutý nos ihned pod oči. Povedené obličejíčky vytváří dojem, že je daný charakter velmi roztomilý a je to jeden z rysů, který na postavičkách lidé milují.

Popkultura Funko POP! se ale stále rozrůstá a kromě postaviček dnes můžete sehnat i spoustu jiných předmětů v rámci Funko POP! merche. Nejoblíbenější jsou trička s potiskem, různé hračky, pouzdra a penály, a doplnky jako odznáčky, připínáčky, nebo paka paka - vajíčko s překvapením.

Kromě standardních figurek se Funko zaměřuje také na řadu Pocket POP! Jak už název napovídá, tak se jedná o Funko POP! postavičky, které jsou však výrazně menší. Jde tak o speciální předměty mezi sběrateli, kdy je možné mít malou postavičku připnutou třeba jako klíčenku.

Licence, které Funko zpracovává

Rozsah Funko POP je nesmírně široký. Existuje mnoho různých sérií a licencí, které už byly využity k tomu, aby se z nich zrodily nadmíru podařené postavičky. V základu můžeme Funko POP najít ve světě her, filmů, televize, komiksů, hudby, sportu a animovaného filmu.

Pokud půjdeme více do hloubky ohledně jednotlivých licencí, tak mezi filmy najdeme takové legendy jako Star Wars, Marvel, nebo Harry Potter. Herní licence pak nabízí kupříkladu série Fortnite, Cyberpunk či Avengers. Seriály se v posledních letech dočkaly několika zásadních hitů, které Funko ihned adaptovalo na své figurky. Jsou tu tak zástupci Game of Thrones, Stranger Things nebo Simpsonových.

Cenné Funko jedině s originální krabičkou

Mnoho nadšenců vůbec nevypaluje postavičky z krabičky. Důvod je prostý. Pokud je figurka vybalena z původního obalu, tak rychle ztratí na hodnotě. Existuje mnoho druhů POP figurek, které nemají více než pár vyrobených kusů a jejich hodnota je doslova neuvěřitelná. Povětšinou jsou tyto kousky prodány či vydraženy na speciálních akcích.

Funko jako investice

Některé figurky postupem času nabírají na hodnotě. Téměř každá figurka se na trhu vyskytuje jen určitou dobu, než nenávratně zmizí. Funko se po ukončení výroby daného modelu k figurkám už nevrací a jen výjimečně u některých vydá například výroční edici.

5 nejdražších figurek v historii Funko

Sběratelé si figurek natolik cení, že jsou ochotni za ně dát ohromné částky. Průměrně se běžná Funko prodává za cca 400 Kč. To ale není případ těchto pěti nejvzácnějších figurek:

  • Star Wars – Darth Maul (Holographic) – hodnota až 7000 dolarů (cca 154 000 Kč)
  • Stan Lee (Superhero) (Red Metallic) – hodnota až 8000 dolarů (cca 176 000 Kč)
  • Freddy Funko as Count Chocula (Glow in the Dark) – hodnota až 10 000 dolarů (cca 220 000 Kč)
  • Game of Thrones – Freddy Funko as Jaime Lannister (Bloody) – hodnota až 11 680 dolarů (257 000 Kč)
  • Clockwork Orange (Glow in the Dark Chase) – hodnota až 13 300 dolarů (cca 292 600 Kč)

Historie značky Funko

Historie Funko začíná v roce 1998, kdy značku založil Mike Becker. První produkty útočili na nostalgii a šlo o takzvané bobbleheads (figurky s kývací hlavičkou) známé jako Wacky Wobblers.
Vůbec prvním produktem byl maskot restauračního řetězce Big Boy. Malý hnědovlasý kluk, který se svými ikonickými kalhotami na kšandách a úsměvem drží v ruce hamburger.

V roce 2005, s prodejem firmy velkému sběrateli Brianu Mariottimu, přichází výrazná změna, Brian dává Funko POP! novou energii a směr. Sám jakožto sběratel totiž ví na co lidé s vášní podobnou té jeho nejlépe fungují.

Významným milníkem pro Funko je rok 2010. Tehdy totiž vzniká zcela nová řada takzvaných Popek. Tou se stává Funko Force 2.0. Prvními postavičkami byly blue Batman, metallic blue Batman, metallic black Batgirl a Green Lantern. Ty se nakonec stávají základem toho, co známe dnes.

Rok poté přichází oficiálně řada Funko POP! Ta nabízí typické postavičky Funko, tak jak je známe a ony předchozí čtyři figurky se stávají jakýmsi pomyslným začátkem této dlouhé éry. Tento typ se vyrábí do dnešních dní a čítá několik tisíc kusů. Není totiž výjimkou, že jedna z postaviček má několik barevných provedení či alternativních ztvárnění.

V roce 2017 vstupuje Funko do oblasti doplňků, když kupuje společnost Loungefly. Ta vyrábí batohy, pouzdra, tašky nebo kabelky, a to s motivy oblíbených popkulturních značek. Ve stejném roce je otevřena i centrála společnosti v Everettu nedaleko Seattlu ve státě Washington. Centrála je vyhledávaným místem všech fanoušků, neboť je tu také velký obchod a vystavené kultovní exponáty.

Pro hráče přichází obrovské překvapení v roce 2018, kdy je oznámena první videohra na motivy Funko POP. Jedná se o Gears POP! Ta vychází ze stejnojmenné série Gears of War (Gears), kdy se za pomoci tahů snaží dva soupeři porazit vzájemně. Navzdory roztomilému zpracování se titul na mobilních telefonech pro Android a iOS příliš neuchytil a v dubnu letošního roku byl nakonec ukončen jeho provoz.

Nadšenci Funko POP a deskových her zajásali o rok později, když se Funko propojilo s Forrest-Pruzan Creative, kteří jsou nyní známí jako Funko Games. Díky nim tak vznikají deskové a karetní hry s oblíbenými licencemi. Je pouze otázkou času, kdy se některý z českých distributorů rozhodne některé kousky počeštit a uvést na tuzemský trh.